Как ще заменим руския газ и колко скъпо ще ни струва?

Еленко Божков: Решенията ни никак не са лесни
Обновена: 2 май 2022 21:02 | 2 май 2022 21:01, Красимир Ангелов
35

"Ако не отидем на предоговаряне и не търсим възможности за възобновяване на договорите с "Газпром", решенията ни никак не са лесни. Ще става все по-трудно, скандалите ще следват един след друг, но те няма да ни помогнат да избегнем увеличението на цените и може би - сериозен дефицит. План Б на правителството не дава решения", заяви енергийният експерт Еленко Божков пред Bulgaria ON AIR.

По думите на Божков, каже ли бизнесът, че ще протестира, а особено излезе ли да протестира, правителството се клати с тенденция за падане.

"Не трябва да гледаме с надежда към ГЕРБ като спасители. Те са основните виновници за сегашното състояние - за връзката с Комотини са изключително виновни. Назначенията и целия строеж. След това - формулата, по която се изчисляваше досега цената на природния газ", изтъкна експертът.

Според декана на Електротехническия факултет в ТУ-София проф. Валентин Колев, е очевидно, че "Газпром" не може да се причисли към надеждните партньори и трябва да търсим алтернатива - азерски газ, втечнен газ, Европа.

"Ако Русия е нарушила едностранно договора, аз определям "Газпром" като ненадежден партньор за обезпечаване на енергийния баланс на страната ни. Не виждам нищо лошо управляващите да търсят начини за компенсиране", коментира той в "Денят ON AIR".

Според него трябва да се прецени кои точно производства да бъдат подпомогнати.

"Вярно е, че цената е важна, но по-важно е да има газ. Това, което се случва в енергетиката, не може да не повлияе на политическата ситуация в държавата, но все пак трябва да бъдем в по-изчаквателна позиция и да дадем шанс на тези управляващи. Имат огромно желание да свършат някаква работа. Хубаво би било да се доверят на доказани експерти, а не да се назначават хора да се учат на професия енергетик", подчерта проф. Колев.

Еленко Божков е категоричен, че Народното събрание задължително трябва да гласува премахване на мораториума за търсене на природен газ и шистов природен газ.

"Пролетта и лятото задължително топлофикациите трябва да минат на мазут, като природният газ, колкото влиза, да се закупи от "Булгартрансгаз" и да се запълни хранилището в Чирен", убеден е експертът.

Проф. Колев се съгласи и изрази мнението, че трябва да имаме по-големи хранилища за балансиране на газопреносната мрежа.

Вижте видеото с целия разговор

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ВСЕКИ ГОВОРИ ЧЕ АЗЕРСКИЯ ГАЗ БИЛ АЛТЕРНАТИВА НА РУСКИЯ!--А ЗНАЯТ ЛИ КОЛКО РУСНАЦИ ПРИТЕЖАВАТ АКЦИИ ВЪВ АЗЕРСКАТА КОМПАНИЯ. МИ ТЯ Е НАПОЛОВИНА РУСКА,И МОГАТ ДА БЛОКИРАТ ВСЯКО РЕШЕНИЕ.
30
2
 
2
 
! Отговори
АНАЛИЗ преди 1 година
НАЛИ МАЛКИ ПО.СЕР.КО.ВЦИ ИСКАХЕ ПРОМЯНА ВАШАТА ***.***.!!!! Е НАСЛАЖДАВАЙТЕ СЕ ! ГОЛЯМ ПОЗОР ЗА РАДЕФ ХОРАТА ХОДЯТ В УКРАЙНА ТОЙ В ИСПАНИЯ *** !!!ГЕРБ ПОБЕДА!!!!!ААААААААА?
29
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ТЕРОРИСТЪТ ЕЛЕНКО БОЖКОВ ДАВА СЪВЕТИ- ТОВА Е ИЗВРАТЕНО, ОЩЕ ПО ИЗВРАТЕНО Е ЧЕ БГ СЪД ОБЯВИ В СВОИТЕ МОТИВИ- ДА СПРЕ ТОКА В МЕТРОТО Е ГРАЖДАНСКО НЕПОДЧИНЕНИЕ, ФОРМА НА ПРОТЕСТ И Е НЕГОВО КОНСТИТУЦИОННО ПРАВО И СЛЕД ТОВА РЕШЕНИЕ НА БГ СЪД ВСЕКИ МОЖЕ ДА СПИРА ТОКА В МЕТРОТО И ДА ЗАСТРАШАВА ЖИВОТА НА ПЪТУВАЩИТЕ- ТОЯ *** ФЪФЛЕК ЩЕШЕ ДА БЪДЕ ОСЪДЕН ЗА ТЕРОРИЗЪМ АКО ИМАХМЕ НЕЗАВИСИМ СЪД.
28
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сами отказаха да плаштате, сего някой виновен. Тьпи управници...
27
2
 
1
 
! Отговори
30% преди 1 година
премиера, оня ден каза че за начало цената ще падне поне с 30%
26
1
 
7
 
! Отговори
Да бе да преди 1 година
Тоя не слуша ли премиера, оня ден каза че за начало цената ще падне поне с 30%, пък после още много. За есента направо ще ни плащат за да ползваме американски газ
25
1
 
4
 
! Отговори
Ром"с преди 1 година
Във САЩ пада добиването на сгъстеният газ и то при сегашното положение и как ще пада цената на газа...
24
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чакаме правителството да докара газ с трайно ниска цена и най сетне на българина да му падне цената за отопление. Щото много приказват и сега чакаме резултати..
23
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еленко Божков е терористът от метрото 2020. Междувременно съветник на Румен Радев.
22
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Агнешкото в Гърция е 6.50 евро, а в България от 20 до 28 лева.
21
0
 
13
 
! Отговори
Асан преди 1 година
За кефа на Урсула :)))
20
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако хипотетично утре ЕС престане да купува газ от Русия,на Украйна и прекъсват транзитните такси които в момента взима и които са немалки! Второ,руснаците дърпат шалтера на газта за украинците веднага! Зимата ще е тежка!
19
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А защо трябва да го заменяме? Не разбрах.
18
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Досега тия марионетки трябваше да са изритани с шутове!Първо кризата с газа в която ни набутаха те:Неистовото им желание да ни вкарат в конфликт който не е наш:Трето,безгръбначното поведение спрямо Северна Македония:
17
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да му ядете на Боко кюлчето, да му ядете!
16
6
 
26
 
! Отговори
Пп преди 1 година
За мен е плашещо как с лека рька говорят за даване на оръжие на страна вьв конфликтаАко се приеме другата стъпка ще е да ни испратят на фронта и да обявят война на русияТия са способни на всичко за да ни затрият окончателно
15
7
 
12
 
! Отговори
Xanax преди 1 година
Москва 10 етажно метро без един изтеглен долар. КОЙТО ГО МОЖЕ ГО МОЖЕ
14
6
 
14
 
! Отговори
Пп преди 1 година
Еми за тях бьлгария не сьществува само американските интереси в украйна , срамно е да говориш нс бьлгарски нац празник за други дьржави вие си ги избрахте
13
16
 
16
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 1 година
Колкото и скъпо да ни струва трябва да го заменим, това ще е инвестиция в близкото и по-далечно бъдеще, руската зависимост винаги е висяла като дамоклев меч на главите ни, това което ни е дала рассия ни го е взела стократно, а нейните слуги и под.логи винаги са били тумор в тялото на България и са работили против нашите интереси в угода на кремълските си кукловоди ... !!!
12
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хулиганът, който спря метрото, има претенции да ми обяснява нещо?! Не!