Какво ще правят украинските бежанци след спирането на парите за хотелиерите?

Само по Южното Черноморие чужденците са над 40 000
110

Какво ще се случи с украинските бежанци, настанени по морето, след като в края на май държавата спре да плаща на хотелиерите за тяхното настаняване? Само по Южното Черноморие бягащите от войната са над 40 000.

Оказва се, че държавните бази по морето все още не са готови. Обмисля се също вариант те да бъдат прехвърлени във вече празните хотели в зимните курорти.

Украинските бежанци, настанени в Китен и Приморско, вече са повече от местното население - 6 600 души при малко над 5000 жители на двете морски градчета. Повече от тях са настанени в частни хотели.

След 31 май държавата обаче спира да плаща по 40 лв. за тяхната издръжка и те трябва да напуснат базите. Хотелиери настояват да се удължи програмата.

"Ако тази програма спре, има желаещи, които са доволни, искат да останат и имат възможност да плащат, но са малко от тях. Те знаят, че трябва да напуснат и питат какво ще се случва, но ние не можем конкретно да дадем отговор, защото и за нас не е ясно", коментира хотелиерът от Китен Михаил Динев.

По морето вече се готвят за сезона.

"Голяма част от тях имат резервации от 1 юни, няма да е добре жени с деца, настанени в хотелските бази, да им кажеш в един момент: "Излизайте и заминавайте." Къде? Чухме преди време, че държавата подготвя държавните бази. Има някакво разпореждане за подготовка, но те не са подготвени към настоящия момент", подчерта кметът на община Приморско Димитър Германов.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
2
 
3
 
! Отговори
тя преди 1 година
Аз ,ако не напазарувам и незготвя , гладна ще си остана , а на тия - блазе им !
82
1
 
4
 
! Отговори
тя преди 1 година
Много просто - заминават си за Украйна или работят като всички българи !
81
3
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ей,като скакалци са! Нагли ,безочливи,гнусни и алчни! Пълзяти добре информирани за всичко къде е как могат да получат безплатно.Арогантни и нагли ! По нищо не личи,че са преживели "ужаса на руската окупация",по скоро преличат на тумба щастливи пионерчета изпратени да папат и пият за сметка на държавата!Кофти,но сметката се плаща от нашата държава.А като гледам ,никой от тези"туристи" не се нуждае от пари .А и май нямат ,ама нищакво намерение нито да си ходят,нито пък да се хващат на работа!
80
3
 
44
 
! Отговори
Шибалит преди 1 година
Как какво, каквото правиха миналото лято като идваха на почивка, плащат си на нормални цени за сезона , ако не при мама ***!
79
9
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да се измитат от БГ
78
4
 
60
 
! Отговори
######### преди 1 година
Марш оттам откъдето сте дошли като кърлежи сте умиране има отърваване няма. Дадохме им подслон ,хрантутим ги на всичкото отгоре имат наглостта да се оплакват и да са недоволни. Свидетел съм на оплаквания ,че матрака в стаята им не бил Дормео. Храната не им харесва , недокоснати порции се изхвърлят пред очите на работещите в хотелите. Наглостта им вече започна да взема плашещи размери. Уж бежанци а са като туристи с разликата ,че нормалните туристи си плащат а тука чакат на държавата
77
6
 
65
 
! Отговори
Gadic преди 1 година
Добре ако хипотетично един ден българите се наложи да са бежанци в чужбина и аз съм един от тях още първия месец ще почна да си търся работа. Какво ми лежат в хотелите вече два месеца. И какво са се забили по тези Черноморски курорти. Там работа зимата няма
76
3
 
38
 
! Отговори
Българ преди 1 година
Какво ще правят българските бежанци след Киро промяната!Да се надяваме,че където идат ще им плащат 2-3 месеца докато си намерят работа!
75
4
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще си отиват
74
7
 
67
 
! Отговори
Додо преди 1 година
Какво ли, чомаданчик и на вагзалчик. Досвидание! Ще си ходят в СССР! Място в България нямат.
73
1
 
50
 
! Отговори
До 77 преди 1 година
Като гледам и тук едни хора пишат коментари по цял ден и крадат никове.. Нищо против срещу майките с децата и украинците Само срещу двойния аршин за бежанци. Ще се преместят сигурно на Запад когато правителството спре да плаща за хотели. Защо няма статии как ги посрещат в другите държави и по колко пари получиха от ЕС? Италия е на второ място по получени пари за бежанци след Полша. По-голямата част са при роднини и близки. Помощ 300 евро за възрастен, още 150, ако има деца максимум за 3 месеца.
72
2
 
37
 
! Отговори
Наблюдател преди 2 години
Ами като гледам доста пазаруват, магазините са пълни, правят оборот, много не се регистрират, а взимат апартаменти под наем и то скъпички... Тия с парите, които са си платили на границата няма да чакат на помощи, жените с децата ще им е по-трудно, но и те си имат пари, едни хотелни настанявания не са кой знае какво, в кризисен момент се случват тези неща. В Полша масово си намират работа, при нас вече и медицински персонал са.Да не беше ставала войната, нямаше да го има това.
71
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нии ниможим да им кажим какво ши съ получи - български език на хотелиер - не знам, а и не искам да знам колко звезди му липсват на хотелчето! Стига сте защитавали мутрите! Няма български хотелиер, който си е плащал данъците цялостно! За това и нямам бизнес в БГ!
70
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Може да настанят в Бояна тия с скъпите джипове ,и ПП че им дават пари на бензина
69
5
 
59
 
! Отговори
Мнение преди 2 години
Какво да правят, да се връщат и счупят главата на синият, и нещата ще се оправят. Цял народ страда, заради интересите на шепа продажници.
68
56
 
2
 
! Отговори
До 72 преди 2 години
От 2001 говорим че оутин е станист, нашите русофили не ми вярват, сега още не вярват
67
56
 
6
 
! Отговори
Путин преди 2 години
След като построих най-голямата джамия в Европа , организирах най-голямото изтребление на православни!
66
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Молдовците твърдят, че обраният е много опасен човек, търсен в Украйна, наркобарон, а тях ги обвиняват несправдливо. Както се казва кой прав, кой крив......
65
74
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Предлагам да се приеме закон за конфискация на имуществата на пропагандаторите на рашизъм и путинизъм - идеологии, доказали античовешката си същност.
64
18
 
10
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
До 65.... можеше и да ги посъблечем на границата да проверим за татуировчици а? ----///----- Може да си оставиш името и адреса, ще те посетят едни момчета, които ще ти покажат татуировките си. И може и тебе да те татуират.