Какво ще правят украинските бежанци след спирането на парите за хотелиерите?

Само по Южното Черноморие чужденците са над 40 000
110

Какво ще се случи с украинските бежанци, настанени по морето, след като в края на май държавата спре да плаща на хотелиерите за тяхното настаняване? Само по Южното Черноморие бягащите от войната са над 40 000.

Оказва се, че държавните бази по морето все още не са готови. Обмисля се също вариант те да бъдат прехвърлени във вече празните хотели в зимните курорти.

Украинските бежанци, настанени в Китен и Приморско, вече са повече от местното население - 6 600 души при малко над 5000 жители на двете морски градчета. Повече от тях са настанени в частни хотели.

След 31 май държавата обаче спира да плаща по 40 лв. за тяхната издръжка и те трябва да напуснат базите. Хотелиери настояват да се удължи програмата.

"Ако тази програма спре, има желаещи, които са доволни, искат да останат и имат възможност да плащат, но са малко от тях. Те знаят, че трябва да напуснат и питат какво ще се случва, но ние не можем конкретно да дадем отговор, защото и за нас не е ясно", коментира хотелиерът от Китен Михаил Динев.

По морето вече се готвят за сезона.

"Голяма част от тях имат резервации от 1 юни, няма да е добре жени с деца, настанени в хотелските бази, да им кажеш в един момент: "Излизайте и заминавайте." Къде? Чухме преди време, че държавата подготвя държавните бази. Има някакво разпореждане за подготовка, но те не са подготвени към настоящия момент", подчерта кметът на община Приморско Димитър Германов.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
41
 
13
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Ще си останат по хотелите, а хотелиерите ще фалират. Искам да видя хотелиер, който изхвърля бежанци на улицата.... точно на третия ден ще му изгори хотела. А и никой няма да иска да почива на място, от което заради него са изгонили бежанци.
62
0
 
39
 
! Отговори
мнение преди 2 години
Е как какво ще правят? Ще работят както всички граждани на страната, както са го правили и преди да дойда тук. Въпросът е как държавата и частния бизнес ще успеят да използват тази работна ръка?
61
1
 
50
 
! Отговори
гост преди 2 години
в тези градчета няма работа за толкова много хора дори и в Варна и Бургас може би няма толкова,а има около 100000 Украйнци дали и в цяла България има толкова рабата
60
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
можеше и да ги посъблечем на границата да проверим за татуировчици а?
59
0
 
42
 
! Отговори
гост преди 2 години
нямам нищо против,ако искат нека останат,но да се хващат на работа да допринасят за бизнеса и държавата, а не да са в тежест на данъкоплатците
58
2
 
80
 
! Отговори
Мда преди 2 години
Лошото е , че с обикновенните хора бягащи от войната са влезли много престъпници , нацисти никой не ги проверяваше тепьрва ще им берем ядовете
57
5
 
93
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вчера имаше статия за бежанци настанени във свети Влас, курорт за който повечето българи дори не могат да си и помислят да посетят. Та ограбили ги 200 000 евро в брой. Не пише дали са декларирани при пристигане в страната, както е по закон. Мъжът е в донаборна възраст, демек не би трябвало да са го пуснали да напусне Украйна. Цинично ми се струва на такива семейства да се осигурява издръжка.
56
2
 
62
 
! Отговори
Оставка преди 2 години
На Кирчо и оня другия и ония тримата. Избори незабавно
55
2
 
53
 
! Отговори
Кой преди 2 години
Ще върне парите на българския бачкатор?
54
2
 
58
 
! Отговори
4689 преди 2 години
Да им се предложи работа и квартира,който не е съгласен,чамодан,вокзал и Украйна.
53
5
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да си останат в Бг и да почнат да бачкат както всички българи, които ги хрантутят в момента през бюджета. Да им се издаде статут на временно пребиваващи с право на работа.
52
2
 
10
 
! Отговори
Допълнение към 53 преди 2 години
Че населението било само от роми
51
5
 
81
 
! Отговори
Сашо преди 2 години
Решението е много лесно: всички членове на ГЕРБ ДБ, ИТН,ДПС и т.н. прЕмяна плюс всички русофоби и влюбените в ЕС и НАТО да приемат по няколко семейства укри в домовете си и да ги хранят на собствена сметка. Хайде да ги видим колко обичат Украйна.
50
2
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Потърсете в ютуб канала на Светлана Володина за закупуване на имоти в България от руснаци и украинци. В коментарите ще прочетете,че се назлъндисват, че било голяма беднотия тук, че нямало детски градини, като че ли те са помогнали да ги построят и че населението на България и на цяла източна Европа било само от ***
49
6
 
66
 
! Отговори
До Анонимен 52 преди 2 години
На Кирчо акъла му не стига, та да се правят (чак такива неща). Той бил млад и сега се учел. Нека го оставим да потроши държавата, все пак е новак и трябва да сме солидарни към него, както и към богатата част от украинските бежанци. ХВАЛА КИРЦА!
48
3
 
57
 
! Отговори
КИМ преди 2 години
Стига почивка !Сега малко на полето!
47
1
 
72
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Със сигурност има всякакви хора от украинците, и такива с джиповете и наконтените им жени, и от другите, дето са без нищо. На държавата е работа да не раздава пари на калпак, ами да проучва и да дава на когото е нужно. Който е дошъл с парите си, като тоя дето са го окрали молдовците(доколкото разбрах той си е наел квартира), да се оправя сам.
46
4
 
95
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Самолетен билет за наша сметка и ги изпращаме на Байдън и Джонсън,те забъркаха тая гадория те да им берат кахъра!
45
4
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще си карат джипките.
44
2
 
85
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сред тези хора има и обикновени, нормални, които наистина имат нужда от помощ. Макар че преобладават състоятелните, вкл. здрави прави мъже - дезертьори, като ония, дето вчера им откраднали 200 000. Има и такива, които имат свои имоти по морето, но отиват в хотелите на аванта, а и да получат статут. Какво пречеше още на границата да правим някаква отсявка, който влиза с много пари, банкови средства и скъпи коли - да се оправя, а женичките с по 1 куфар и 2 деца - да им се помага.