Ако не получи дерогация, България ще наложи вето на ембаргото на ЕС срещу руския нефт

Две години отсрочка иска България от тези санкции, каза шефът на енергийната комисия в НС
7 май 2022 10:48, Елка Василева
199
Ако не получи дерогация, България ще наложи вето на ембаргото на ЕС срещу руския нефт
Снимка: архив, БГНЕС

 Към момента няма официален отговор на искането на България за изключването ѝ от налагането на санкции върху руския нефт от страна на ЕС, каза председателят на Комисията по енергетика в Народното събрание Радослав Рибарски пред bTV.

Още по темата
„Разговорите продължават. Българското правителство е решило да направи всичко възможно“, каза Рибарски.

По думите му за страната ни трябва да важат същите аргументи като за Унгария и Словакия. Рафинерията в Бургас е настроена технологично за преработка на руски нефт.

„Към момента сме категорични, че ще се борим до последно. Ако нещата опрат до кокала – да, най-вероятно ще наложим вето (на решението за ембарго на руския нефт)“, каза Рибарски.

Председателят на Комисията по енергетика в Народното събрание не коментира възможните негативи на едно такова вето за нашата страна и заяви, че в момента „сме се концентрирали на позитивите“.

До края на следващата седмица ще имаме отговор от ЕК за нашето искане. „Две години отсрочка иска България от тези санкции“, каза Рибарски.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спомнете си как са живеели е 19 век и ще видите ние на къде отиваме.Без коли защото горивото ще поскъпне толкова,че ще е безмислено да се кара, без ток защото ел енергията няма да е достатъчна тъй като ще останем без атомно гориво защото е руско. Но ние ще сме Европейци със светлото европейско бъдеще чисти натурално без замърсяване с конски впряг упсс ами ние и коне нямаме.С рикши такси ще го дърпа един якичък в краката таксиджия ,но ние ще сме щасливи щото сме Европейци.
152
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Де рогация значи без рога бе без рога така щото на наще от ЕС им сложиха рога ама те сега се усетиха хахахахахахахаха
151
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонименГлупости,нито Путин нито Байдън имат интерес от разделен ЕС и единият и другият ги искат цели за да упражняват влиянието си ,но САЩ си постави марионетки начело на този съюз срещу Русия ,но няма как да надвият руснаците ако не разцепят ЕС и пак желязна завеса.Лошото е,че ако преминем на страната на Руснаците те вече не ни вярват и ще сме във същото положение като сега без никаква помощ.Никой не обича предателите.
150
0
 
5
 
! Отговори
??? преди 1 година
От медиите се знае, че Русия спря газта за България заради това, че не се плаща в рубли? В този ред на мисли какво значение имат санкциите?
149
4
 
2
 
! Отговори
аЗ преди 1 година
До анонимен до 170 Ност какви задокеански интереси бе другарю таварищ?
148
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 164. Хм. . . . . Така и не си научиха урока!Бързо забравят историята си! Затова ще страдат! . . . . . . Не българите не си забравят, а рушат историята си с *** мнение, че така ще се промени! Нация, която пи ка е или се ре на историята си, не трябва страда, а да се изличава! Мисълта ми дойде от предложенията, какво искаха да правят след събарянето на мавзолея! Живял съм и живея извън страната, но тази простащина е само на Балкана! Като си импортирате/внасяте политици имайте поне малко чист
147
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То ний всечакаме дани опре до кокала че да вземем мерки
146
1
 
21
 
! Отговори
П.К. преди 1 година
Нищо не можете да приложите. Доказахте, че сте кукли на конци...
145
2
 
22
 
! Отговори
анонимен до 170 Ност преди 1 година
И да не е предсказал Нострадамус сгромолясването на ЕС , то е ясно като бял ден след тази безмозъчна политика обслужваща задокеански интереси накъде сме тръгнали.
144
4
 
28
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Какво стана бе "умници" Искахте да скапете руската икономика , а с голяма сила идва цунамито,което ще помете европейските икономики. Рублата скоро ще бъде вързана със златото , а еврото и долара ще бъдат вързани с печатните машини прегрели от работа." Големи умници " се оказаха ***
143
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами затова хората се дразнят от пресилената грижа и помощи за украинските бежанци. Защото когато ние имаме проблем - и то на ниво оцеляване, от ЕС ни казват "Спасявайте се!" Със скъп газ и петрол държавата, която и без това едва крета, отива директно в пропастта.
142
1
 
14
 
! Отговори
За газа-ДА перола-НЕ преди 1 година
Що така бе? Ами за газа има посредници които си плащат по 10 милиона на месец по 5 за Просто Киро и Кокорчо а за петрола-другарката Корнелия ще прибере масрафа който ще им осигури другаря Златев.Така всички са доволни Продължаваме Продажбата на Държавата *** от газа БСП ще *** от Нефтохим където работи СЪПРУГА на другарката Корнелия.Само не мога да разбера какво ПРАВЯТ в тази коалиция ДайБългария и ИТН?Всеки ден ги цакат с нещо което са обещали- Евро, Оръжие за Украйна, Македония, БНБ, БНТ....
141
12
 
6
 
! Отговори
САМО ДА ПОПИТАМЕ:. преди 1 година
ТОВА С "ВЕТОТО" Е ДОБРЕ--АМИ АКО ВИ ЖУЛНАТ ОТ ЕС -- И ВЕТО ВЪРХУ ПАРИТЕ ОТ ЕВРО-ФОНДОВЕТЕ , КАК ШЕ ВИ СИ ОТРАЗИ...ХА,ХА,ХАА...САМО ДО КРАЯ НА ГОДИНАТА М. ЗАКОВА ВИ ПРЕДРИЧА 20% -ИНФЛАЦИЯ!!! А БЕЗ ЕВРО-ФОДОВЕТЕ КОЛКО ШЕ Е ....???????!
140
8
 
18
 
! Отговори
Влад преди 1 година
Слава России! Победа будет за нами! Наше дело правое! ЕС *** !
139
7
 
11
 
! Отговори
Хм преди 1 година
Накрая българиге ще се окажат във война с целият свят!Така и не си научиха урока!Бързо забравят историята си!Затова ще страдат!Апропо има кюрд оил,брент оил,американски лек!Не знам да има специялен сорт нефт само за Нефтохим Бургас,пройзводство Лукойл Русия!
138
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кво стана ле евро атлантици ....? Алооооо спаружхте се все е дно влезнахте в студена вода
137
4
 
27
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
Това е икономическа война между САЩ и ЕС. Ужким, че сакнциите са против Русия реално САЩ се цели в ЕС. Целта е ясна. САЩ да са по привликателно място за инвестиции от ЕС. Само така могат да се задържат на върха.
136
9
 
14
 
! Отговори
Малко е по-сложно преди 1 година
И без това Лукойл не плаща данък печалба в България, а на практика е офшорка - без руски петрол ще трябва да плаща !
135
26
 
8
 
! Отговори
Предатели преди 1 година
А какво друго да очакваме от това руско правителство в България ?!
134
3
 
23
 
! Отговори
Дано преди 1 година
Дано да защитите националния интерес на Бг но за да го направите трябва да имате топки, с някои от новите представители на управляващите за съжаление май имат друго вместо топки. Ама нищо,ако ЕС не ни разреши ще докаже слвд Ото-че на ЕС не му дреме за простите източноевропейци. Не му дреме за техния и терес и при евентуална война би ги жертвал, за да си запази непокътнати държавите от западна Европа. Улесняват Путин и байдън-накрая ще сринат целия ЕС.