Дъщерята на президента: Модерният свят не се съобразява със старите хора

Дарина Радева говори пред Bulgaria ON AIR за тъжните и весели роли на сцената и в живота
8 май 2022 17:22, Йоана Цонева
69

Дъщерята на президента Румен Радев, Дарина, е част от класа на доц. Пенко Господинов в НАТФИЗ. Държавният глава е един от най-редовните зрители на студентските спектакли, като обичайно гледа от последния ред. Тя е студентка във втори курс и приема театъра като свое призвание.

По думите на Дарина, ако няма театър, то не знае какво ще има, защото за тях е много важно.

Тя с удоволствие се впуска в поредната задача. Този път всеки студент трябва да създаде свой откъс в "Театър По". Идеята за трудностите в ежедневието на възрастните хора идва спонтанно на Дарина и нейната състудентка Йоана.

"Модерният свят не се съобразява със старите хора и всичко трябва да вършат сами особено, когато нямат деца и внуци, които да им помагат. Те остават сами в този модерен свят и даже светофарите не са достатъчно дълги, за да могат да пресекат. И се чудят първо лекарства ли да си купят или да се нахранят за месеца", разсъждава дъщерята на президента за първи път пред Bulgaria ON AIR.

Чрез комедията двете момичета показват драмата на редица пенсионери, а целта е да накарат хората да се замислят.

"Правим един сблъсък като се опитваме да покажем как старите хора живеят като на игра. Борят се за пенсии, за храна, дори за пешеходната пътека срещу колите се борят", допълни Йоана Димитрова.

Най-важно е отношението на младите актьори към работата, казва преподавателят им доц. Пенко Господинов.

Доц. Пенко Господинов заяви, че това е професия, която е много трудна и несигурна.

"Те трябва да имат много устойчив характер, да обичат това, което правят. Важно е да имат доверие в себе си и в хората, с които работят", подчерта той.

В понеделник студентите ще играят за последно "Гласовете на Чернобил". Постановката е създадена по книгата на Светлана Алексиевич "Чернобилска молитва". Дарина Радева споделя, че този тип персонажи са сред най-трудните за пресъздаване.

Според нея там са съчетани истински истории на хора, които са преживели "Чернобил", и то е много по-различно от "Театър По". "Там е тежка драма и трябва да си подготвен. Всъщност никой, който идва, не е подготвен психически, не знае какво ще гледа. И след това, когато излезнат от залата, хората са замислени какво се е случвало в света", допълни тя.

Постановката "Гласовете на Чернобил" дава възможност на зрителите да усетят трагедията в атомната централа преди 36 години чрез искрените истории на хората от Чернобил.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
10
 
18
 
! Отговори
Прокурора на Пелишат преди 2 години
Момичето е младо и хубаво но,не е улучило на татко! Замина ги нея , брат и и красивата и майка заради любовницата си...
16
11
 
11
 
! Отговори
Стар човек преди 2 години
Право е момичето! В България нарочно се държат ниски нивата на пенсиите на възрастните хора, за да може по-скоро да си отидат и на младите хора да няма кой да им говори за добрите страни на социализма.Няма държава в която, за миналото да се говори само с лошо!!!
15
4
 
20
 
! Отговори
До 16 преди 2 години
За Европа знаем за пенсиите. Кажете за България как живеят!Нали уж и България е в ЕС? Защо пенсиите на хора работили 40г. са150 евро?
14
16
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Модерният свят е на светлинни години от България.Възрастните хора в модерния свят живеят различно от представите на Дарина. Първо да се научи, че израз като "старите хора" е добре да изкорени от речника си и след това да коментира!За България конкретно никой не се съобразява с възрастните хора. Вижте колко хора има настанени в домовете за възрастни!Така е навсякъде в бившите соц.страни.Тези хора са с 10 лв.на ден пенсия, докато на украинските туристи, т.наречени бежанци се дават 43.70 лв.на ден.
13
7
 
11
 
! Отговори
M.I.C. преди 2 години
До 15.Ама ти сериозно ли? Виж статията, препрочети я отново. Момичето живее някакъв нормален живот. Някой репортер и/или "услужлува" приятелка я е набарал...да прави какво... театър. Ама дай сега да излеем всички лошотии върху някакво момиче, което е имало лошата съдба да беде щерка на президент и някой да направи история от тази работа.Баща и, считам, че е пионка, не споделям политическите му виждания, но не ми харесва, че се намесва семейството му по този начин.
12
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
WOW. Каква социална ангажираност. Абе кифло, нали едни пари да се дадат първо трябва някой да ги изкара. Поняла? В една икономика където инженера е на опашката на социалната и финансова стълбица какъв продукт да се очаква от него. Отгоре седят деца и внуци на бивши партийни фекалии, такива като Фуражката дето цял живот са плюскали на държавна софра и хилядите като него. Истината е в сивата икономика. Който може прави и продава, ама защо да си вземам комунист за ортак на джоба????
11
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще кажа на мама.
10
1
 
9
 
! Отговори
Аз преди 2 години
До Анонимен 2Защото майка им е красива.
9
12
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В модерна Русия , пенсионерите живеят със 200 лв пенсия а в '' загниваща Европа'' с 2000 евро ...
8
12
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Проблемът не е в "модерния свят". В развитите западни държави възрастните хора имат добри старини. Проблемите се появяват на изток, за любимият на баща й рашистан да не говорим дори - там средната възраст, до която доживяват мъжете е около 50-60 години макс. Така че, хайде да не говорим за "модерния свят", а да погледнем истината в очите, щерко на бкп.
7
1
 
5
 
! Отговори
Мен преди 2 години
До 14 За себе си ли пишеш
6
13
 
28
 
! Отговори
Майките с увреждане. преди 2 години
Крушата не пада по-далече от дървото. Селска чест
5
17
 
35
 
! Отговори
То преди 2 години
С баща президент и назначен от него дрогиран министър на културата, тая кифла може скоро да стане " народен артист".
4
6
 
21
 
! Отговори
M.I.C. преди 2 години
От целия буламач, минаващ за статия, разбрах само, че дъщерята на Президента направила "нещо". Момичето, мисля, че просто трябва да си живее живота, както и прави, без да се "преследва" личния и и професионален живот. Не споделям възгледите на баща и. Но тази статия не е ОК.
3
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На старите знаем успехите... Ицо Стоичков, го знаем не само ние, а и цял свят... Обаче на младите нещо не виждам имената и великите победи...
2
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"....или да се нахранят за месеца". Какъв словоред, какво чудо на чудесата. В Столипиново се изразяват граматически по- вярно.
1
18
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И сега в следващите 30 години трябва да и гледаме физиономията, защото тати е президент. Аман от тия!