Бизнесът очаква помощ за компенсация на високите цени на газа

Данък върху свръхпечалбите в енергетиката може да го подпомогне
9 май 2022 20:30, Анисия Иванова
23
Бизнесът очаква помощ за компенсация на високите цени на газа
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Непрекъснатото увеличение на цените на тока и горивата и недостигът на горива са предизвикателство пред бизнеса в България и държавата трябва да се възползва от разрешението на Европейската комисия да се въведе данъчно облагане на свръхпечалбите на енергопроизводителите. България може да реши част от проблемите в енергетиката и затрудненото в момента постигане на целите на "Зелената сделка" на ЕС, като се възползва от допълнителен заем по механизма за възстановяване от пандемията на ЕС. Това каза Милена Ангелова, главен секретар на АИКБ, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"200 млрд. в дълг стоят непоискани - това беше посочено от Европейската комисия като голяма възможност. Те могат да бъдат поискани с анекс към Плана за възстановяване и устойчивост до 2023 г. и това е искане на АИКБ. Вместо средствата, които имаме в ПВУ за грантове, да бъдат давани за финансови инструменти, частта финансови инструменти може да се структурира и от дълговата част на инструмента за възстановяване и устойчивост, а в същото време българският бизнес да бъде подпомогнат с грантове."

Европейският бизнес настоява за повече грантове, за да се избегнат бъдещи проблеми със задлъжнялостта и кредитния рейтинг на малките и средни предприятия, който неминуемо ще се влоши, добави Ангелова.

Данък върху свръхпечалбите в енергетиката и използването на средствата за подпомагане на бизнеса няма да нарушава правилата на конкуренция според ЕК, каза Ангелова.

"Идеята е от тези свръхпечалби да се захранва фонд, който да компенсира тези скокове в цената на електрическата енергия."

Държавата в момента помага на компаниите чрез компенсация на половината от свръхцената на тока, а от АИКБ искат да се компенсира 75% от разликата между долната цена на микса (150 лева/Mwh) и пазарната цена, като това действа неограничено "докато има необходимост", каза Ангелова.

Очакваме преговорите на правителството за алтернативни доставки на газ да постигнат цена, близка до тази по дългосрочния договор с "Газпром", добави тя, а бизнесът очаква и помощ за компенсация на високите цени на газа.

"Единственият начин да задържим крехкото възстановяване и да не наливаме масло в огъня на инфлацията е тези свръхпечалби да бъдат насочени към компенсиране на твърде високите цени.", смята тя.

Европейските компании са изправени пред голяма неизвестност как да работят за постигане на целите на "Зелената сделка" в настоящите геополитически условия, каза Ангелова.

"Няма как едновременно да се плаща за цената на ембаргото и високата цена на газа, за по-висока енергийна ефективност, а в същото време да се компенсират социалните предизвикателства от Covid, които още не са преодолени. Затова поставяме въпроса пред ЕК въобще как точно ще се развиват целите на Fit for 55 и не е ли редно тези цели да бъдат запазени в дългосрочен план, но в същото време да се даде на държавите членки гъвкавост да направят национални планове, така че тези, които разполагат с други източници на електрическа енергия, заклеймени като неприродосъобразни, да имат възможност за реагиране."

На европейско ниво няма решение в краткосрочен план как да бъде заменена въглищната енергия с такава от ВЕИ източници, като призивите са за използване на инструментите, заложени в плановете за възстановяване, каза Ангелова.

"Като бизнес нямаме никаква яснота как точно ще бъдат разходвани  средствата; като социални партньори сме помолили от преди почти две години да има ясен механизъм за контрол на тези средства... В момента дори и нормативната уредба как ще се случват разходите са на обществено обсъждане.", каза още гостът.

В коментар за споровете между правителството и транспортния сектор, Ангелова заяви, че има "неразбиране за демократичния мандат на социалните партньори" и призова за повече диалог между властите и представители на браншовите организации.

Повече за потенциала и проблемите с включването на украинските бежанци в пазара на труда и как трябва да се променят стратегиите за малките и средни предприятия може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дайте и на работниците - и те страдат от всички възможни поскъпвания. Бизнеса вече наду цените, няма нужда от помощ
18
0
 
3
 
! Отговори
ЕГАТИ БИЗНЕСА.... преди 1 година
ЩОМ ЧАКА ОТ ДЪРЖАВАТА И ПАРИТЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ ГОЛТАЦИ И БЕДНЯЦИ.... ХАХАХАААПАК СОЦ--ПРОСТОТИИ!!!!
17
0
 
1
 
! Отговори
! преди 1 година
Превозвачи, Искат да не плащат винетка, толтакса и да се движат по пътища
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
У нас ще има да чака
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Помощи за български граждани над 18 години, това ако ще има ако няма няма. Никви бизнеси. Видяхме ги бизнесите, нищо не става от бг бизнесмени. Поне 80%
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И компенсации искат за газа, и да прибират дедесето от 20 процента пак те -= бизнесът. Да живее комунизмът за богатите и бизнеса. Така е в Латинска Америка - див капитализъм за народа, комунизъм за богатите. Ние сме социална държава за бизнеса и богатите.
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Забелязвате ли кои искат, бизнесите. Като не могат затварят. Само помощи за тях, помощите трябва да са за български граждани, независимо бизнесмени или не, какво е това разделение.
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бизнесът и богатите искат да живеят в комунизъм и на държавни помощи, работниците и народът да живеят в дивия капитализъм на бизнеса и богатите. Правилото трябва да бъде: Капитализъм за капиталистите, социална държава за народа и работниците. Бизнесът и богатите под носа ни строят комунизъм за себе си.
11
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
т.нар. бизнес първо да слезе от лъскавите си джипове последен модел, после да спре да финансира скъпите глезотии на жени и любовници, да почне да си плаща коректно данъците и тогава да иска каквото и да било от държавата
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А бизнеса защо не се погрижи за хората. Била, кауфланд и подобни до кога ще държат хората на 1000 лв., само управителите ги оправят, кога хората там ще имат регламентирани почивки, кога ще получат фишове да виждат какво получават, кога ще подават молба за отпуск, а не на някоя кукумявка като и скимне да ги пуска в отпуск. Те кога ще дадат.
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Искаме кадърно управление с мисъл за народа и за утрешния ден! Щото сега ни водят на заколение. Добре знаят до какво ще доведат действията им и въпреки гласът на хората пак си действат както си знаят. Всяко недомислено действие се плаща от обикновения човек с 1000 лв заплата. За това трябва като правиш нещо да мислиш за хората. С помощи до никъде няма да се стигне
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И аз искам "Мазерати"в гаража,ама няма.
7
2
 
2
 
! Отговори
~eeeee~ преди 1 година
Комунистите си раздават пари на тях отново пред очите на така наречените български граждани. После ще дойде един охранителни като тиквата да ги охранява или да стабилизира положението. Ще увеличи заплатите с по 50 лева за 10-12 години и ще прави някакви пътища за фирми които уж са западни тоест те Са но руснаци ги управляват ама не какви да е руснаци а комунисти и турци има в този кръг ама не какви да е а по партии а линия и така нататък.
6
0
 
8
 
! Отговори
Бигот преди 1 година
Какви помощи като ГАЗ няма? Пари да ви напечатат, добре, ама как ще купиш нещо дето го няма? Вие още живеете във времената когато млякото е там, само трябва да ревеш силно за да ти бутнат биберончето в устата.
5
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А ся де?! Аз като продавам филии с лютеница, кога ще ме компенсират за скъпия хляб и скъпата лютеница? Като сте поели по трънливия път на бизнеса, или се приспособявате, или фалирате. Какви са тея компенсации за всяка глупост. То битер комунизъм стана.
4
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те вдигнаха цените заради скъп ток, сега искат и компенсации. От къде на къде? Ще свалят ли цените? Щото уж на ресторантьорите им бутнаха ДДС на 9%,ама цените скачат. Та, щом вдигнаха цените сега да не реват за помощи! Да не ревнем и ние с гайдите, че ще стане гражданска война!
3
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Киро не може да взима от данъкоплатците за газа, да ги иска от Урсула!
2
1
 
12
 
! Отговори
ЗалоАлоЖи преди 1 година
Бизнеса рИве, бИжанцитИ рИвът, всеки рИвесамо народа търпи още и свири на кавал
1
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
щом им се да чака