Бивши социални министри: Пенсиите трябва да се увеличат поетапно

Решението за пенсиите е неочаквано, смята Иван Нейков
17 май 2022 11:08, Красимир Ангелов
56

Министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков съобщи, че се обмисля увеличение на пенсиите с 21% от 1 юли.

"Решението за пенсиите е неочаквано, защото в началото анонсите бяха за по-малки предложения. Явно инфлационните процеси са накарали част от коалицията да промени решението си. В коалицията тепърва ще бъде напасвано решение. След като е обявен такъв параметър, връщане назад няма. Това е с 15% повече от предвиденото през април", заяви директорът на Балканския институт по труда и социалната политика и бивш социален министър Иван Нейков в студиото на "България сутрин".

Още по темата
Според председателя на Икономическия и социален съвет и също бивш социален министър Зорница Русинова, е изключително важно да се види какви са конкретните параметри на това увеличение.

"В момента нямаме конкретни данни, за да видим с актуализацията на бюджета какво ще се случи и как това ще се отрази на 3-годишната бюджетна прогноза, за да преценим колко ще ни струва. Всички биха искали да има по-голямо увеличение на пенсиите", уточни тя пред Bulgaria ON AIR.

Тя уточни, че е изключително важно да се запази моделът на солидарност и справедливост в системата и да се прави поетапно увеличение на пенсиите.

"Това решение за корекция, което се предлага, ще промени и параметрите на изменението в октомври месец. Сега увеличението ще покачи разликата между ниските и високите пенсии. Когато имаш универсален подход, "ножицата се разтваря още повече", смята Нейков.

Русинова коментира и прогнозите, че инфлацията на европейско ниво няма да бъде овладяна лесно.

"Единственият източник за увеличението на пенсиите е републиканският бюджет. Задължително трябва да се мине и процедурата за актуализиране на бюджета на НОИ", обясни Нейков.

И двамата събеседници обаче смятат, че има опасност държавата да премине разумната и здравословна граница.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
0
 
! Отговори
Ради преди 1 година
Мин.пенсия 370 лв. 10% увеличение 37 лв.Общо407 лв.Прибавяме ковид добавката 60 лв.Общо 467 лв.Досега 370 плюс ковид 60 общо 430 лв.Реално увеличение 37 лв. или около 8%.
45
0
 
5
 
! Отговори
икономист преди 1 година
Акушерката, която те е израждала навремето, а и много други льольо.вци като теб, не заслужава ли да получи малко по-достойна пенсия от тази, която и определяш? Нищо, че е внасяла 10 пъти по-малко от теб. Едно време всички в сферата на здравеопазването са получавали ниски възнаграждения, но пък за сметка на това са спасили много зад.ници като теб, което очевидно е било много несправедливо.
44
1
 
3
 
! Отговори
икономист преди 1 година
До 32 По принцип съм съгласен с теб, че внасялите повече в системата заслужават и да получат повече. Но пенсиите им трябва да бъдат в някакви разумни граници, за да се запази солидарният модел на осигуряването. Не може да наказваме хората, които имат пълен осиг. стаж, но по една или друга причина, е трябвало да работят дълго време на мин. раб заплата. Сред тях също има достойни хора, които заслужават достойни старини.
43
5
 
5
 
! Отговори
Лллл преди 1 година
Всички пенсионери са бедни !
42
3
 
9
 
! Отговори
Орт преди 1 година
А справедливо ли е едни да плащат високи осигуровки,а другите не и после да получават еднакво
41
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
а този е вечно в управата на НОИ
40
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
в Гърция по 200 евро на пенсионер за летните месеци,нашите 30 евро и то не е решено
39
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На кого е твърдението, че "пенсията е математика" , но математиката се оказа Нейкова математика. Моята е: Пенсията е резултативна величина от целия трудов стаж. И не само.Така, че чакам най-после НОИ да ми преизчисли пенсията върху целия трудов стаж, както и на останалите ревльовци от избраните последни години. А това за приноса е нещо, което съвсем не Ви е ясно.
38
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва всеки да си получава пенсия в размер определен от годините стаж и размера на осигуровките. Тези, които са укривали доходи и да се осигурявали на минимума да си получават 100-200 лева пенсия, а който се е осигурявал на максимума да си получава 3000-4000 лева пенсия. Само така осигуряването за пенсия добива смисъл.
37
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези пенсии не могат да се увеличават просто така като половината население не работи. Или ще ни увеличите данъците, за да сколасате? Искате пенсионерите да ви гласуват?
36
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Принос няма. Половината стойност на пенсиите идва от данъците и бюджета. Големите пенсии трябва да се намалят наполовина, ако се смята само приносът. Преди 20 години минималната заплата беше 110 лева, приносът е изяден от инфлацията отдавна.
35
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Офофоф минимум три поколения ще видят пенсията през кривия, колко години вече се внасят минимални усигоровки щото уговорки между бизнеса и работещите са такива взаймно изгодни и за двете страни към момента за после кой да му мисли.А за сегашните пенсионери мъка ми е ако някой може да изкара месеца с 15 лв. на тази скъпотия бих му стиснал рака.
34
1
 
5
 
! Отговори
До 31 преди 1 година
Кое е по-цинично-да имаш изчислена пенсия 250 лв. и да получаваш 450 лв., или да имаш пенсия 1700 лв., а да получаваш 1500 лв. Все едно да внесем депозит в банка 100 и 1000 лв., и да искаме да изтеглим по-равно. Сега -ама тези с минимална ще получат по-малко. Ами не се иска много, да се сетите каква ще стане с голяма част от минималните при преизчисление през октомври. А за таван 3400 да казваш, че на някой е увеличена пенсията е все едно, че увеличен МОД на 3400, увеличава и заплатите.
33
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом са ми удържали 10 пъти по-високи по размер осигуровки от някой укривал доходи, трябва и пенсията ми да е 10 пъти по-висока от неговата. Ако моята е 1400 лева, неговата трябва да е 140 лева, а не 370 лева, както е сега или 450 лева, както предлагат да стане. Ако моята е 3000 лева, неговата трябва да е 300 лева и така е справедливо.
32
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цинично е, когато един е внасял десет пъти по-малко осигуровки от друг, сега пенсията му да е 370 лева, а на другия само 1500 лева, което е 4 пъти повече, а не 10 пъти повече. Сега предлагат минимална от 450 лева и максимална от 3400 лева, което пак не е 10 пъти повече - някак си е нагло е. Средната пенсия скача с 22%.
31
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Прав е г-н Иван Нейков. След баба Мика той е най-големия разбирач. Чакаме утре баба Мика.
30
0
 
7
 
! Отговори
Shark преди 1 година
Всички бивши социални министри са за затвора. А и не само социалните! Вместо това дават акъл по медиите. Безсрамници!
29
2
 
11
 
! Отговори
СПОРЕД МЕН, преди 1 година
Веднъж завинаге трябва да се разбере, че пенсиите НЕ СА ПОДАЯНИЕ от държавата! Пенсиите се определят и осигуряват от вноските през целия трудов стаж на работещите хора. Който е внасял повече пари за пенсия, заслужава по-висока пенсия. Не е справедливо един да е внасял всеки месец по 80 лв за пенсия, а друг само 20 лв и после да искат равенство! Пенсиите се формират от НАШИТЕ пари, а не от държавни пари!
28
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цинично е да се предлага пенсия 3400. Минималната да се увеличи със 70 лв., а максималната с 2000 лв., някак си е нагло, а средната спи.
27
0
 
13
 
! Отговори
Хмм... преди 1 година
Абе Нейков нали и ти беше социален министър и видяхме какво можеш и какво направи! Или си мислиш, че те забравихме кой си и какво сътвори.