Бивши социални министри: Пенсиите трябва да се увеличат поетапно

Решението за пенсиите е неочаквано, смята Иван Нейков
17 май 2022 11:08, Красимир Ангелов
56

Министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков съобщи, че се обмисля увеличение на пенсиите с 21% от 1 юли.

"Решението за пенсиите е неочаквано, защото в началото анонсите бяха за по-малки предложения. Явно инфлационните процеси са накарали част от коалицията да промени решението си. В коалицията тепърва ще бъде напасвано решение. След като е обявен такъв параметър, връщане назад няма. Това е с 15% повече от предвиденото през април", заяви директорът на Балканския институт по труда и социалната политика и бивш социален министър Иван Нейков в студиото на "България сутрин".

Още по темата
Според председателя на Икономическия и социален съвет и също бивш социален министър Зорница Русинова, е изключително важно да се види какви са конкретните параметри на това увеличение.

"В момента нямаме конкретни данни, за да видим с актуализацията на бюджета какво ще се случи и как това ще се отрази на 3-годишната бюджетна прогноза, за да преценим колко ще ни струва. Всички биха искали да има по-голямо увеличение на пенсиите", уточни тя пред Bulgaria ON AIR.

Тя уточни, че е изключително важно да се запази моделът на солидарност и справедливост в системата и да се прави поетапно увеличение на пенсиите.

"Това решение за корекция, което се предлага, ще промени и параметрите на изменението в октомври месец. Сега увеличението ще покачи разликата между ниските и високите пенсии. Когато имаш универсален подход, "ножицата се разтваря още повече", смята Нейков.

Русинова коментира и прогнозите, че инфлацията на европейско ниво няма да бъде овладяна лесно.

"Единственият източник за увеличението на пенсиите е републиканският бюджет. Задължително трябва да се мине и процедурата за актуализиране на бюджета на НОИ", обясни Нейков.

И двамата събеседници обаче смятат, че има опасност държавата да премине разумната и здравословна граница.


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.