Бум на ухапванията от кърлежи: Не ги вадете сами!

Ива Трифонова от НЦЗПБ и д-р Василка Зарчева пред Bulgaria ON AIR
17 май 2022 10:35, Анисия Иванова
17
Бум на ухапванията от кърлежи: Не ги вадете сами!
Снимка: Bulgaria ON AIR

Бум на ухапванията от кърлежи регистрират от Националния център по заразни и паразитни болести. Какви са рисковите места и как можем да се предпазим?

"Със затоплянето на времето през последните седмици нараства броят на ухапаните от кърлежи. Това е нормално за сезона, не е нещо необичайно. Веднага след ухапването може да бъде изследван кърлежът, а ухапаният човек също би могъл да бъде изследван, но не по-рано от 25 дни след ухапване. Можем да избягваме местата, където има буйна растителност и където се задържа повече влага. Хубаво е да се ползват репеленти и винаги, когато сме били навън, е добре да се оглеждаме, особено децата. Оглеждаме окосмената част на главата, отзад на тялото, задколянната ямка.

Това са местата, където кърлежите могат да бъдат и да не ги забележим. За нашата страна болестта, която се разпространява след ухапването от кърлеж, е лаймската борелиоза, но далеч не всички кърлежи са заразени и колкото по-рано отстраним кърлежа от нас, толкова по-малка е опасността", каза главният асистент в НЦЗПБ Ива Трифонова за "България сутрин".

По думите на специалиста по инфекциозни болести в "Софиямед" д-р Василка Зарчева заболяването засяга и хората, и животните.

"При хората протича по-тежко. Важно е да се знае, че когато заболяването се открие в началния етап и се започне активно лечение, прогнозата е много добра. Но когато дойде късният етап със засягане на ставите, сърцето и мозъка - проблемът вече е много по-тежък по отношение на терапията", предупреди тя.

"Ако кърлежът е заразен, е най-добре да се започне антибиотично лечение. Най-добре е да се направи изследване и на храносмилателния тракт, за да се види дали той е заразен. При лаймската болест няма температура, може да има лек сърбеж или изтръпване. Трябва да следим дали ще се появи зачервяване на кожата, което най-често е с овална форма и достига до 30 см. Обикновено в центъра е по-светло", посочи д-р Зарчева пред Bulgaria ON AIR.

Специалистът по инфекциозни болести изтъкна, че никога не трябва да се предприема отстраняване на кърлежа с ръце, без предпазни мерки. По-добре е да се извади в лечебно заведение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Веднъж отидох в болница да извадят кърлеж и повече не повторих - извадиха го по-лошо, отколкото аз го правех.
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не купувайте специални пинцети и инструменти за вадене, които са от пластмаса - 100% не работят.
13
0
 
1
 
! Отговори
до 12 преди 1 година
Би ли ми обяснил точно как ще накараш кърлеж да повръща? КАК? Обясни ми какво представлява повръщането или получаваш един абонамент за 7ми клас в някое училище по твой избор. Явно не си бил там.
12
0
 
2
 
! Отговори
Скоро и БУМ на СПБ преди 1 година
Лятото вече е тук задава се бум на полово предаваните болести, ХИВ / СПИН, Сифилис, Хламидии, Гонорея ... най-много болести по статистика има по Пловдичани.
11
0
 
2
 
! Отговори
Мен преди 1 година
Не пишете глупости как се вади кърлеж с олио, защото е грешно и поставяте хората в риск! С олиото се задушава и започва да повръща всичките си болести във вас! Отделно в много спешни отделения го правят грешно- натискат ги с памук и ги въртят, което води до същото. Кърлеж се вади като с пинсета (има и специални ченгелчета) се хваща възможно най-близо до кожата и леко се издърпва нагоре, без въртене. Не натискайте тялото, за да не повръща зарази в кръвта ви.
10
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма нищо по-лесно от това да извадиш кърлеж. Всяко лято вадя поне по един. Капваш малко олио върху него и чакаш 2-3мин. Леко с палец го затискаш и въртиш срещу часовниковата стрелка и той след 2-3 опита излиза сам. трябва да си с ръкавица или кърпичка. Последнотолято хванах кърлеж на плажа на Силистар. Отидох до бара капнах олио в една капачка от кока кола и го извадих. Ама нали трябва да се пълнат гушите на лекари и фармацефти.
9
0
 
3
 
! Отговори
Недей, недей! до 7 преди 1 година
Не викай дявола! Че и сестра ми с нейните кучета си вади кърлежите сама докато не влезе в инфекциозното с марсилска треска. Аре здраво антибиотици, ама то пък после гъби .... бе недей, не се хвали.
8
1
 
3
 
! Отговори
До славянин преди 1 година
Ако ти е на гърба, г**а, врата и ред други неудобни местенца, едва ли ще се справиш сам. Ако искаш да го скъсаш, когато няма как да го хванеш добре с пинсета + всички произтичащи от това последствия, можеш винаги. И ако досега си минавал метър не е защото си много оправен, а защото не всеки кърлеж е преносител.
7
0
 
7
 
! Отговори
Негър Скиор преди 1 година
С медицинското и право в съда. Фъндъкова да плаща. Картофената принцеса, Много Краде и Не ходи на работа. Ще плаща от джобните си.
6
4
 
4
 
! Отговори
славянин преди 1 година
Щом и с едно вадене на кърлеж ни убеждават, че не можем да се справим, правете си сметката за сколко прости ни смятат тези т. нар. ''лекари'', реално чисти и безскрупулни търгаши! Никога през 49-годишния си живот не съм ходил лекар да ми вади кърлеж, винаги съм си ги вадил сам, случвало се е даже при останала глава на кърлежа в кожата ми са си я режа с бръснарско ножче, за да я извадя и съм я вадил, със съответната дезинфекция разбира се!
5
0
 
20
 
! Отговори
30 лева преди 1 година
"не трябва да се предприема отстраняване на кърлежа с ръце, без предпазни мерки. По-добре е да се извади в лечебно заведение." !!!!! 30 лева ми искат за да извадят кърлежа. А аз ги нямам! А ги нямам защото съм си платил здравните осигуровки. От 30 години насам! Всеки месец!
4
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фандъкова и ГЕРБ нарочно правят това,както и всичко друго за да създават погрешно впечатление.А ИТН ги подкрепя в това начинание.
3
2
 
1
 
! Отговори
Алън Грант преди 1 година
До АнонименНещо да си чул,че заради меките зими, яйцата на кърлежите оцеляват в почвата и на следващата година са много повече. Преди да критикуваш прочети малко!
2
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
да да...в лечебно заведение...срещу 40 лева....
1
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
а що има кърлежи? нали общините пръскаха? веднага проверка на парите!