Производители: Родните картофи ще поскъпнат двойно тази година

ЕС забрани субсидирането заради свръхпроизводство
Обновена: 19 май 2022 12:21 | 19 май 2022 10:33, Елка Василева
44
Производители: Родните картофи ще поскъпнат двойно тази година
Снимка: архив, БГНЕС

С почти 100% са се повишили разходите за декар земеделска продукция в сектор "Плодове и зеленчуци", това са наблюдения на производители от Гоце Делчев.

Иван Сабахлъков отглежда картофи в благоевградското село Хаджидимово. Той е един от малкото останали големи земеделски производители в региона. Повечето, които масово отглеждаха тютюн през предходни години, се отказаха, като съобщиха, че гледането на зеленчуци не е рентабилно за тях, предаде БНТ.

"В момента торове, препарати и горива са страшно скъпи, а помощ няма отникъде и трябва да отбележим че и картофопроизводството е заложено да бъде унищожено, което е пагубно. По време на война да унищожиш отрасъл, който допринася да изхранването на населението, е убийствено", коментира Сабахлъков.

Производителят препоръча всеки, който може, да си засее собствени картофи, чушки, домати и други зеленчуци, за да се смекчи инфлацията. Според производителя мерките на правителството няма да помогнат, а ще утежнят положението.

"Увеличението на българските картофи ще е 100% спрямо миналата година. Българинът трябва да се подготви за това нещо, защото ние, които работим за това, няма как да изкараме евтина продукция. Самите ние купуваме и произвеждаме страшно скъпо", обясни Иван Сабахлъков.

До миналата година субсидията за производството на картофи е 100 лв. на декар, с които не се покриват никакви разходи, обясни още той. А от тази година пък Европейският съюз забранява субсидирането, защото има свръхпроизводство на картофи. Това е и причината у нас да има толкова много вносна продукция.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тока за отглеждането на картофи поскъпна.... слънцето повиши цената
14
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
важното е че хляба ще е 1.60.... боляма мизерия са това червените комунисти в бг управлението
13
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Ще ядем Полски и Холандски, щом българските ще поскъпнат" ____________________ Не е важно какъв ще е произходът на картофите, важно е, че днес създават информационна предпоставка за двойно поскъпване, а утре всички родни спекуланти ще ти вземат двойно повече пари и всеки мoшeниk ще уверява, че картофите му са български. Контрол няма.
12
2
 
22
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Двойното поскъпване ще остане в мечтите на този производител.Няма как да се случи при положение,че в ЕС има свръхпроизводство.
11
0
 
14
 
! Отговори
Около Великден преди 1 година
Купувай пресни картофи,родно производство на 10лв.Ами направете ги 30
10
0
 
11
 
! Отговори
До 10 преди 1 година
и ми ти френски
9
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще ядем Полски и Холандски, щом българските ще поскъпнат!
8
0
 
26
 
! Отговори
БИбо преди 1 година
Нищо ще купуваме картофи от Египет!!!!! Стига са ревали!!!
7
2
 
36
 
! Отговори
мунчо преди 1 година
шом има свръх производство - не трябва ли цената да пада ???
6
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Наблюдаваме реални парадокси на великата пазарна икономика: Родните картофи ще поскъпнат двойно тази година заради свръхпроизводство. Има ли още хора, които вЕрват в пазарните принципи и международното право?
5
2
 
24
 
! Отговори
Ми добре преди 1 година
Щом ще има кой да им ги купи...
4
12
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не може хем уркаински знаменца у Фейсо, хем евтинджос.
3
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Яжте си ги!
2
8
 
24
 
! Отговори
Дааам преди 1 година
Гърция произвежда много повече картофи от България, ако е спряна за свръхпроизводство защо там субсидята е 250 евро на декар а в Бг 100 лева? Робите на Европейския съюз, клоаката.
1
2
 
21
 
! Отговори
Hoqsan преди 1 година
Няма такова нещо като свръх производство на зърно и други въглехидратни култури като картофите! Всичко се "вари" на био-етанол и метанол, после може да се направят на гориво без проблем.