Българите в чужбина изпращат все по-малко пари у нас

Липсата на тези пари влияе върху българската икономика, смята експерт
Обновена: 23 май 2022 20:30 | 23 май 2022 20:00, Красимир Ангелов
172

Българите зад граница започват да изпращат все по-малко пари у нас. Изпратените суми са намалели 8 пъти, в сравнение с периода преди пандемията.

Децата на Надежда от 10 години живеят в Лондон. Въпреки кризата, синът и дъщеря ѝ успяват да ѝ пращат пари, за да им помагат.

"Тук какво отиваш в магазина, гледаш първо да погледнеш в портмонето и тогава да купиш. Тук цените са много по-големи, а парите са нищо. Там е много по-добре отколкото тук. Не се знае накъде, кое по-напред да направиш. Там отидеш спокойно пазаруваш", каза Надежда Йовчева.

За първото тримесечие на тази година обаче получените средства в страната от емигранти са над 77 млн. лева. Сумата е много по-малка от тази за първите три месеца на 2020 г. и 2019 г. Цифрите сочат, че след началото на пандемията започва рязък спад на сумите.

"Успоредно на тази тенденция на намаляващо изпращане на пари от българи в чужбина към България се увеличава съответно потока на чужденци, които работят в България и изпращат пари извън България", заяви икономистът Румен Гълъбинов.

Традиционно най-много пари идват от българи, които работят в Германия, САЩ и Испания, а причините за намалелия поток са кризата, големият брой завърнали се в България и застаряващото население у нас, казват експертите. Влияние липсата на тези пари върху българската икономика също има.

"Малко от тези пари се спестяваха в България или в инвестиции. По-скоро те са за широко потребление и сега, когато спада техният обем, това косвено влияе в потреблението в България", посочи Гълъбинов пред телевизия Bulgaria ON AIR.  

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
7
 
11
 
! Отговори
Тарикат мъж не писка преди 1 година
Нещастните българи не им трябва война, те се избиват по улиците, ето днес някакъв глОпендер с ауди на 10 години, изпреварва от дясно и по таван. Жив ли е, не е ли жив.. никой не знае.
127
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
в бг само it специалисти и полицай и нищо друго как да има държава повечето старци ги умориха с ваксинации на кой да пращат а за другите в дупката наречена България да мислиш да се реализираш е проява на параноичен шизофренизъм
126
2
 
1
 
! Отговори
Защо, господин опера преди 1 година
Господин оператор, защо снимаш на жената джапанките? Какво искаш да документираш по-точно. Обясни се. Може би искаш да покажеш, че от както не пращат пари на бабата, не може да си позволи оригинални найки, та требва да ходи с кроксове, за 3000 евро, така ли?
125
2
 
4
 
! Отговори
Зелена Карелия преди 1 година
Можеше и да е по зле някоя французойка да ти каже че жули на плажа
124
4
 
11
 
! Отговори
Георги С. преди 1 година
Защо все берачи на ягоди и кухненски персонал са ви в устите бе хора? Българите завършили висше в чужбина се интегрират прекрасно. Практикуват най-различни професии и си живеят живота. Но дори и тези по малко гламур имат право да избират къде и как да живеят.
123
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лельо Надежда , що не отидеш в Англия да живееш ? Забравих , май парите на децата ти не стигат , та да те вземат там . Аман от самохвалещи се миячи на чинии .
122
7
 
6
 
! Отговори
До 130 преди 1 година
Иначе казано взимаш колкото секретарка в София, дето не прави нищо, ама в Испания, където си тотален аутсайдер с тия пари. Еми не е за гордост. Учениците в София правят повече от тебе.
121
7
 
6
 
! Отговори
В Испания преди 1 година
Работя обикновен "еконтаджия" на 1300евро, правя 20-30 доставки дневно от понеделник до петък. Никой не ме препира да фърча със 140км, не скачам от дупка в дупка., хората любезни, колегите свестни, съседите усмихнати-почти като в България, ама не съвсем
120
0
 
2
 
! Отговори
Завръщай се... преди 1 година
До ЗАВРЪЩАМ СЕ!!! ... от коментара ти ясно си личи че не си за там. Идвай си в България . И тука можеш да стоиш без работа и да скиташ по улиците . Поне мама и тати ще са наблизо да ти пращат консерви зеле или по някой лев да не стоиш гладен.
119
8
 
2
 
! Отговори
ЗАВРЪЩАМ СЕ!!! преди 1 година
До 122Политическата обстановка не ме интересува много, много. За мен е важно да се реализирам професионално точно по специалността си, имах няколко години опит и стаж по нея в България и хоп грешка заминах преди четири години на запад и се почна, първо учих езика и хоп локдаун, спираш почваш, хоп онлайн, айде работа не по специалността ти, защото още не си добре с езика и ти трябва еди кое си ниво... И това се превърна в един порочен кръг от който няма измъкване...
118
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кви пари ве, изпращам олио и бeнзин, че е по евтино.
117
7
 
3
 
! Отговори
ЗАВРЪЩАМ СЕ!!! преди 1 година
Аз не съм програмист а инженер, но в подготовката в университета имаше и няколко предмета за програмиране в семестрите и си имам поне някаква начална представа за програмиране, но смятам, че в България реализацията е много добра за специфичните ни професии! И не смятам, че които е учил трябва задължително да замине за чужбина! Да всеки които не е щастлив в България може да замине и да бере ягоди, да чисти и да работи във фабрики. Аз направих грешка като заминах преди четири години...
116
1
 
15
 
! Отговори
Хуй преди 1 година
Абе кви са тези хвалби като на комунисти. Къде сте видяли при капитализъм заплати по 10к за да работите по 2-4 часа дневно. Нали всеки лев в твоя джоб е залък отнет от устата на шефа? Той с кво ще копува мутромобили, вили и ци.ци? Нали сте онлайн гъзари, веднага могат да ви заменят и с некой по-малко лаком пакистанец, украинец или нигериец. Вие все за канарчета ни взимате.
115
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НСИ, заплати, сектор Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения, за 2020 година 40726 лева за цялата година, което е 3394 лева средно на месец. За първите три месеца на 2022 година средно около 4059 лева. Явно програмистите също трябва да получават пари от чужбина.
114
7
 
5
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 година
Българите в чужбина сме малтретирани,поради фактът,че сме Българи. Българите в чужбина сме под НЕОСПОРИМ ЗАПАДЕН ГЕНОЦИД! Аз бях роб в Испания и съм роб във Франция. Бях за кратко роб и в Германия. Това е истината. Евреите ни мразят най-много Нас и Русите. Идва време,в което ще се разбере ужасът,който Българите живеем в Западна Европа и не ще има ни мало ,ни голямо,които да не ридаят. Ограбиха ни животите!
113
10
 
3
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 година
Българите в чужбина сме малтретирани,поради фактът,че сме Българи. Българите в чужбина сме под НЕОСПОРИМ ЗАПАДЕН ГЕНОЦИД! Аз бях роб в Испания и съм роббвъв Франция. Бях за кратко роб и в Геопа и не щемания. Това е истината. Евреите ни мразят най-много Нас и Русите. Идва време,в което ще се разбере ужасът,който Българите живеем в Западна Европа и не ще има ни мало ,ни голямо,които да не ридаят. Ограбиха ни животите!
112
8
 
2
 
! Отговори
ЗАВРЪЩАМ СЕ!!! преди 1 година
А и защо да стоя в чужда страна като имам образование и мога да се реализирам и в България! Да верно, че ако останеш без работа си осигурен на запад, но на мен не ми е това целта да стоя по цял ден вкъщи, да отида до могазина и да излизам безцелно и да се чудя какво да правя.. Аз съм млад, но живота си минава а искам да се реализирам практически в работата да трупам работен опит по специалността си! Намирам си една квартирка и се прибирам!
111
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма точни данни колко пари идват в България от българите зад граница и колко пари им се изпращат от България. Аз не познавам хора, които да изпращат пари от чужбина или да получават в България пари от чужбина, но познавам хора, които изпращат пари на децата си в чужбина.
110
9
 
3
 
! Отговори
програмисти-заплати преди 1 година
Водя интервюта , знам и заплатите на програмистите. В момента трудно се намира обикновен java програмист за под 7хил лева. Старшите са по около 10хил. Начинаещите почват с 3хил.
109
12
 
10
 
! Отговори
ЗАВРЪЩАМ СЕ!!! преди 1 година
Ами нормално, повечето хора вече се завръщат! На мен ми писна от тия западняци, пак ще ни затворят тия... е парите са добри, но не това е всичко! Поне в България ще говоря майчиния си език, ще ходя по родната земя, ще ям българска храна! Ох направо ми се насълзяват очите... На запад се превърнах в робот без емоции и чувства, ден след ден, от локдаун в локдаун... В България може да е всичко, но поне е сладка анархия и моята страна!!! Няма втора тъй велика във света!!!