Българите в чужбина изпращат все по-малко пари у нас

Липсата на тези пари влияе върху българската икономика, смята експерт
Обновена: 23 май 2022 20:30 | 23 май 2022 20:00, Красимир Ангелов
172

Българите зад граница започват да изпращат все по-малко пари у нас. Изпратените суми са намалели 8 пъти, в сравнение с периода преди пандемията.

Децата на Надежда от 10 години живеят в Лондон. Въпреки кризата, синът и дъщеря ѝ успяват да ѝ пращат пари, за да им помагат.

"Тук какво отиваш в магазина, гледаш първо да погледнеш в портмонето и тогава да купиш. Тук цените са много по-големи, а парите са нищо. Там е много по-добре отколкото тук. Не се знае накъде, кое по-напред да направиш. Там отидеш спокойно пазаруваш", каза Надежда Йовчева.

За първото тримесечие на тази година обаче получените средства в страната от емигранти са над 77 млн. лева. Сумата е много по-малка от тази за първите три месеца на 2020 г. и 2019 г. Цифрите сочат, че след началото на пандемията започва рязък спад на сумите.

"Успоредно на тази тенденция на намаляващо изпращане на пари от българи в чужбина към България се увеличава съответно потока на чужденци, които работят в България и изпращат пари извън България", заяви икономистът Румен Гълъбинов.

Традиционно най-много пари идват от българи, които работят в Германия, САЩ и Испания, а причините за намалелия поток са кризата, големият брой завърнали се в България и застаряващото население у нас, казват експертите. Влияние липсата на тези пари върху българската икономика също има.

"Малко от тези пари се спестяваха в България или в инвестиции. По-скоро те са за широко потребление и сега, когато спада техният обем, това косвено влияе в потреблението в България", посочи Гълъбинов пред телевизия Bulgaria ON AIR.  

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
8
 
! Отговори
и мислиш преди 1 година
и мислиш ли че някой ще ти повярва?гладния на сития не вярва!качи снимка фиша заплатата и договора, и сложи изолирбанд да не ти се вижда името и адреса да видим дали лъжеш или не. и на фона сложи снимка на сайта днес.бг тази статия с коментарите да знам че не лъжеш
27
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Време е да им се отнеме правото на глас на българите в чужбина.
26
4
 
3
 
! Отговори
До 28 преди 1 година
Ц, повече ми плащат. Казах едно време като студент колко взимах. Отдавна съм изградил кариера.
25
3
 
10
 
! Отговори
???? преди 1 година
До До 16значи ти плащат 7 хиляди лева месечна заплата, за да редиш зарзават и стока по щандовете в лидъла и това в София?явно че живееш в друг свят накъде.
24
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз съм в Алди на 6К.
23
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Измряха роднините тва в причината!Както това е и причината за ниската безработица.Не си мислете ,че тук се е променило нещо.
22
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо не напишете кои са тези чужденци които работят в България и изпращат пари извън България.Не ,че не знаем,но ще засегнете''великия''български работодател.
21
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 18 Как се праща кеш от САЩ?
20
3
 
6
 
! Отговори
До 16 преди 1 година
На 19 1ви курс работих в Лидл за 2.2 начално. След година станаха 3к. След 2 години- началник с 3.5к. Ало направя и някой извънреден час, стигат до 5к безпроблемно. В Холандия PLI е осморен на тук. Демек се равняват на 40к лв. в Холандия. Мерси.
19
3
 
16
 
! Отговори
ЧАКАМ преди 1 година
ЧАКАМ ОБЯВАТА ЗА РАБОТА ЗА 3 ХИЛЯДИ ЕВРО ЗА СКЛАДОВ РАБОТНИК В СОФИЯ, ЗА ДА СИ ОСТАВЯ КВАЛИФИЦИРАНАТА РАБОТА В ЧУЖБИНА И ДА СЕ ВЪРНА В МИЛАТА НИ РОДИНА ПРИ КИРЧО И КОКОРЧО!!!!АЙДЕ БЕ КЪЛВАЧ, КЪДЕ Е ЛИНКА С ОБЯВАТА???
18
11
 
8
 
! Отговори
пак наебани преди 1 година
са българите. цяла Европа си откриха сметки в банката на Газпром да сменят рубли и да плащат газта, само българите ще купуват скъпа американска газ, кирайците върнали два танкера на американците и дай сега да ги пробутаме на българите на цени 3000 долара, а Унгария и Германия ще сменят евро в рубли и ще купуват газга за 200 долара.
17
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На мен баща ми е от 19 години в Ню Йорк. Пробва да ме примами да ходя при него, ама му казах, че повече не се връщам там щот хората там са ми скучни. Тате, знае златното правило: праща кеш - звънкам му веднъж на месец, ако не - не съществува. Преди две седмици тате ме пита как съм. Стои на seen. Ще му отговоря като прати 200-300$. Обичам те, тате, ама на първо място обичам да спя, да си почивам и да пцувам на български език. Чао тате, отивам да попцувам укрите, руснаците и краварите!
16
7
 
8
 
! Отговори
емигрант преди 1 година
как са по.м.ияр. ите по улиците, още ли ви хапят ??? ха ха
15
5
 
4
 
! Отговори
ехееее преди 1 година
До do 5айде прати ми обява за работа, където давам 3 ХИЛЯДИ ЕВРО за СКЛАДОВ РАБОТНИК в СОФИЯ!!!айде ***!!
14
12
 
10
 
! Отговори
do 5 преди 1 година
Баце, не знам дали си наясно, ама в София по складовете вече взимат тия пари с малко извънреден труд. Да не говорим из западните компании. За 450 евро работи пенсионерка чистачка.
13
3
 
4
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Колко пачки пращат долари и марки :)))
12
9
 
4
 
! Отговори
оператора преди 1 година
До до 5оператора със смешните пари: на мен ми стигат тия пари, ям месо всеки ден и пия бира и 2 пъти съм на фенерите в месеца, има и българки там от Пловдив и Ст. загхора, а ти гледай себе си не в чуждата копанка! :)
11
8
 
14
 
! Отговори
Texas52901 преди 1 година
байганьовците хем бедни, хем злобни, хак да ви е тъ..паци!
10
21
 
6
 
! Отговори
До 5 преди 1 година
3к Евро взимах в София, работейки няколко часа на ден, програмист с 3 години опит. Сега взимам повече от двойно за 2 часа работа на ден.
9
3
 
6
 
! Отговори
тт преди 1 година
Като влияело на икономиката, тогава увеличете заплатите да се завъртят тия пари тука