Българите в чужбина изпращат все по-малко пари у нас

Липсата на тези пари влияе върху българската икономика, смята експерт
Обновена: 23 май 2022 20:30 | 23 май 2022 20:00, Красимир Ангелов
172

Българите зад граница започват да изпращат все по-малко пари у нас. Изпратените суми са намалели 8 пъти, в сравнение с периода преди пандемията.

Децата на Надежда от 10 години живеят в Лондон. Въпреки кризата, синът и дъщеря ѝ успяват да ѝ пращат пари, за да им помагат.

"Тук какво отиваш в магазина, гледаш първо да погледнеш в портмонето и тогава да купиш. Тук цените са много по-големи, а парите са нищо. Там е много по-добре отколкото тук. Не се знае накъде, кое по-напред да направиш. Там отидеш спокойно пазаруваш", каза Надежда Йовчева.

За първото тримесечие на тази година обаче получените средства в страната от емигранти са над 77 млн. лева. Сумата е много по-малка от тази за първите три месеца на 2020 г. и 2019 г. Цифрите сочат, че след началото на пандемията започва рязък спад на сумите.

"Успоредно на тази тенденция на намаляващо изпращане на пари от българи в чужбина към България се увеличава съответно потока на чужденци, които работят в България и изпращат пари извън България", заяви икономистът Румен Гълъбинов.

Традиционно най-много пари идват от българи, които работят в Германия, САЩ и Испания, а причините за намалелия поток са кризата, големият брой завърнали се в България и застаряващото население у нас, казват експертите. Влияние липсата на тези пари върху българската икономика също има.

"Малко от тези пари се спестяваха в България или в инвестиции. По-скоро те са за широко потребление и сега, когато спада техният обем, това косвено влияе в потреблението в България", посочи Гълъбинов пред телевизия Bulgaria ON AIR.  

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
10
 
11
 
! Отговори
мразят и завиждат преди 1 година
внимание колеги, озлобени от бедност и мизерия бълхари на 30-35 години живеещи във мухлясал апартамент при мама и тати злобеят срещу нас, които с КРЪВ И ПОТ пробихме в чужбината! пазете се!
47
2
 
6
 
! Отговори
Дo 47 преди 1 година
Иначе казано нищо не пестиш.
46
11
 
3
 
! Отговори
ДО 41 преди 1 година
Никой не бачка за толкова у нас. Е, някоя чистачка може би да. В офиса чистачката взима 1800, но работи по 10 часа. 2 от тях са й платени по 2. Вече учениците в Икеа взимат повече от тебе, слугинаж в ЕС.
45
3
 
6
 
! Отговори
спестявам преди 1 година
иначе има и мизерници, съгласен съм. но който е умен и кадърен успява :)А ти вместо да слобееш ела и пробвай! ама си страхлив :) по лесно е в БГ : мама носи тати меси :)
44
3
 
7
 
! Отговори
спестявам преди 1 година
спестявам чисто 1200 -1300 евро месечно в чужбина. който иска може да спести. ям месо всеки ден, не пия не пуша. 3-4 кенчета бира седмично за бог да прости :)
43
7
 
11
 
! Отговори
Жалки Гладни Въшки преди 1 година
вместо да чакате на парите на имигрантите и на подаянията от ЕС да бяхте направили нещо за България .... корумпирани и тъпомннни про-западни предатели !!!
42
4
 
5
 
! Отговори
холандец преди 1 година
До Хахахасъгласен съм но цените на храните тук и на живота не вземаш предвид. истински кашкавалл, без соеви и палмови масла, които се разтичат и гранясват като го оставиш за час два на масата, 10 евро килото. в бугаристаня плащаш 30-40 лева за палмови масла и *** наречени "кашкавал"в 90 процента от месните продукти няма месо ами смлени кокали кожи, натриев глутамат оцветени с калиеф перманганат
41
3
 
5
 
! Отговори
явеяв преди 1 година
Познавах един работник в чужбина дето пиян ми обясняваше как изкарвал по 5К... ама се оказаха левове и също бачкал 6 дена седмицата от сутрин до вечер... та така де
40
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чакаме "доктора" от Германия, дето прави по 300,000 евро на година, има 3 къщи и 5 чисто нови БМВ-та. Той е санитар на минимално заплащане в старчески дом, ама както и да е. Да ви разкаже колко е добре там, колко много е успял и как Германия сте я гледали само на картичка. :)
39
2
 
5
 
! Отговори
До Демократ преди 1 година
Много си объркан с русофилство и розовата демократична идеология. Това са несъпоставими неща! На запад успява само този, който знае и е почтен ! Изобщо навсякъде е това, извън България. И парите на запад идват, добри са, но русофилството не е пречка за това! Много познавам- отявлени русофоби в чужбина, злобни хора, изолирани са и от свои и от чужди. Нещастници.
38
10
 
4
 
! Отговори
продължавай преди 1 година
До do 35продължавай с обидите, завистта, злобата и омразата. присъщо е за оскотелите и подивели бълхаристанци в разграбена мутроландия, бачкащи за 400-500 евро при тези цени на живота. далече ще стигнеш.
37
9
 
3
 
! Отговори
Хахаха преди 1 година
3 хиляди евро в Нидерландия се равняват на 1500 лева тук. А тук и 19 годишните отказват заплата под 3 хиляди лева. Разбира се, говоря за София. 4-5-6 хиляди лева са нормални заплати, но ако нямаш деца. Ако имаш, доходът ти трябва да е 10 хиляди лева на месец за да можеш да ги гледаш.
36
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма кинти в щастливия запад. Като си платят сметките и са на 0. Иначе голям го вадят колко добре живеят там.
35
4
 
10
 
! Отговори
do 35 преди 1 година
Никъде не съм казал евро. Щом говоря за България, е ясно, че е лева. Да не говорим, че казах и PLI и сравних с Холандия, обръщайки валутата. Знам, сложно е на берач на малини да разбере.
34
1
 
9
 
! Отговори
явеяв преди 1 година
пичове, като ше съ надигравате уточнявайте бруто или нето и за колко часа седмично. По лесно е за сравнение....
33
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 5 - споко брат, като ни притрябват пари и ние ще отидем в Холандията, всеки закъсал има право да преследва мечтите си... Ама не всеки е достатъчно закъсал, че да му трябват 3000евро на месец.
32
3
 
11
 
! Отговори
към лъжеца преди 1 година
До do 28първо бяха 7 хиляди евром после станаха 7 хиляди ЛЕВА, след това 5 хил. лева, накрая да не станат 500 кинта??
31
1
 
5
 
! Отговори
Теди преди 1 година
Заради пандемията и сега и войната е допълнителна причина
30
0
 
9
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 1 година
Много от ДЕЧИЦАТА на другарите,им се пращат пари от България, за да живеят или уж учат на запад.....!
29
5
 
2
 
! Отговори
do 28 преди 1 година
Не съм казал 7000лв., а 5к с извънреден труд. Това са фактите.