България – Русия: Начало на инициативата "Българската кирилица"

Българската кирилица в колкото се може повече уеб сайтове
Обновена: 24 май 2022 11:47 | 24 май 2022 10:58, Елка Василева
45

По случай 24 май Фондация за активно развитие на уеб стартира инициативата "Българската кирилица". Тя цели да фокусира общественото внимание върху използването на българска кирилица в колкото се може повече уеб сайтове и други онлайн и офлайн проекти.

Още по темата
"Българската кирилица е нещо, което много хора си мислят, че е оксиморон, защото кирилицата по принцип е българска, но заради това решихме, че трябва да фокусираме вниманието на обществеността върху факта, че по времето на Петър Велики в Русия се провежда реформа на кирилицата. Въвежда се латинизиране на кирилицата, което я измества от нашата кирилица", каза експертът по дигитални медии и комуникации и инициатор на инициативата "Българската кирилица" Жюстин Томс в студиото на "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

Според дизайнера Светлана Цонева разликите между българската и руската кирилица могат да бъдат открити много лесно.

"Нашите букви са доста по-заоблени и овални отдолу, елегантно изписани. Хубаво е да сме запознати и да използваме българското, а като дизайн е доста по-красиво", допълни тя.

Жюстин Томс сподели, че по-малко от 20% от българските сайтове са с българска кирилица.

"Това е нисък процент, нашата мисия е точно това да промотираме. А Петър Велики е искал да излиза по-евтино печатането на книгите. Матриците, които той използва, са тези, които са били разпространени в Западна Европа. И затова много повече доближава кирилицата в Западна Европа. Но днес живеем в епохата на дигиталните комуникации и е въпрос на няколко клика да се върнем към българската кирилица", категорична е тя.

Цонева добави, че има шрифтове, които имат само българска кирилица вътре.

"Последните 10 години доста дизайнери се заеха с тази инициатива. Преди беше много трудно да правиш дизайн с българска кирилица. Сега нещата са много по-лесни", подчерта дизайнерът.

Томс поясни, че има над 80 шрифта вече, които са на българска кирилица.

Гледайте целия разговор във видеото.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
3
 
! Отговори
Хан Тервел преди 1 година
Много хубаво предприятие! Дано успее! Светите братя Кирил и Методий да помагат!
34
2
 
4
 
! Отговори
Кога преди 1 година
Копейкин ще се изкаже в защита на български шрифт....или не е удобно?
33
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не забравяйте, че кирилицата е най-разпространената азбука в космоса. И не благодарение на нас.
32
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Наистина не мога да схвана тази идея - става дума просто за два шрифта, където "българският" просто взаимства повече от ръкописния вариант на буквите, примерно "т" се пише като "m" и "д" се пише "g" и т.н.. Но това го има и в руския ръкописен шрифт...
31
2
 
3
 
! Отговори
Кръстьо преди 1 година
До пияница мистикИ да се краде се иска акъл. Направи си собствен стил и ще се получат нещата.
30
22
 
4
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 година
....Реших да изкопирам буквално стила на холандския щанд, но за мое учудване надписите на кирилица изобщо нямаха нищо общо с грацията и елегантността на холандския щанд. А използвах същия шрифт - Helvetica Light. Толкова грубо и недодялано седеше, че нямам думи. И тогава осъзнах - от кирилицата по-грозна азбука няма. Такива тежки и грозни букви като"Ш", "Щ"", "Ю", "Д" направо убиват всяка естетика на надписа. Толкова от един професионалист като мен по въпроса
29
11
 
5
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 година
Навремето, когато все още бях от работническата класа и ми се налагаше да бачкам, за да вадя пари за да живея, няма да забравя един емблематичен случай. На един есенен панаир в Пловдив посетих холандския щанд. По-елегантен щанд не бях виждал до момента. Фризове в мек оранж и със сиви букви. Шрифтът беше Helvetica Light. Изключително семпло и красиво. И аз като графичен дизайнер реших да открадна идеята. Какво беше учудването ми, когато трябваше след година да правя подобен щанд на 1 фирма....
28
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Динев......Защо са толкова скъпи дините? Такова просто нещо! ***, ако някой краде, това сме ние! А пеем "Солунските двама братя....". Солун не е бил български и един час! Путин не е казал нищо за С.Македония! Не лъжи! Той знае 100 пъти повече неща от теб, ггниддо!
27
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредният жалък опит да ни насъскват против руснаците! Няма да стане! Смешно и гглупаво е да говориш за ШРИФТОВЕ и да наричаш това РУСКА ИЛИ БЪЛГАРСКА КИРИЛИЦА! И не умаловажавайте реформите на Петър Велики и на Академията! А уж се пишете евопейци!
26
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Току-що отворих буквара на детето, изд. Просвета. Буквите се преподават на първокласниците по десния шаблон от клипа "руския", а и в днеса са по този начин.
25
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще трябват и нови клавиатури, трябва да се преработи и много софтуер. Не е толкова лесно да се смени кирилицата. Уебсайтове ще вкарват маймуница и ще трябва да се преправят и бразрите.
24
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До не ..!-----------Не си първият 'диот и предател, предлагащ това! Имаше един "писател-фантаст" - Любен Дилов, който казал: "За къде сме тръгнали с този език, този писменост и тази религия?". Я предложи това на някой грузинец, арменец, арабин, етиопец, индус, непалец, кхмер, малайзиец, китаец, японец! Все някой ще ти резне шийката! Ние трябва да ти отнемем гражданството и всички права, а най-добре - да те изгоним! Анатема!
23
4
 
10
 
! Отговори
Кръстьо преди 1 година
Стига да е кирилица ... че понякога се чуват мнения ние да минем на латиница.
22
9
 
17
 
! Отговори
Динев преди 1 година
Те руснаците кога не са имитирали от някой нещо,големият любимец на нашите русофили,товариш Путин преди се изгаври с България като каза че кирилицата пройзхожда от Македония имайки сегашната скопската,предвид Сигорно незнает че девети век не е имало нито македонска държава нито нация
21
10
 
8
 
! Отговори
До 23 преди 1 година
Да бе, докарахте ни до фалит и валутен борд, страшен прогрес! А психопатите сте вие, червените изверги.
20
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
8 психопат ли си? Отричаш науката и прогреса на държавата ни за целия период от 1944 до 1997ма! Сериозно ли? Я провери колко сме били напред и после се прави на умнокрасив!
19
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
20, Петър, Стоянов, пак ли ти бе? Сори пич, ала не сме македонци да си заменяме буквите със шльокавица. Не сме сърби да не знаем точно какви сме. И за твой ужас и ужас на националните предатели, сме хора които се гордеят с Борис I, със Симеон Велики, с Преславската школа и най-вече с това, че сме първия народ в света разбил триезичието и дал правото на човечеството да разбира Библията на свой език. Гордеем се с азбуката си, защото се гордеем, че сме българи.
18
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кирилица е свещена азбука и трябва да може да се използва на всякъде!
17
23
 
2
 
! Отговори
не ..! преди 1 година
Като европейци трябва да преминем към латиницата. Стига с тази кирилица! Нека да бъдем по-широкоскроени.
16
6
 
4
 
! Отговори
До 16 преди 1 година
Написал е истината, руски ***!!