Висока скорост и неправилно изпреварване - най-честите грешки на младите шофьори

За пета година се проведе състезанието "Най-добър млад шофьор"
28 май 2022 21:40, Красимир Ангелов
22

За пета година у нас се проведе състезанието "Най-добър млад шофьор". Общо 20 състезатели премериха сили за голямата награда.

Тя е на 18, има книжка само от 10 месеца, успяла е да спечели състезанието в своя град и е готова да се пребори за титлата "Най-добър млад шофьор". Участва в надпреварата и за да покаже, че и дамите не са за подценяване зад волана.

"Смятам, че съм добър шофьор, много съм внимателна. Не като някои мъже, които с голямо самочувствие се качват зад волана и не знаят какво правят", заяви Беата Вряшкова.

С малко повече опит от нея Георги също иска да покаже, че не всички млади са безрасъдни на пътя.

"Има една част от младите шофьори, които са доста безразсъдни, но има и такива, които осъзнават каква отговорност носят", каза Георги.

Изпитът включва майсторско шофиране за време, оказване на първа помощ на пострадал и паркиране на автомобил. Експертите напомнят, че не възрастта е важна, а отговорността.

"Най-честите грешки са неправилно изпреварване, движението с несъобразена скорост", уточни инж. Емил Панчев.

"Колкото и да е важен пътят, автомобилите, най-важният фактор остава човешкият. Ако човек остане концентриран, ако наистина шофирането му е приоритет, тогава рискът ще бъде сведен до минимум", убеден е Димитър Илиев от Държавната агенция за безопасност по пътищата.

Победителят в състезанието получи ваучер за гориво на стойност от 6 000 лева.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов и телевизия Bulgaria ON AIR


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Изпреварването не е задължителна маневра.
20
0
 
1
 
! Отговори
Я па ти.. преди 1 месец
До Анонимен 9 Ми що не си го застигнал ?
19
0
 
1
 
! Отговори
Питам преди 1 месец
До Георги 2 Какво е работил баща ти и кога е било това ?Да не е бил член на ЦК на БКП ?
18
1
 
1
 
! Отговори
Мен преди 1 месец
Аз предлагам ...законодателна промяна с цел предотвратяване тежките ПТП. Много е просто - на младите шофьори да им се забрани да карат кола за 3 години. След това, понеже не са карали 3 години, да губят това право. Нашите народни представители, съдейки по способностите им, като нищо ще го приемат.
17
0
 
2
 
! Отговори
незнайко преди 1 месец
До Хахаха Защо е нужно и спирачка като превключват на по-ниска предавка?!
16
0
 
3
 
! Отговори
Dtrumppp преди 1 месец
И кухи глави
15
1
 
10
 
! Отговори
Хахаха преди 1 месец
Най-голямата грешка е, че премахнаха изпита на полигон.Не могат да въртят волана с една рък, а прихващат или си кръстосват ръцете и шарят по лентите като диви ***. А, за паркиране майко мила .... На завой да завият, да натиснат съединител и спирачка, като превключат на по-ниска предавка ... абсурд. Отиват в насрещното и после челен удар.За изпреварване да не говорим ... нямат никаква идея как да преценят скоростта на отсрещния автомобил, спрямо собствената си скорост и разстояние.
14
1
 
4
 
! Отговори
Така си и мислех.... преди 1 месец
Естествено, младата шИфьорка е професионалисСка вече. Тези с по 20-30 г. зад волана ряпа да ИдЪт... НЪл тъй.
13
0
 
7
 
! Отговори
Отегчен преди 1 месец
Заглавието не кореспондира със съдържанието на дописката. "Висока скорост" и "несъобразена скорост" са различни понятия. Високата скорост е величина, която подлежи на измерване и съответно санкциониране. Несъобразена скорост е ефимерно понятия съществуващо в главите на ккухите катаджии и за съжаление залегнало в правилника. Впрочем, съответния член за "несъобразена скорост" отменя всички други членове в закона за движение по пътищата.
12
1
 
6
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 месец
Най-големите грешки на младите шофьори,са техните безотговорни инструктори.
11
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Новата мода - безпардонно засичане без да се огледат без нищо и после махат с ръка да се извиняват, иде ми другия път да излезна с танк и директно отгоре им после да се извиняват.
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хубаво е да се правят подобни състезания ,младите шофьори наистина могат да научат много на подобно място.Но трябва да има повече интерес , 20 участника от цяла България ,не говори за голям интерес от младите към това.
9
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз на един такъв му направих забележка, щото се правеше на бабаит, показа ми среден пръст през прозореца, ако го бях настигнал, сигурно сега щеше да ни дават по медиите за ожесточен бой, ама мина
8
3
 
7
 
! Отговори
Striker преди 1 месец
Слаб шофьор е българина като цяло.
7
1
 
13
 
! Отговори
От 21-годишен преди 1 месец
Инструкторът ме е научил всеки път като карам да го мисля като за последен. И само като си го помисля автоматично ставам по-отговорен и по-внимателен на пътя. Затова е важно не да стигнете бързо, а да стигнете постепенно да вашата дестинация. Тръпката я има много пъти, но животът е само един.
6
3
 
6
 
! Отговори
До 5 преди 1 месец
Щерка ми е същата. Кинта и 20, ама джип та джип. Мъжа ѝ се вързал и ѝ купил някакъв огромен мерцедес. Седалката се регулира, ама го носиха да монтират някакви специални прагове, че не може да се качва и да слиза хахаххаха
5
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ми кат шофират и си чатят/говорят по телефона с любовника/любовницата...така ще е...
4
2
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
Плюс, раздвояване на вниманието с постоянно говорене по телефона или оправяне на макиажа,голям джип,а тя дребна и слага възглавници на седалката да може , да вицда.И на това бях свидетел ха-ха
3
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като по-малък бях запалил москвича на баща ми, ама го очуках, бях на 16 години, такъв бой ми хвърли, че чак на 40 г. изкарах книжка
2
13
 
5
 
! Отговори
Георги преди 1 месец
Изобщо не внимават. Помня, че като завършвах училище, за абитуриентския бал баща ми ми подари мерцедес SL500 кабрио. Тогава бяха много модерни. Макар да беше супер мощен, никога не съм го карал бързо. А сега с някакви евтинджоси надуват колкото може.