КЕВР обмисля блок тарифи за ток, парно и вода, цените им ще са по-ниски

По Плана за възстановяване щяло да има много пари за домашни соларни инсталации
29 май 2022 12:00, Анисия Иванова
120
КЕВР обмисля блок тарифи за ток, парно и вода, цените им ще са по-ниски
Снимка: БГНЕС

КЕВР обмисля да въведе блок тарифи – до определена консумация на ток, парно и вода да се плаща една тарифа, а над тази консумация цената да е по-голяма. Месец и половина след гласуване на такова правомощие на КЕВР от Народното събрание това може да бъде въведено. Това коментира председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Станислав Тодоров.

"Комисията е готова. Имаме опит с такова блоково ценообразуване. Можем да ги въведем с извънредно ценово решение.", каза той пред БНР.

Блоковите цени дават много по-универсален отговор на проблема с енергийната бедност, отбеляза председателят на КЕВР.

"България ще има сигурност и яснота, когато има друг дългосрочен договор - било за втечнен газ, било за алтернативен доставчик. Да купуваме на спот пазарите - месец за месец и ден за ден, това е най-скъпата цена. Българският потребител и КЕВР няма да имат яснота, докато не бъдат сключени такива дългосрочни договори.", каза още Тодоров.

По думите му това е най-голямата енергийна криза, пред която Европа се изправя от 80-те години.

"Действаме в извънредни условия, които Европа в последните 40 години не е виждала. Българските битови потребители получават най-ниската цена на газа и на електричеството в цяла Европа."

По метода на ценообразуване за 2022/2023 г. експерти с дългогодишен стаж работили повече от два месеца в защита на потребителите, уточни Тодоров. Според него Русия използва енергийните си доставки към Европа като едно от основните си оръжия за натиск.

В понеделник се чака последното ценово заявление от "Булгаргаз". За първи път в своята история дружеството прави две доставки на втечнен газ, посочи Станислав Тодоров. Той нарече "подвиг" факта, че са успели да осигурят алтернативни доставки за месец май.

Във всички парламентарни групи го има разбирането, че тази енергийна криза ще продължи, независимо кой управлява. Трябва да се вземат мерки и тези мерки са осъзнати от всички партии, коментира още Тодоров.

150-300% е било поисканото увеличение от топлофикациите в страната, то се е базирало на обективни факти, но КЕВР е намерила механизми, чрез които да компенсира повишените им разходи, изтъкна той.

Не само чрез цената, която битовите потребители трябва да плащат, но и с някои резерви в т.нар. Фонд за енергийна сигурност на системата. Реалистичното увеличение, което трябваше да поискат, беше в действителност около 100-120%.

През летния сезон може да вземем мерки за намаляване на консумацията, като в рамките на две-три години инвестицията в тази посока се изплаща, смята Тодоров.

По думите му от Плана за възстановяване ще дойдат "много пари" за саниране на многофамилни и еднофамилни сгради, както и за изграждане на домашни соларни инсталации, припомни Станислав Тодоров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия винаги са работили за ЕРП и топлофикация,като сменят началника им нищо не значи,така вот нохп години
33
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според КирЕ и еуглената му цената на хамериканската газ от корабчетата щяла да бъде 4 пъти по-ниска това значи ли, че всичко ще поевтинее 4 пъти?
32
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това ако го направят зимата хората ще са ожулени като януари 2013. Тоя път народът ще довърши революцията докрай!
31
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи до определено количество ток ще е сегашната цена, а над него цената ще се вдигне.
30
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цените щели да бъдат по-ниски, поредните алабализми. По-ниски от колко и с колко или не е за казване???
29
3
 
3
 
! Отговори
кофти преди 1 година
сте4ение на международната обстановка. пре4и на променящите да крадат пълноценно. след няколко дни ще се молят да върнат власта, ама никой няма да я иска.
28
6
 
1
 
! Отговори
Аз промяната преди 1 година
До 50-ти. Как Бойко ще екзекутира някой който може да го обладае? Е да мъчението е много по голямо и обладаващия Бойко иска да умре пред това да клати Бойко кадъна, но баба си сака пръч. Не е хуманно, но Бойко кадъна си има нужди.
27
6
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Стига с тая *** пропаганда- Гешев екзекутирал не знам си къде, Бойко екзекутирал в Перник ! Екзекутирани са ви мозъците тъпан-ари!!!
26
13
 
1
 
! Отговори
Аз промяната преди 1 година
Всяка стотинка увеличение на цената на ток и вода са пари които отиват по сметката на Путин и Ердоган за фонд палава Бойко кадъна и 1001 нощи на кадъната в харема на Ердоган. С всяко увеличение вие плащате за вечерните радости на Бойко кадъна с турски напращели младоци които да припомнят на кадъната какво е било като е била млада и всички са я обладавали.
25
1
 
4
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 1 година
Сега имаме Криза - Трябва Държавата и ДАНС да конфискуват Фотоволтаиците на Депутати Крадци - разположени в Защитени Зони - да ги монтират по тераси и покриви на бедни хора .
24
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
че нали плана ви го върнаха като нередовен?!
23
9
 
2
 
! Отговори
Аз промяната преди 1 година
Така ще е когато Бойко вложи парите за диверсификация в турски поток за да си купи място в харема на Ердоган. Казвам го като бивш спамер на заплата при Бойко. Бойко още си чакам 80-те лева които ми обеща ако пиша хубави неща за теб. Къде са ми парите? Или и тях похарчи за турски младежи които да те пълнят с паткани?
22
2
 
4
 
! Отговори
Хицо Азарта преди 1 година
"А ти какъв беше когато нямаше нищо?- Пак ще бъдеш такъв!"
21
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Виекъде сте? Разбирате ри нещо от икономика, та ни уверявате, че ще процъфтяваме?
20
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
21 век ще оскотяваме. Да се вместим в 50те киловата отпуснати и 2 кубика вода на месец.
19
0
 
20
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Нямат печаливщ ход,корабите от сащ ако дойдат щеса на три пъти по скъпи цени от сега и ни чака шок.
18
12
 
3
 
! Отговори
Демократ преди 1 година
При демокрацията в ЕС умните и кадърните успяват в живота и печелят много пари, само пpocтите и некадърните соцаджии които въздишат по комунизма и още не могат да сменят дограмата на панелката от времето на бай Тошо са бедни и нямат пари да си плащат тока и парното.
17
4
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Какъв парадокс- кра-дци наричат Борисв кр-адец и из-верги наричат Борисов из-верг. Така е когато съдиш по себе си!
16
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При Тодор Живков нямахме тоалетна хартия и банани, и не можехме да бегаме на запад да миеме улици.
15
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"По думите му това е най-голямата енергийна криза, пред която Европа се изправя от 80-те години." - ти само гледай какво става в следващите години, ще видите зелена сделка, ще видите унищожителни санкции на Русия. Не само енергийна криза, но може и до глад да се стигне в Европа.