Кунчев: Маймунската шарка се предава по-трудно, малко вероятна е пандемия

Заболяването вероятно тръгва в Европа от парти на хомосексуални мъже
1 юни 2022 09:06, Елка Василева
54
Кунчев: Маймунската шарка се предава по-трудно, малко вероятна е пандемия
Снимка: архив, БГНЕС

„Маймунската шарка е изнесена от Африка. В Лондон беше доказана при човек, връщащ се от Нигерия. След това попада в групата на мъже, правещи секс с мъже – на няколко големи международни партита. Вероятно там е станало ефективното предаване“. Това каза пред bTV главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Още по темата
По думите му е малко вероятно да се превърне в пандемия заради по-трудния начин на предаване.

„Това не е въздушно-капкова инфекция – не е достатъчно да разговаряме с някого или да сме в една стая с него, за да се заразим. Контактът, който е необходим, е доста по-интимен, по-тесен – човек трябва да има евентуално сексуални отношения, продължителен контакт кожа в кожа, за да може да стане това предаване маймунската треска“, обясни доц. Кунчев.

Кунчев напомни, че заболяването е познато от 60 г., но като местна инфекция за някои райони на Африка. Има и ваксина, която се произвежда в Дания. В повечето държави обаче не е налична, тъй като няма регистрирани случаи на заболяването.

На Балканите се говори за едни случай – в Словения, едва ли ще се наложи масова ваксинация, коментира главният епидемиолог на държавата.

„Нещо хубаво в цялата история е, че този вирус генетично се е разделил на два големи клона – един, който се разпространява в Централна Африка – най-вече в Конго. Той е доста смъртоносен – над 10% от заразените умират. И вторият е от Западна Африка – Нигерия, Того и други страни, при който смъртността е с под 1%. В Европа случаите са от западноафриканския“, обясни епидемиологът.

Относно коронавируса доц. Кунчев коментира, че най-застрашени продължават да са хората, които не са ваксинирани. Според него на този етап не е необходима четвърта доза от ваксините.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЯВНО ЛЕКАРЧЕТО НА СНИМКАТА МЕЧТАЕ СА ГЕЙ ВРЪЗКА АМА НЕЩО НИКОЙ НЕ МУ ВРЪЗВА...
32
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НЕ МОЖЕ ЛЕКАР ДА ГОВОРИ ПО СЛУХОВЕ И ГЛУПОСТИ,ЧЕ НЯКЪДЕ НЯКОГА СИ В ЕВРОПА СЛЕД ГЕЙ ПАРТИ Е ТРЪГНАЛА ШАРКАТА...ДЪЛБОКО НЕ ПРОФЕСИОНАЛНО...
31
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НЕ МОЖЕ ЛЕАКР ДА ГОВОРИ БЕЗ ГРАМ РАЗСЪДЪК И ДОКАЗАТЕЛСТВА...ТОВА Е ДЪЛБОКО НЕПРОФЕСИОНАЛНО...
30
1
 
6
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 1 година
Мъка му е, че няма да ваксинира !
29
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ТИПИЧЕН ПРИМЕР ЗА ЛЕКАР ХОМОФОБ...ТРЯБВА ДА БЪДЕ ОСЪДЕН ЗА ПОДОБНИ ИЗЯВЛЕНИЯ И ОТКРОВЕНИ ЛЪЖИ И ЗЛЕПОСТАВЯНЕ НА ЕДНА ОПРЕДЕЛЕНА ОБЩНОСТ.НЕДОПУСТИМО ЗА ЛЕКАРСКАТА ПРОФЕСИЯ И ЗА ЧОВЕК,КОЙТО Е ДАЛ ХИПОКРАТОВА КЛЕТВА.
28
1
 
10
 
! Отговори
До До 23 преди 1 година
"Лъжеш! Цялото семейство..." - - - Ковидарят, не си нещо особено грамотен май. То ще да е от експерименталката - изяла ти е мозъчните клетки, доколкото ги е имало въобще. Човекът не ти е говорил за твоето семейство, че да го виниш в лъжа. Ми аз съм без експерименталка и нищо не ме е хващало яко боледуване. А няма като как да не е минало през мен - с хора работя. За тез две години и кусур на пландемия съм имала и аз де гърлобол, де хрема, но за такива еднодневки няма да се юрна да се тествам.
27
1
 
18
 
! Отговори
pronto преди 1 година
Те и за ковида така казваха в началото, ама после им хареса идеята за тотален контрол и почнаха локдауните. Така де, не бива хубава криза да остане неизползвана, особено ако е за мръсни цели!
26
16
 
3
 
! Отговори
До 23 преди 1 година
Лъжеш! Цялото семейство / фамилия, 12 души, сме с х 3 ваксини, файзер и модерна смесено. Никой нищо не е получил като странични действия, освен някои 1 ден температура, болки в ръката ден-два. И никой не се е разболял от ковид. Двама само имаха симптоми, 2 дни гърлобол. Никакви лекарства , пневмония или хоспитализация. Прекрасен ефект!
25
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Покрай ковида забраниха много неща, например разходките в парковете, сега покрай шарката ще забранят ли някои паради?" - - Тез паради ще ги ползват като кукерски - с тях ще гонят шарката и ковида и каквото друго там е поръчано и ще ги популяризират. Даже ще има сертификати - който посети и участва в тез паради, има сертификат и може да яде и да диша. Който не ще - запушват му носа и устата най-демократично.
24
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Покрай ковида забраниха много неща, например разходките в парковете, сега покрай шарката ще забранят ли някои паради?
23
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
О, за пландемиците няма невъзможни неща. Те и пландемия от косопад ще обявят, щом така им бъде наредено. Само и само да ги държат по постовете им и да гълтат комисионки я като ръководни кадри, я като тро лаж по медии и форуми.
22
3
 
16
 
! Отговори
Хбб преди 1 година
Аз след ваксинация с модерна получих неврологични проблеми! Болки е главата ,подуване на краката , изтръпване. На лекарите им е безразлично,било нормално ! Дано излезне истината и всеки да си понесе отговорността!
21
7
 
4
 
! Отговори
Demonaz преди 1 година
До Путин ни ПазиЛекувай се пич! Какви "нео-нацисти,нео-менгелисти" те гонят? То целя корона цирка е направен от ваще приятелки левичарките и вожда им черен маотист и терорист.
20
2
 
10
 
! Отговори
Чоко преди 1 година
Кунчев, кажи какво се случва ако пипнеш ковид и маймунска шарка едновременно. Сигурно ще е нещо апокалиптично. Това да те карантират за три седмици в най-голямата жега си е повод да не си правиш каквито и да е тестове.
19
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
туй малко намирисва на историята на СПИН-а преди 30тина години...
18
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Както и при коронавируса познат на лекарите, сега и при шарката, хората дават реалната информация относно разпространението и смъртността, но както и при предната пандемия, не са предвидили, че все пак в лабораторията не се харчат милиарди ей така и вече е направена шарката така, че да се разпространява по-лесно и да е по-заразна. Като нищо ще се окаже и от по-смъртоносния щам. Започва филма "Епидемията 2".
17
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най ме интересува връзката между маймунската болест и маймунските ковид коктейли.
16
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Задава се пандемия от глад.
15
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е па тая шарка я има от столетия, как пък баш сега я пренесоха и бал като са затегнати пътуванията? Как 10 години преди това, когато всички пътуваха като луди и имаше билети по 5евро никой не я пренесе? Съжалявам, отказвам да ме правят на идЬОД!
14
1
 
12
 
! Отговори
Доц.Кунчев дай данни преди 1 година
Вместо лъжите - "най-застрашени продължават да са хората, които не са ваксинирани"След десетки молби със запитвания за смъртността след ваксинацията, публикувано от ONS на 16 май. 92 на сто от всички загинали с ковид19 в Англия през март са били ваксинирани. До месец март в Англия 164 825 души са починали в рамките на 60 дни, след процедурата ваксинация срещу COVID-19, като даже от тях 14 049 са Ковид 19 положителни.