Кунчев: Маймунската шарка се предава по-трудно, малко вероятна е пандемия

Заболяването вероятно тръгва в Европа от парти на хомосексуални мъже
1 юни 2022 09:06, Елка Василева
54
Кунчев: Маймунската шарка се предава по-трудно, малко вероятна е пандемия
Снимка: архив, БГНЕС

„Маймунската шарка е изнесена от Африка. В Лондон беше доказана при човек, връщащ се от Нигерия. След това попада в групата на мъже, правещи секс с мъже – на няколко големи международни партита. Вероятно там е станало ефективното предаване“. Това каза пред bTV главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Още по темата
По думите му е малко вероятно да се превърне в пандемия заради по-трудния начин на предаване.

„Това не е въздушно-капкова инфекция – не е достатъчно да разговаряме с някого или да сме в една стая с него, за да се заразим. Контактът, който е необходим, е доста по-интимен, по-тесен – човек трябва да има евентуално сексуални отношения, продължителен контакт кожа в кожа, за да може да стане това предаване маймунската треска“, обясни доц. Кунчев.

Кунчев напомни, че заболяването е познато от 60 г., но като местна инфекция за някои райони на Африка. Има и ваксина, която се произвежда в Дания. В повечето държави обаче не е налична, тъй като няма регистрирани случаи на заболяването.

На Балканите се говори за едни случай – в Словения, едва ли ще се наложи масова ваксинация, коментира главният епидемиолог на държавата.

„Нещо хубаво в цялата история е, че този вирус генетично се е разделил на два големи клона – един, който се разпространява в Централна Африка – най-вече в Конго. Той е доста смъртоносен – над 10% от заразените умират. И вторият е от Западна Африка – Нигерия, Того и други страни, при който смъртността е с под 1%. В Европа случаите са от западноафриканския“, обясни епидемиологът.

Относно коронавируса доц. Кунчев коментира, че най-застрашени продължават да са хората, които не са ваксинирани. Според него на този етап не е необходима четвърта доза от ваксините.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 14СЗО готвят нов вирус. В момента напипват почвата и след това отново ще се разбриа дали човека е болен от новия вирус с писиар тест.
12
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
СЗО кага ще прекрати официално цирк ковид? Или ни готвите нов спектакъл? Тоя път обаче публиката си носи домати, яйца, а при наглост от страна на СЗО и камъни.
11
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Малко здрав разум!
10
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Та ако някой хване сега шарка ще си помислят че е хомосексуалист хората
9
1
 
16
 
! Отговори
ццццццц....... преди 1 година
Язък, а как ти се искашееее......!
8
7
 
24
 
! Отговори
От народа преди 1 година
Трябва да излезем от СЗО. Четохте ли колко хора са получили автоимунно заболяване вследствие така наречените ваксини срещу ковид?!?!? Деца са се разбиляли с хепатит следствие тези ваксини. Да направим референдум и да се махаме от СЗО, ЕС, НАТО. България не я "бръснат за слива", а някои са ни продали и затова сме вътре. Време е да се отскубнем ...тдб
7
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оо, кунчо, къде се губиш чадо? На бай Ставри му се изчака чакалото.
6
4
 
11
 
! Отговори
Путин ни Пази преди 1 година
от НеоНацистите и звеното им от НеоМенгелисти!
5
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не вярвам и думичка изказана от двойника на Кунчев. Той няма експертизата да говори. Вярвам само на истинския главен държавен здравен инспектор доц. Кунчев. Лека му пръст!
4
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде бе. Не може да бъде.
3
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не се подвеждайте по снимката. Това е двойникът!
2
3
 
17
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Кунчо - игленикът да иде да му забият още една игла :))))))))))))))))))))))))))))
1
4
 
25
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 1 година
Ти пак ли изпълзя бе ***.