Oт 1 юли се очаква поскъпване на топлото средно с 39%

КЕВР обясняват, че причината е поскъпването на природния газ
2 юни 2022 15:20, Йоана Цонева
62
Oт 1 юли се очаква поскъпване на топлото средно с 39%
Снимка: БГНЕС

Увеличението на топлинната енергия от 1 юли ще бъде средно с 39,26 процента за страната, съобщават от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) .

"Това са цените, които сме публикували предварително", каза председателят КЕВР Станислав Тодоров пред журналисти след края на откритото заседание на регулатора по повод прогнозните цени за топлинната енергия от 1 юли, посочени в доклад на регулатора.

Всички топлофикационни дружества подадоха заявления с искане за ръст на цените между 150 и 300 процента. КЕВР разгледа и намери за основателно едно увеличение между 100 и 120 процента поради четирикратното повишаване на цената на природния газ. За да няма такъв "шок" на цените за битовите потребители, намери резерви в системата и по-скоро чрез Фонда за енергийна сигурност да компенсира това увеличение и да го сведе до 39 процента, посочи Тодоров. По думите му управителите на топлофикационните дружества са изразили загриженост, но в същото време са приели разчетите, които КЕВР е направила.

Председателят на КЕВР обърна внимание, че всяко едно топлофикационно дружество може да въведе и по-ниски цени от тези, които е определила Комисията. Тодоров изтъкна, че КЕВР определя пределни цени, но всяка топлофикация може да приеме търговска политика, която е съобразена с нейните интереси и със социалната поносимост.
КЕВР ще вземе предвид всички предложения на топлофикационните дружества, но Тодоров каза, че не е чул по-добър метод на ценообразуване, предаде БТА.

След извършения регулаторен преглед и прилагане на ценообразуващия модел за всяко от дружествата КЕВР изчисли годишна индивидуална прогнозна цена на топлинната енергия за регулаторния период от 1 юли 2022 - 30 юни 2023 г.  

За битовите потребители на "Топлофикация София" ЕАД цената ще бъде 136,82 лева за мегаватчас, при сегашна цена 98,48 лева за мегаватчас, което е повишение с 38,93 процента.

Потребителите на "ЕВН България Топлофикация" ЕАД ще заплащат цена от 122,80 лева за мегаватчас, при сегашна цена 99,55 лева за мегаватчас, което е ръст с 23,26 на сто.

Още по темата
Цената на "Веолия Енерджи Варна" ЕАД се увеличава с 30,66 процента и става 128,43 лева за мегаватчас, при сегашна цена 98,29 лева за мегаватчас.

Основните причини за предлаганото увеличение на цените на топлинната енергия са четирикратно увеличените цени на природния газ и двойният ръст на въглеродните емисии, обясняват от КЕВР. Тези разходи имат най-голям дял като влияние върху крайните цени. За дружествата в цялата страна тези два компонента представляват средно 80 на сто от техните разходи за производство на топлинна енергия. Така например за "Топлофикация София" природният газ и емисиите формират 87,61 процента от цената на топлофикационната услуга, при "Топлофикация Плевен" този дял е 85,52 на сто, за "Топлофикация Враца" - 83,08 процента, за "Топлофикация Перник" - 81,68 на сто. Сходна е ситуацията и с останалите дружества, където природният газ и въглеродните емисии също са определящи фактори за формиране на крайната цена - от 64,36 процента до 79,34 на сто.

В резултат на рязко нарасналото търсене на природен газ в световен мащаб, а през последните месеци и поради военния конфликт в Украйна, цените на природния газ за нуждите на топлофикациите се увеличиха почти четирикратно - от 45 лева за мегаватчас до над 160 лева за мегаватчас. През този период цените на топлинната енергия за потребителите останаха без промяна, което доведе до увеличаване на разходите на дружествата и акумулиране на дефицит. През новия период този дефицит ще се компенсира, тъй като в противен случай дружествата могат да фалират, допълват от КЕВР.

Цените на въглеродните емисии през изминалия едногодишен период от 1 юли 2021 г. също нараснаха  със 79,02 процента - от 51 евро/тон на 1 юли 2021 г. до 91,30 евро/тон към 1 юли 2022 г. Това допълнително увеличава разходите на дружествата, което следва бъде отчетено в цените на топлинната енергия, допълват от регулатора.

Въпреки предоставените от правителството компенсации за природен газ в общ размер над 220 млн. лв. за периода декември 2021-април 2022 г., топлофикацията са натрупали допълнителен дефицит от разходи за газ над 500 млн. лв. Само за "Топлофикация София" натрупаният дефицит през изминалия период е в размер на около 350 млн. лв., посочиха от КЕВР.

Независимо от тези обективни фактори, които обосновават и исканията на енергийните дружества за увеличение средно със 123,58 процента, КЕВР намери регулаторни механизми за покриване на част от разходите на топлофикациите през Фонда за сигурност на енергийната система, който досега служеше за компенсации на производителите на зелена енергия - от вятър, вода и слънце.

Допълнително, след извършени анализи, регулаторът коригира редица ценообразуващи елементи на дружествата, върху които може пряко да влияе – разходи за амортизации, ремонти, възнаграждения и др. По този начин КЕВР ограничи максимално нарастването на цените на топлинната енергия.  

По отношение на "Топлофикация София" Комисията намали двойно технологичните разходи на топлинна енергия за преноса -  от 947 963 мегаватчаса на 457 963 мегаватчаса, или с 490 000 мегаватчаса. С тази корекция цената за потребителите на топлинната енергия реално се намалява от 155,02 лева на мегаватчас на 136,82. В резултат на това вместо да бъде увеличена с 57,41 на сто, цената за столичните абонати се предвижда да нарасне с 38,93 процента.

Общественото обсъждане ще бъде на 7 юни, обяви председателят на КЕВР Станислав Тодоров по време на днешното открито заседание. Окончателните цени за новия ценови период ще бъдат приети на закрито заседание на КЕВР на 1 юли.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЗА УРКИТЕ ПАРИ НЕ ТРЯБВАТ- ТРЯБВАТ ПАРИ ЗА КРАДЕНЕ И НАЙ ВЕЧЕ ЗА ЗАБИВАНЕ КАКТО 1995/1997Г- А ПОСЛЕ ДА СМЕ СЪГЛАСНИ ДОБРОЗОРНО ДА ИДЕМ В ЕВРАЗИЯ- КАКТО ЧУКОВ КАЗВА РУСИЯ ЦЕНИ ИДЕНТИЧНОСТТА НА ВСИЧКИ ПОПАДНАЛИ ПО РУСКА ВЛАСТ. КРЕМЪЛ РАДЕВ ЕДНО ГОВОРИ ПРЕД ЕС А НИ ПОДРИТВА КЪМ ЕВРАЗИЯ С МИЗЕРИЯТА В КОЯТО НИ ПОТОПИ
29
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво! 95% гласуваха за това!
28
0
 
18
 
! Отговори
от 1 юли преди 1 година
се очаква масово отказване от услугите на топлофикациите, цели блоковеАко си мислят , че някой ще им играе по свирката, не са познали!
27
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нищо ни няма. Ние сме авангардни. :)
26
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПРИ БОКО ИМАШЕ ЕДНО ЧЕКМЕДЖЕ СЕГА ИМА СЪДЕН ОТ СЪДРУЖНИК ГОЛЯМ ИЗМАМНИК, ДРУГ НАРУШИЛ КОНСТИТУЦИЯТА ДЯДО ЕКОНТ ИЙ КУПИЛ МИНИСТЕРСТВО ЗА 250 000 ЛВ, ДРУГ НЕ ПЛАТИЛ 1 500 000ЛВ ДАНЪК НО ШЕФ НА НАП- СЕ О С Р А Н И ГЕНИИ БОРЕЩИ СЕ С КОРУПЦИЯТА АХ ДА И ЕДИН С НОВИ ТРИ ИМОТА ЗА МИЛИОНИ КЪМ 19 ИМОТА ЗА МИЛИОНИ И СРЕЩУ ТУЙ ПО ГОРЕ ЕДНО ЧЕКМЕДЖЕ
25
0
 
24
 
! Отговори
защото преди 1 година
Защото голяма част от сградите в София ако минат на ток, цялата инсталация ще гръмне зимата, нямат достатъчно капацитет. То от страни лесно се говори!
24
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БЛАГОДАРЕТЕ НА ПАРТИЯ ПЪЛЕН ПРОВАЛ- БЛАГОДАРНОСТИТЕ ДА СА В КАМЪНИ И ДЪРВЕ
23
4
 
14
 
! Отговори
До 20 преди 1 година
При боко живеехте по лошо ли ***? Сега си мизерствай и продължавай да си мразиш и да си говориш за пропагандни шкафчета. Нека ти е хубаво
22
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не мога да разбера защо е този вой за топлата вода и парното. Значи 90% от българите си топлят водата с бойлери и се отопляват с каквото намерят и нищо не казват по този въпрос. 10% обаче реват на умряло, че щяла да пискъпне топлата вода и парното. При положение, че газта поскъпване, това е напълно естествено. Има лесно купуват си бойлери и всичко е наред
21
1
 
25
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Сега всички ще минат на дърва и въглища в софия и ще изпукат от задушаване.. слънцето няма да се вижда през зимата ;)
20
0
 
15
 
! Отговори
Пп преди 1 година
Ми целта е да освободим място за бежанци и да напуснем странатаТака разбирам подмяната ас или слагаш вьжето скачаш от моста палиш се имаше доста случаи вече
19
0
 
19
 
! Отговори
Производител преди 1 година
Пелетите отиват на 1200лева за тон.
18
2
 
15
 
! Отговори
Баба Радка преди 1 година
Ама какви са ми умни, млади, усмихнати и лъчезарни Кирчо и Асенчо. Владеят чужди езици, а и освен това в Харвард са учили. Няма спор-носят новото в политиката. Промяната. Абе с две думи голяма работа са. По голяма и от този дето ги инсталира- любимия авиатор на народа.
17
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има ли изобщо някой нормален, който да използва парно или газ?! За 1500лв. преработвате хиперинвертор в термопомпа и топлите 100м2 за 100лв. месечно с вече монтираните ви радиатори. Вилата ни е 300м2 и има мощен хиперинтветор, направен на термопомпа и още 3 хиперинвертора за бързо загряване и охлаждане. Хол с 5м таван. Цяла година сме там по пандемията и сметка над 380лв. не съм видял, барабар с 2 неспиращи бойлери.
16
11
 
6
 
! Отговори
Щом ви е скъпо преди 1 година
Отивайте на село. Там "топлото" е почти без пари. Слагаш соларни панели за ток и топла вода, термо помпа, и един котел на твърдо гориво за зимата и си гледаш кефа. Ама то иска работааааа. Работа и акъл. Да си размърдаш първо мозъка а после и заддника. Пък сега е най лесно да си стоиш в панелката и да мрънкаш колко е скъпо всичко.
15
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Веднага свалям радиаторите и ги пращам на Киро вампиро. Аз сега немога да си платя хладката водица дето ми пускат вместо пара а какво остава да го вдигнат с 40 % минавам на дърва и въглища за по Екологично. Имам една печка от Тошово време Произвеждаха ги в Перник. Алкан и е марката. Чади горката като строшен комин но пък топли яко.
14
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При Боко увеличението нямашше да е 40%, а поне 240%. За да има за шкафчето!
13
7
 
7
 
! Отговори
Софиянец преди 1 година
Аз затова се изнесох в Неофит Рилски до най-големия Исторически парк в света до Варна. Тука почти не плащаме ток - има 5 мегавата ветрогенератор и 10 декара фотоволтаици. Топлото е евтино, понеже къщите са с термопомпи. Пия вода от чешмата,защото под селото има минерален извор. Не ходя на отровни супермаркети, защото има био оранжерии и био магазини.
12
6
 
1
 
! Отговори
да се преди 1 година
плаща порното като тока и водата на изразходено количество от топломерите а сградната инсталация да се разпределя между заморничавите и тези дето не желаят да се отопляват с ток. Досега не съм чул подобна идеа от дърдорещите експерти и умници. И така доста домакинства няма да теглят бързи кредити да погасяват задълженията си към понофикация
11
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как ще е поскъпнал природния газ? Нали от Щатите щеше да ни излиза по-евтино? Или пак се оказа няква партенка колкото да ни измият очите!?