Кабинет на малцинството е невъзможен, поведението на Петков е незряло

Политолог: Нито една партия няма полза от предсрочни избори, но са неизбежни
10 юни 2022 16:30, Анисия Иванова
111
Кабинет на малцинството е невъзможен, поведението на Петков е незряло
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Имайки предвид историята на това управление вероятността за нов кабинет без избори е нищожна. Дори и да има избори обаче избирателната активност вероятно ще е много ниска и балансът на силите няма да се промени много. Това коментира политологът Христо Панчугов в ефира на предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

Според него изтеглянето на ИТН не е изненада, тъй като напрежението е видно от месеци, а и партията на Трифонов генерира загуби от участието си в коалицията. Моментът е изненадващ, тъй като липсва външно сътресение. „Оправданието със Северна Македония е димна завеса, опит да се намери обществено приемлив повод за напускане и да се търси подкрепа от евентуални избиратели“, смята Панчугов. „Проблемите в коалицията обаче са много по-сериозни, те са свързани с липсата на обща управленска програма, невъзможността да се преодолеят различията и със сигурност е свързано с разпределението на средства в бюджета и актуализацията на бюджета“, убеден е той.

Според него поведението на управляващите е спомогнало за разпада на коалицията, тъй като те са антагонизирали повечето формации в парламента.

"Поведението на Петков е много незряло – той се държи сякаш сам произвежда добри новини всеки ден, а всички други му пречат. Всички са изненадани от тази ситуация и всеки говори глупости, за да не мълчи. За да се случи идеята с правителство на малцинството Петков и другите партии трябва да излязат с ясен политически план. Трябва да кажат ясно какви ще са политиките, за които ще търсят парламентарно мнозинство и как ще изглежда това мнозинство. Мантрата за това как те правят нещо фундаментално полезно за България и всички са длъжни да ги подкрепят, въпреки че направиха всичко възможно да антагонизират почти всички формации срещу себе си, няма да сработи. В тази ситуация кабинет на малцинството е невъзможен“, категоричен е политологът.

Още по темата

Той не смята, че обявеното изтегляне на посланика на САЩ Херо Мустафа има нещо общо с настоящата ситуация. „Ще чуем тази и други конспиративни теории, защото това е лесно и удобно обяснение за управляващите от ПП“, смята той. По негови думи назначението на новия посланик е свързано с предстоящите времена на нестабилност в България и на Балканите.

"Няма как големите ни партньори да не са загрижени предвид събитията в България последните месеци. Те не искат да се застраши стабилността на региона. Точно по тази причина вероятно сегашното назначение на посланик ще е свързано с конкретни приоритети на САЩ за региона. Те вече имат доста по-оперативен подход, който е свързан с конкретни заплахи. Видно е, че в региона има такава заплаха. Не смятам, че смяната на посланика има отношение към настоящата правителствена криза. По скоро е свързано с притеснения за развитието на кризата на Балканите“, казва той.

Според Панчугов при евентуални предсрочни избори няма да има големи промени с изключение на това, че ГЕРБ вероятно ще са първа политическа сила, а „Продължаваме промяната“ ще изгубят част от подкрепата си.

"Вероятността да имаме ниска избирателна активност е доста висока и шансът ГЕРБ да са първа сила е голям. Те обаче отново няма да могат да съставят правителство и сегашните формации ще останат същите, като има шанс партията на Янев също да влезе в парламента. Нито една партия няма полза от предсрочни избори, но те ще се окажат притиснати, както вече няколко пъти досега, и неизменно ще стигнат до това“, смята той.

Според него страховете, че „Възраждане“ ще спечелят много при евентуални избори, не са оправдани. Той отбелязва, те също нямат изгода от тях, тъй като сега „имат възможността да са креслива опозиция на това управление и да трупат точки и това ще им се отнеме“.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Янев, Костадинов - надежда всяка оставете! Всички новоизлюпени са продукт на корпорациите, за да си подсигурят вечната власт. Мир и справедливост - това не достига на света и на българите!
75
4
 
7
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
Кирил е въжеиграч, шарлатанин и мошеник. И патологичен лъжец. Колкото по-бързо го свалим от власт - толкова по-добре.
74
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво означава кабинет на малцинството демек ромините ли
73
3
 
22
 
! Отговори
Левия брег преди 1 година
Добре ли живеете с тая бесна инфлация? Питам контингента, който гласува за Продължаваме потъването
72
6
 
11
 
! Отговори
Ами да преди 1 година
Чакаме нови избори! След ГЕРБ, всички други се въртят в омагьосан кръг! Ще изпадне най- напред ПППП-то, защото е поставена от машинките , а не са избрани от народа! Славито също беше поставен! Някой от малките партийки може и да позапазят своите гласове! Новата партия на Янев ще обере гласовете на недоволните от ПППП-то и ИТН-то, и от разпадащата се БСП! А всичките НОВИ депутати ще бъдат Старите депутати! Защото те са вечни! Или със стари... нов парламент! Блазе на вярващият народ!НАДЕЖДА!
71
7
 
7
 
! Отговори
Долния малоумник преди 1 година
Що мутрите на тиквуня кво казват.
70
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
71 Кой го каза? Мутрите на Радев, ли? Вратата е там.
69
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Досега само ББ показа, че може да я управлява тая държава и да има здрава ръка. Аз не виждам разлика между крадливите ГЕРБ и честните ПП..няма камък върху камък...или крадат по същия начин като Бойко, или Бойко не е краднал
68
8
 
5
 
! Отговори
Ханзел преди 1 година
Този младеж Христо.....много кадърно момче и е практичен за разлика от другите "политолози" Еваларка, Христо!
67
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Актуализацията на пенсиите не е релевантна и не трябва да бъде приета. Защото се ощетяват пенсионерите които са работили, а не служили на държавата или тези с "***" цвят. Тези които са служили не са произвели продукт за хората. Пирамидата е обърната и не е в полза на данъкоплатеца.
66
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нагла ч.ал.*** евроатлантически имам в ре.д.ви.д. Чалмата решава живота .
65
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дърт дебелогъз душманска с ценности и евроатлантическа нагло ченгеджийска . Всички други да умрат . 15 години за основен документ щото не си нагла *** убиец на пътя.
64
3
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Те трябва да се постараят. Анализаторите говорят за политически конфигурации. На Панчугов трябва да му е ясно, че и за нас ще е невъзможно да си плащаме сметките. Затова трябва да положат максимални усилия да крепят властта.
63
14
 
9
 
! Отговори
акуд преди 1 година
ДПС и ГЕРБ обричат Българския народ и най-вече пенсионерите на глад с отказа да актуализират бюджета само и само да се върнат на власт. ДПС и ГЕРБ не трябва никога повече да са на власт
62
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Панчугов не казва неговата партия "Синьо единство" през кой век ще влезе в НС.
61
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Киро ме разби. Че Слави е бивш певец, ок, но да го казваш това като някакво унижение и стремеж да демонстрираш колко е нисш тоя човек е доста нагло. Защо ли? Защото се слага на Зеленски, който е бивш певец и шоумен. Но наш Кире го величие и мълчи като мишка, когато Кулеба, министъра на украинския певец му размахваше пръст. Та излиза, че Кире мрази певци. Ала българските, но пък обича певци, когато са украински. Интересно. И не, не защитавам Слави. Но това е двоен стандарт.
60
13
 
7
 
! Отговори
Няма да се оправим преди 1 година
Смотан народ = скапана държава!!!! Не гласувайте проооости българи, нека ви управляват турци и мутри!!!!!
59
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гласуването при предсрочни избори ще е в облака на Майкрософт, както искат от Министерството на електронното управление. Пак изборите ще са заоблачени и в мъгла.
58
2
 
7
 
! Отговори
Не, не преди 1 година
Не машинно ... ше правим ДИСТАНЦИОННО гласуване - по интернет. За по-голямо удобство.
57
2
 
9
 
! Отговори
Я па я..! преди 1 година
Ако пак се ползват само машинките , положението няма да се промени много.Пенсионерите и ромите няма да гласуват и БСП изпада от парламента.