Без стикери по стъклата на автомобилите и хартиени документи

Глобите ще получаваме по имейл
13 юни 2022 18:35, Нели Христова
35
Без стикери по стъклата на автомобилите и хартиени документи
Снимка: БГНЕС

Стикерите по стъклата на автомобилите за годишен технически преглед и застраховка “Гражданска отговорност” да бъдат забранени. Както и всякакви други документи на хартия, фактите от които могат да бъдат установени чрез електронен регистър.

Тази промяна в Закона за електронното управление предлага министър Божидар Божанов. Проект на промените бе публикуван от неговото ведомство за обществено обсъждане. В мотивите си Божанов изрично посочва премахването на стикерите за ГТП от стъклата на автомобилите като пряк ефект от приемането на закона, като това ще спести разходи на гражданите, подчертава министърът.

Въвежда се и електронното връчване на глоби, но единствено ако глобеният гражданин или бизнес е съгласен да ползва този начин. Актовете ще се връчват през системата за сигурно електронно връчване, т.нар. държавен имейл.

С промените в закона се въвежда и забрана да се изискват удостоверителни документи, които да бъдат носени от гражданите. Вместо това чиновниците ще си ги теглят автоматично от базите данни на различните регистри.

Тази промяна обаче ще удари сериозно приходите на общините. В последните 6 години 14 пъти е нараснало издаването на документи от националната база “Население”, което носи до 1% от собствените приходи на местните власти. Заради това Божанов предлага общините да получават финансова компенсация от държавата за тези загубени приходи.

Предлага се и отпадане на изискването за наличие на квалифициран електронен подпис за почти всички електронни услуги. Вместо това гражданите ще се легитимират електронно пред властта с е-идентификатор. Тази промяна обаче ще влезе в сила от началото на следващата година. Дотогава трябва да е готов електронният идентификатор, който вече бе поръчан от министерството на Божанов. Идеята е той да може да се ползва през мобилен телефон.

Ползването на електронната идентификация също ще се случва през системата на държавния имейл.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
2
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Някои работи това правителство е замислило много добре. Друг е въпросът, че осъществяването на идеите е по-важно. Откъм политика обаче правителството е под нулата.
33
3
 
13
 
! Отговори
Димитър преди 1 година
Браво на министър Божанов за това, което прави. Не е като Бойко Борисов и Томислав Дончев да открадне 2 милиарда лева за 10 години, уж за да правят електронно правителство. Къде им е електронното правителство, аз знам къде - на майка им в ...
32
1
 
2
 
! Отговори
Anonimous преди 1 година
До: 30 Ще се срине ама ако му позволим, другарю! Ако се сринат електронните регистри: Затворниците първи ще излязат на свобода; издирвани опасни престъпници за тероризъм ще заживеят открито като почтени граждани; глоби от КАТ повече няма да има; ще фалираме, защото пластиките ни ще станат безполезни - ще разчитаме само на хартиените си пари в брой, и на златото под миндерите, в сандъците, под дюшеците...Може и тук-таме някоя ядрена гъба да цъфне току виж!
31
1
 
6
 
! Отговори
Влади Въргала преди 1 година
Елате вие при нас, за да не дойдеме ние при вас! - Помните ли го? Магурата, кинтите дето ги въртяхме в долари и марки, а? И стикерите дето знайни и незнайни "застрахователи" лепяха по колите? Ако си платиш баце, немаш грижи! Лепим ти стикер и нема да ти трошим колата! Аре стига, а? Живеем в 21-ви век.
30
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И като се срине електронния регистър какво ще правим умнико? *** по стъклата хубаво да ги няма но хартиените документи не мисля че пречат.
29
1
 
5
 
! Отговори
Ясен Желязков преди 1 година
Да довърша. Явно 4 месеца са се чудили в КАТ за какво е да е този акт, и да си оправдаят колегите, написали, че не съм представил валидна застраховка. При условие, че я представих и пред тях си залепих стикерчето. Като за липса на застраховка глобите са от 400 лева нагоре, а те са сложили 100, за да не се вдига шум!
28
1
 
7
 
! Отговори
Ясен Желязков преди 1 година
По този повод да споделя. Имам даже съставен акт за незалепен стикер за застраховка. Четири месеца не излезе наказателно постановление. От Юни до Октомври. При всеки навършен месец от съставянето на акта се ходи в МВР - КАТ да ти напишат, че няма постановление и си караш с акта. При друго спиране катаджията първо това му прави впечатление и вече не си от благонадеждните. И какво - 100 лева глоба, които са на практика необжалваеми, защото само адвоката е от 200 лева нагоре. За незалепен стикер!
27
3
 
9
 
! Отговори
Писна Ми преди 1 година
Само да не се изненадате като почнат да ви звънят по телефона и да питат вчера що си ходил еди къде си и днеска да си стоиш у дома. Системата с телефоните като идентификатор я имат отдавна в китай и така им казват кой къде може да ходи, задължително гпсчето да е включено и ако го изключиш идват куките да питат кво прави нощеска, в този идентификатор ще пише и кой е послушен и се е набол и кой е лош и не иска да се евтаназира срещу квото ви каже правителството, тотален контрол се задава
26
0
 
7
 
! Отговори
Божил Божилов преди 1 година
Най после нещо по ясно.Дано само не завърши с поредна кражба на пари ,започнали от джуджето Ники и продължили с бойковите калинки
25
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вчера си залепих на стъклото новия стикер за Гражданска Отговорност. Хвана ме яд. Щото го залепих накриво. Понеже бързах. Валеше дъжд. Беше мокро и гадно. Ако няма да ме карат повече стикери по стъклото, бих бил най-щастливият човек в България!!! Всеки може да провери във всеки един момент дали колата е застрахована, при кой застраховател и до коя дата! Така е и за всичко останало, винетки, ми...нетака е де
24
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
АЛЕЛУЯ!!! ДАЙ БОЖЕ!!!
23
4
 
8
 
! Отговори
Съъъъщото преди 1 година
като с електронните направления!!!БРАВО!!!
22
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Я, па си сакам да лепим по джамовете,, ако моа по сичките.Нарушавате ми правата и слободията и че ви съдим.
21
14
 
5
 
! Отговори
е, и преди 1 година
колко ще спечелиш от тая височайша глупост, която си измудрил?
20
8
 
6
 
! Отговори
Чипирането Продължав преди 1 година
Не човеци, а навлеци...
19
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво, Божанов, най-дейният и адекватен на министерски стол!
18
6
 
20
 
! Отговори
София преди 1 година
Браво, Божо. Един от най-големите критици съм ти, щото те знам от време оно когато ходеше по разни ИТ конференции, но когато правиш такива полезни обществото му неща, заслужаваш моите адмирации и похвали. Дано мине и дано се приеме.
17
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво ! Дано се приеме . Все пак засяга сериозни мафиотски интереси
16
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Достъпа до пари по сметка предполага най-малкото наличие на ток и интернет. Тоест-какво правите за покупка на храна и необходимото, ако примерно спре тока. Примерно ,ако се случи природна бедствие, война и няма ток примерно 4-5 дни? При пари в брой необходимото просто ще си го купиш-ако не от магазина, от съседи, защо не-от спекуланти и тн. При пари по сметка, и липсващ ток-настъпва лично бедствие. Или ако властта ти спре достъпа до сметката. Или просто ти я източат.
15
2
 
6
 
! Отговори
до 11 преди 1 година
Ако бъде спрян достъпа до книжни пари, винаги има алтернатива-сребърни и златни монети. А ако забранят сребърните и златни монети-златото и среброто , под каквато и да е форма. Среброто е добър вариант за замяна при евтини стоки, включително и покупка на храна. Има сребърна монета, струваща днес около 50 лв-е с това ще се осигурява и парарумаве-като през средновековието със жълтици сребърници. Та като орежат пари в брой умния човек ще си прави спестявания в сребро, и то с малки грамажи.