България се топи заради ниски доходи и лошо законодателство

Демографската криза е в основата на ширещия се у нас песимизъм
14 юни 2022 12:31, Анисия Иванова
515
България се топи заради ниски доходи и лошо законодателство
Снимка: БГНЕС

България е намаляла с около милион и половина души през последните десет години, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ) от последното преброяване на населението у нас в края на 2021 г. Ако тенденциите за смъртност, раждаемост и емиграция се запазят, то очакванията са през 2030 година, населението ни да е малко над 6 и половина милиона души, алармират експерти.

“България се топи“, каза социологът Димитър Ганев от агенция „Тренд“. Проведено наскоро социологическо изследване на агенцията сочи, че за близо 91% от българите ниските доходи са изключително сериозен проблем. “Това вероятно е и сред основните причини за емиграцията и изтичането на мозъци от България“, твърди Ганев. 

"Традиционно във всички проучвания назад в годините винаги проблем номер едно в страната са били доходите. На второ място се подрежда здравеопазването, но на 3-то, 4-то и 5-то са теми, свързани под някаква форма с демографската криза – нивото на раждаемост, емиграция и пр. И това, което ми направи впечатление е, че голяма част от анкетираните българи подкрепят евентуални мерки, свързани с данъчното облекчение на младите хора, а специално за детските надбавки подкрепата е над 80%.“, обясни той пред БНР.

Според Ганев приоритет на всяко едно българско правителство са гласоподавателите или „тези, които са родени, които живеят тук и са достатъчно голяма социална група, която да ги подкрепи на едни следващи избори“. За жалост държавните политики, насочени конкретно в помощ на семействата с деца, остават на заден план. “Защото неродените деца нямат право на глас“, каза Ганев.

И добави, че част от мерките за борба с демографската криза не непременно са свързани с отделяне на средства от бюджета, а по-скоро с промяна на законодателството.

“Една от ключовите инициативи е привличането на хора от чужбина или на т.нар. българска диаспора не само от Западна Европа, но и от Северна Македония, Молдова, Украйна т.е. там, където има етнически българи. И не става дума само за пари, а за компетентна държавна политика, която да прокара законови промени, които да улеснят тези българи, а и чужденците, да работят в страната ни. Но разочароващото в случая е, че не виждам нещо да се прави в тази насока. Знаете ли колко е тежка процедурата за един бесарабски българин, например от Молдова или Украйна, да дойде да работи тук. Той трябва да премине през една административна одисея. Кому е нужна ? Междувременно България и българският бизнес страдат от хроничен недостиг на работна ръка! И тук не става дума че тези хора ще дойдат и ще вземат работните ни места, защото просто няма хора за тези места“, казва Димитър Ганев.

В България битува дълбок песимизъм за бъдещето на страната и немалка част от аргументите се свързват именно с демографската криза, смята той. Социологът изтъква, че участниците в допитванията на агенцията му, често заявяват че “България умира“, „България няма да я бъде“:

“В този смисъл смятам, че демографската криза е част от причините за този дълбоко вкоренен песимизъм в страната. Защото, знаете ли, ако виждате все повече млади хора, които се раждат, които навлизат на пазара на труда и че се създават нови и нови неща, тогава вероятно този песимизъм нямаше да е толкова силен. От своя страна песимизмът също влияе на демографските процеси у нас. Това означава, че сме в спирала, което със сигурност не е добра новина” – заключи Димитър Ганев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


515
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
440
0
 
0
 
! Отговори
41 преди 1 година
Който сее ветрове, жъне урагани!!!
439
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На българия не са нужни повече от 100 хил души за това цялата паника покрай тая демография не знам за какво е. Трябват ти хора да поддържат международните пътни артерии, хора да работят в хотелите, и хора да управляват администрацията висяща над последните две. Отвъд това за какво са ти? Да копаят по полето ли?
438
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама защо песимизъм? Вижте, един канадец, завършил Харвард се върна - про100 Киро. Бат ви Боко направи дете на една мис Бикини. Е, верно че живее някъде в Испания, ама може да се върне един ден. Абе има основание за оптимизъм.
437
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ниски са заради великия българин *** бизнесмен лаянарски нчма банка в света в която да оставиш депозит и великия лаянар български банкер да си взима такси, само в републиката на великите българжски лаянари
436
1
 
5
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Глупости са това, сума ти наистина бедни и беззаконни страни растат главоломно. Бг се топи щото в съвременната култура децата не са безплатна работна ръка и пенсионна осигуровка, а много скъпа инвестиция която често се проваля поради лошото възпитание които им се дава.
435
1
 
4
 
! Отговори
Пеци преди 1 година
Путин създаде "гениален" модел който се саморазруши. Доган иска да управлява още 100 години и ако може да му дадат целия ЕС за да има мегдан за некадърното си управление. Погледнете в какво превърнаха България. Алчност и разруха, това е.
434
2
 
6
 
! Отговори
Щази преди 1 година
даже и ромите бегат в Германия, което е добре за всички. ако социалист управлява да знаете че следва национална катастрофа. макар че основните избиратели в България останаха павианите защото умните и можещите българи избегаха.
433
4
 
7
 
! Отговори
Пешо преди 1 година
ами пишете че 30 години бяхме по руски модел - само кражби, упадък, руини... бойко и доган са гепили поне 100 милиарда. и затова в България всичко е в отпадъци и разруха.
432
1
 
18
 
! Отговори
Ганьо преди 1 година
Проблема идва от така наречените бизнесмени , които са по скоро робовладелци. На тях им трябват роби , а не квалифицирани работници.
431
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Не се топим ---- " Топят се българите. Ромите не се топят. " Ама ти тях за хора ли ги броиш?
430
0
 
9
 
! Отговори
Ттт преди 1 година
Не познавам милионер с три деца, но познавам с едно, най много с две!
429
0
 
6
 
! Отговори
Пурко преди 1 година
Докато чакам да се Оправим и Щъркела се амортизира.
428
3
 
13
 
! Отговори
55 преди 1 година
Никога не сме имали повече от сега. Богатството пречи на раждаемостта! Така е даже в Германия - те бедни ли са?
427
10
 
5
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 1 година
Като паднат визите за САЩ 3 4 милиона българи и българки ще си намерят мъже и жени и ще настане рай, а руснаците ще ги е яд отритнати от света.Ако не им пратят някоя ракета дотогава и не са изчезнали от планетата тия пияндурници ))))
426
9
 
16
 
! Отговори
Джони преди 1 година
България няма да изчезне, просто българския етнос ще намалее значително. Ще сме 50% българи и 50% други. За мен това е окей, защото напоследък се убеждавам, че сме доста ***, циничен, арогантен и неорганизиран народ. И заради това ми е все тази кой е тук стига да е нормален. Аз си взимам 8 бона заплата и не бих се занимавал да хващам българка и да правя деца тук.
425
9
 
9
 
! Отговори
Димо преди 1 година
Като руснак живеещ тука, бих искал да ви кажа, че България е страхотна държава. Тя има всичко което може да трябва за живота. А най вече безопасност. Щастлив съм че имам възможността да живея и работя тук и според мен хора често подценяват плюсове на България и ги вземат като даденост.
424
8
 
13
 
! Отговори
Гадняр преди 1 година
Аз съм син на бивш комунистически директор. Бяхме добре при бай Тодор, сега сме още по-добре. Тати го извикаха нашите хора през 90-та година и му дадоха едно куфарче с долари. Отделно приватизирахме складове и други помещения на смешни цени. Мутрите не ни закачаха, даже тати уреди сестрата да бачка в един офис на застрахователи. Какво не й харесвате на България?? Не разбирам..
423
4
 
12
 
! Отговори
Сова преди 1 година
Масово емигрират към Русия и Беларус, Венецуела и Северна Корея не издържат на либерализма в тая американска гейропа и по специялно България като такава!!!! Или точно обратното не им се седи в тая руска *** с каскети и *** на всякъде оскотяли крепостни о.р.ки и се махат на запад
422
3
 
12
 
! Отговори
И кво? преди 1 година
Ако се стопи напълно няма да е голяма загуба.
421
8
 
7
 
! Отговори
До паралепипеда преди 1 година
Изобщо не е свързано с пари. Просто на повечето хора не им се гледат деца,въпреки че са материално осигурени.