Над 5600 украинци започнали работа на трудов договор у нас

МС: Това е най-високият процент интегрирани бежанци
15 юни 2022 13:19, Анисия Иванова
17
Над 5600 украинци започнали работа на трудов договор у нас
Снимка: МС

От началото на войната в България са влезли над 330 000 украинци. В пика на кризата в държавата бяха настанени над 115 000 души, а към днешна дата в България пребивават около 78 000 все още са в страната. Около половината от тях са настанени в държавни бази и хотели по новата хуманитарна програма.

Над 5600 са наетите на трудов договор украински граждани с временна закрила в България, което представлява над 15% от работоспособното население от бягащите от войната в Украйна, съобщиха от Министерски съвет.

В тази бройка от над 5600 души не влизат наетите на граждански договори и тези в изпитателен срок и, въпреки това, това е най-високият процент интегрирани бежанци, който държавата е успявала да постигне в най-новата си история и то само в рамките на 3 месеца. Наетите са разпределени в почти всички области на страната, в 20 сектора от икономиката в 9 различни професионални направления - от хотелиерство и ресторантьорство, административни и спомагателни дейности до строителство и професионални дейности и научни изследвания и IT.

Още в началото на кризата IT секторът заяви, че се нуждае от около 30 000 кадри, а текстилната промишленост може да поеме около 20 000. В различните браншове вече има назначени украинци като ръководители, специалисти, техници, помощен и административен персонал, както и хора с професии, не изискващи специална квалификация.

От 6 юни Агенцията по заетостта стартира програма, с която да подпомогне украинските бежанци с временна закрила у нас. По 356 лв. за 3 месеца ще бъдат предоставени за наеми и режийни разходи на украински граждани, които са започнали работа в България. Освен това държавата ще осигури на работодателите, наемащи бежанци, минимална работна заплата и осигуровки за същия срок. Парите са осигурени от ЕС по проект „Солидарност”, финансиран чрез Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 г.

В периода на субсидираната заетост работодателите ще получават средства за възнаграждения на наетите украинци в размер на минималната работна заплата (710,00 лв.) и дължимите осигуровки за сметка на работодателите, както и стимули, покриващиразходите за всички дължими вноски за сметка на работодателя, съгласно изискванията на Кодекса на труда и Кодекса за социално осигуряване.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
3
 
! Отговори
Бунтата преди 1 година
А останалите кога ще започнат работа?????Нали не си мислят,че аз ще ги храня!!!!
14
7
 
7
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Да се чета толкова сключиха фиктивни договори за да вземат помощ от държавата и с работодателя да си делят субсидираната заплата. Но всяка жертва на бедния български народ за американските интереси не е прекалено голяма. Като 50% надценка за руския газ която вече втори месец единствени в Европа плащаме.
13
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бях на морето. Пълно с украинци. Не искат да говорят на български и английски. Говорят нсямо на руски. Неквалафицирани са. Не е нормално да издържам с моите данъци хора, които не искат да положат и грам усилие да се интегрират. За 3 месеца висене по плажовете не са научили и 1 дума на български!
12
7
 
7
 
! Отговори
Баце преди 1 година
И ще ги освободят от данъци, защото са урки.
11
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво, може и още. Има много не заети работни места.
10
24
 
17
 
! Отговори
Z преди 1 година
ВЪВ ПУБЛИЧНИ ДОМОВЕ ЛИ?- ТЕ САМО ЗА ТОВА СТАВАТ.
9
13
 
29
 
! Отговори
Свалете българските преди 1 година
Свалете българските знамена и поставете Украинските флагове . Българските политици разбираха колко лесно могат да се подиграват и унижават най-бедните и най-работливите българи .
8
6
 
22
 
! Отговори
Кога па ги вкарахте преди 1 година
в администрацията?
7
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До синаруснаците им денацифицираха предприятията. Работа там йок.
6
16
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пълно лъже до пред седмица в Бургас на борсата е имало 9 украинеца ,извунстедно мързеливис претенции хора ,марш при Путин
5
37
 
19
 
! Отговори
добра новина преди 1 година
добра новина за България - и без това мангановите се размножават прекалено много. И по-добре украинци отколкото сибирските шuмnaнзema на nymлер.
4
25
 
38
 
! Отговори
сина преди 1 година
що не им намери работа оня зеленския, дето хленчи всяка вечер след магистралката ? Оня, дето съсипа населението по тези земи, оня, дето се продаде на сащ за зелени пари, оня, дето унищожи половин от украйнините на Русия за няколко месеца - оня, който трябва да бъде публично линчуван от населението по тези земи!
3
13
 
23
 
! Отговори
Бат Сали сутеньора преди 1 година
Мойте не съ на договор, договарат съ с клинтите
2
10
 
19
 
! Отговори
загрижЕна преди 1 година
Защо така, нали са на социал?!
1
16
 
19
 
! Отговори
Теди преди 1 година
Браво