НС прие актуализацията на бюджета на първо четене със 133 гласа "за"

Според опозицията той няма да може да бъде изпълнен и ще има нова актуализация
16 юни 2022 20:50, Анисия Иванова
32
НС прие актуализацията на бюджета на първо четене със 133 гласа "за"
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Депутатите приеха на първо четене актуализацията на държавния бюджет. В нея е заложено увеличение на пенсиите и антикризисните мерки. Бюджетът е приет на първо четене със 133 гласа "за" и 103 против.

Шансовете за приемане на бюджета на първо четене бяха големи - освен че се подкрепя от управляващата коалиция, от ИТН също обявиха, че ще го подкрепят на първо четене, въпреки че го разкритикуваха с аргумента, че не предвижда реформи. Също така заявиха, че ще предложат промени между двете четения.

"Очакванията на финансовото министерство могат да сигнализират, че повишаването на различни прагове по административен ред по-сокор са довели до повишаване на сивия сектор и тук трябва да бъдем много внимателни", заяви Любомир Каримански.

От ДПС обърнаха внимание на увеличението на новия дълг с 3 млрд. лева, предаде БНТ.

"Има проблеми с дълга, не толкова с неговия размер, не толкова таванът, трябва да се планира по-добре. И проблемът с дълга е, че до момента не емитирахме дълг. Емисията най-вероятно няма да се случи. Оттук нататък в момента доходността по дълговете на държави от еврозоната рязко се качва", заяви Петър Чобанов от ДПС.

Сериозни критики срещу бюджета изказаха от ГЕРБ-СДС и от "Възраждане". Според тях той няма да може да бъде изпълнен и ще се наложи нова актуализация.

"Механизмът на взаимодействие на коалиционните партньори, ако това правителство продължи да управлява докрая на годината, няма да е последна", заяви Кирил Ананиев.

"Можем да го наречем за по-кратко бюджет за спасяване на кожата на правителството, чрез мнима защита на хората и бизнес поради високата инфлация, която той ще продължи да формира. Това е бюджет на завишени социални разходи, без да разчита конкретни инвестиционни поректи", заяви Костадин Костадинов, лидер на "Възраждане".

В подкрепа на бюджета се изказаха очаквано управляващите.

"По отношение на самите мерки в актуализирания бюджет, те са наистина антиинфлационни. Свързани с намаление на данъчни пирходи. Може би това не са мерките, които ние бихме желали, но за мен това е крачка в правилната посока", заяви Владислав Панев от "Демократична България".

"Основните акценти в бюджета са свързани с антикризисните мерки, които са предвидени и представени от правителството. Част от тях са насочени към това да останат повече доходи у хората и фирмите. Увеличава се данъчният кредит", заяви Асен Василев.

В случай че държавният бюджет не бъде приет на второ четене, няма да може да бъдат увеличени и пенсиите, заложени в бюджета на Държавното обществено осигуряване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пенсии пенсии ,ама нищо не направиха за хората от които взимат пари за пенсии . Работещите единствено което видяхме от правителството е увеличени осигуровки при не виждана инфлация в ЕС .Пътищата след зимата са потресаващи а един човек не видях да ремонтира дупки , ако не съм допълнително здравно осигурен в болноца получавам същото като някой неосигурен ,за полицията нямам думи - арестуваха Бойко ,ама няма доказателства, разкриваемост на битова престъпност zero
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ГостНякой има голям мерак,да не помирише Парламент!Така че да развързват кесиите!
12
0
 
1
 
! Отговори
Дедо Дзвер преди 1 година
Два милиона 300 хиляди пенсионерски гласа,ще отидат в БСП,ДБ и ПП,ако останалите не гласуват бюджета.Темата с пенсиите беше достатъчно дълго преекспонирана-още от миналогодишното НС,когато Ива Митева почти в истерия не даде възможност,да бъдат преизчислени са осигурителния доход от 2018г.Сега ще берат плодовете на бездарното си пребиваване в НС или ще гледат филма"Отмъщението на пенсионера-I" или казано по друг начин,ще видят кон боб яде ли и магаре в джамия пърди ли!
11
6
 
3
 
! Отговори
Гост преди 1 година
Някои имат голям мерак, да оставят пенсиите неактуализирани.
10
6
 
15
 
! Отговори
Не сме вчерашни преди 1 година
Бюджет на разсипията - сега ние вдигаме разходите, а на година други да му мислят как ще намерят други пари. Ние и без това ще сме някъде по океанските острови, а българите кучета ги яли.
9
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Простокиро ЧАО ЧАО, ***!
8
15
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мафията си има държава. Властта се сменя каскетите на мафията герб остават. Ето така мафията си има държава.
7
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кресливите купиха ли някой друг депутат?
6
10
 
19
 
! Отговори
Когнитивното преди 1 година
Състояние на част от депутатите от ИТН и главатарите им главчо е известно като Ефекта на Дъннинг Крюгер, или иначе казано как глупавите са твърде глупави, за да осъзнаят, че са глупави .
5
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 11 Продажниците задължиха бъдещите поколения с десетки хиляди левове на калпак за да може бабите и дядовците даимат за хляб и сол заради санкциите на Кирчо.
4
7
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
В актуализацията на бюджета е заложена инфлация от 12% . Това значи , че е заложено още 12-13 милиарда стопяване на спестяванията на хората.
3
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нинова, Кирчо и Кокорчо ще борят мафията. :)
2
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега очакваме вече и фигуранта да се изходи..
1
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 1... Ами точно обратното на предателите от пп и бсп..