Българските ресторанти най-евтини в ЕС

Това показва проучване
21 юни 2022 21:38, Росен Стойчев
18
Българските ресторанти най-евтини в ЕС
Снимка: БГНЕС

През 2021 г. равнищата на цени за потребителски стоки и услуги се различават значително в 27-те държави членки на Европейския съюз.

Още по темата
Дания и Ирландия (по 140% от средното за ЕС) имат най-високо равнище на цените, следвани от Люксембург (132%), Швеция (128%) и Финландия (126%). Най-ниско е равнището на цените в Полша (60%), България и Румъния (по 56%).

Според данните на Евростат равнищата на цените в група "Ресторанти и хотели" за миналата година са повече от три пъти по-високи в "най-скъпата" държава отколкото в "най-евтината". Равнищата на цените варират от 46% от средното за ЕС в България, следвана от Румъния (54%) и Унгария (62%) до 155% от средното за ЕС в Дания, следвана от Швеция (137%) и Финландия (133%), съобщи НСИ.

На второ място по разлика в ценовите равнища е групата "Алкохолни напитки и тютюневи изделия". Най-ниски нива на цените са регистрирани в България (64% от средното за ЕС), следвана от Полша (72%) и Унгария (79%). Най-високи нива на цените са наблюдавани в Ирландия (205% от средното за ЕС), следвана от Финландия (173%), Швеция (136%), Дания и Франция (по 134%). Трябва да се отбележи, че големите ценови различия се дължат основно на различното данъчно третиране на тези продукти в държавите от ЕС.

"Облеклата" са друга група от продукти, показваща по-малки различия в цените между държавите от ЕС, като варират от 76% от средното за ЕС в България до 134% в Дания.

Равнищата на цените за група "Храни и безалкохолни напитки" са най-ниски в Румъния (69% от средното за ЕС) и Полша (72%), а най-високи са в Люксембург (125% от средното за ЕС), Дания (120%) и Ирландия (119%).

В групата на "Транспортните превозни средства за лично ползване" разликите между страните също са малки, от 81% в Полша до 138% в Дания от средното за ЕС ниво. „Потребителската електроника“ е група от продукти, в която цените се различават най-малко между държавите в ЕС и варират от 88% от средното равнище за ЕС в Полша до 113% в Нидерландия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То пък едни ресторанти. Направо с по 4-5 звезди Мишлен. Една шопска салата е върхът на кулинарното изкуство. Имената на ястията в менюто са като взети от някоя детска книжка. Пазаруват масово от Метро. После до година по фризерите съвсем спокойно си втасват продуктите. Откъде го знам ли? Много добър мой приятел е от 20 години готвач. Той казва - бе, по-добре да имаш дневно меню, но с пресни продукти и да е прясно всичко. Не - 200 вида пица дай да сложим и да поровим в италиански речник за имена.
14
8
 
2
 
! Отговори
Вместо да мрънкяте преди 1 година
Радвайте се на достъпните ресторанти и кафета, вместо да мрънкяте. На запад и добре печелещите /доктори например/ си носят обеда в кутия....щото да ядеш навън е Скъпо. Тука място не можеш да намериш свободно.....Ама българина трябва да плюе и мрънка.
13
0
 
6
 
! Отговори
Хуй преди 1 година
Направо ни плащат да им седнем на масите. Да така е! В Париж салата е 16 евра, а в София 16 лева.
12
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да, разбрахме че всичко в Бг е по-евтино от ЕС, има по една такава новина всяка седмица. Въпросът е, доходите са най-най-най ниските в Целия ЕС!
11
0
 
5
 
! Отговори
Нео преди 1 година
Така е, комшиите вече не готвят у дома, хранят се само в ресторанти. На мен близките ресторанти са ми прекалено евтини, затова паля колата и отскачам до Гърция да похапна средиземноморска кухня. Благодаря ти, Кире!
10
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тук ако питате ПП и коалиции всичко евтино )предатели и 3.50 нафта и 2 лв хляб
9
0
 
8
 
! Отговори
Балкан-Турист преди 1 година
Как на Лансароте една порция октопод е 20лв, а в Сливен 40лв?
8
0
 
10
 
! Отговори
L. преди 1 година
Веднага да се вдигнат цените! Какви европейци сме, да му се не види!
7
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не ви ли писна да пускате поръчкови статии? Ами изравнете и тези цени с европейските. За заплати за раята, "заслужено" заплащане, ангария по тези земи, подигравки от пишман чорбаджиите не ви се пише и говори...!
6
1
 
20
 
! Отговори
Хах преди 1 година
На Витошка бирата е 4 евро, заплатите са 500 евро. Българските ресторанти са най-скъпите съотношение цени - заплати.
5
0
 
21
 
! Отговори
бай работник преди 1 година
Но Българските заплати най-евтини в Европа!
4
0
 
15
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 година
Най ефтини ли???)))))По една супичка от 30 лв на Маркуджика ???Знаете ли, че инглиша кара само на пържени компоти. Бургер с кола 50 лв добре ли е???
3
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А пък българските заплати най-високи в ЕС.Като започнат да сравняват цените в ЕС и у нас,направо се изнервям,да не кажа побеснявам.
2
1
 
15
 
! Отговори
Иванов преди 1 година
Най-евтини ресторанти, заради най-евтините клиенти!
1
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То пък едни ресторанти. В неделя колежката върна десерта замразен. Лъжицата щеше да си счупи в чашка мляко с ориз. Бяха забравили да размразят десерта, който е направен вероятно преди седмици. Всичко им е дълбоко замразено. Размразяване набързо и опааа...сервират. С години не ходя на ресторант. Отидох заради едно събиране по повод един празник. Това ще им е. Скоро няма и да им стъпя. Евтино било? Лъжа.