Драганов: Царска почивка за хората от ЕС с мизерни заплати в туризма у нас

България е на първо - трето място за най-евтина дестинация в Европа
23 юни 2022 18:30, Елка Василева
50
Драганов: Царска почивка за хората от ЕС с мизерни заплати в туризма у нас
Снимка: архив, БГНЕС

Европейската статистика потвърди представата за България като евтина дестинация за алкохолен туризъм. Позиционирането на България като изгодна дестинация е за сметка на това, че работещите в сектора са лишени от възможността да получават нормални европейски заплати. Това пък поражда кризата за някои хотели да не могат да отворят, защото няма персонал. Това каза пред БТА директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.

Още по темата
Според него в перспектива първото ни място в класацията означава последно място на България по конкурентоспособност по отношение на намиране на кадри. България продължава да прави социалната политика на Европейския съюз, като за сметка на ниските заплати и пенсии в туризма гости от страните от Общността идват на почивка у нас и се чувстват като царе, коментира експертът.

По данни на Евростат, оповестени тези дни, през 2021 г. в България са най-ниски равнищата на цените в група "Ресторанти и хотели", като те са 46 на сто от средното за ЕС, в групата "Алкохолни напитки и тютюневи изделия" - 64 на сто от средното за ЕС, а за група "Храни и безалкохолни напитки", с 81,1 на сто от средното за ЕС, сме в тройката държави заедно с Румъния (69 на сто) и Полша (72 на сто).

България по ред причини заема между първо и трето място за най-евтина дестинация в Европа, било то по отделни туристически продукти, било то като кошница от продукти. В този смисъл според експерта отчетеното от Евростат не е изненада, защото страната ни от години по цени стои като много изгодна туристическа дестинация и е сред основните обяснения за бума това лято при почивките в България на гости от Централна Европа и Великобритания.

Същевременно Драганов изтъкна, че това, че сме поставени в челото на така наречените изгодни за почивка дестинации, не е комплимент, защото това означава, че страната ни за усилията, които влага в един турист, получава най-малко от останалите държави. В същото време, извън статистиката, такова е и усещането на самите туристи. Когато виждаме, както това лято, такъв огромен приток на туристи от Полша, Словакия или Великобритания, той се дължи на реклама от уста на уста за това, че България е най-доброто място за почивка съобразно техните доходи, коментира Драганов. По тази причина според експерта България отчита положителна тенденция като брой туристи, но изпитва сериозни затруднения по отношение на персонала, защото най-изгодна дестинация – с най-ниски цени, означава, че имаме и най-ниска заплата на заетите в туризма, което е причина за липсата на интерес към професията.

Хроничният недостиг на кадри в туризма е около 20–25 000 души

Хроничният недостиг на персонал в туризма в България е около 20-25 000 души годишно на фона на общо заетите в сектора и съпътстващи дейности - около 320 000. Кадрите от времето на държавния  „Балкантурист“ вече са на доизживяване, а липсват млади хора заради образователния дефицит, липсата на системата за туристически стажове, практики и продължаваща работа със стипендия от държавата и бизнеса, защото той се е самодистанцирал от тази система, смята Драганов.

Балкантуристките кадри още работят, а вече са на преклонна възраст, останаха без зъби и едва се движат, защото вече сме 30 години и повече след промените. Тези хора трябва да заменим със същите социалистически мислещи кадри, които ще работят за партията и народа, а не за заплатата си, но такива вече няма, обобщи Драганов кадровата ситуация в България. По тази причина основният проблем в туризма това лято не е инфлация, цената на тока и другите стоки, а липсата на работници.

Ако през 2025 г. средната заплата в туризма не стигне 1400 евро, ще има тотална загуба на интерес към професията в България

Ако 2025 г. заплата в туризма не стигне 1400 евро, ще имаме тотална загуба на интерес към професията в България, каза Драганов, като уточни, че това дори са данни към 2015 г. без отчитане на последните инфлационни процеси. В момента средната заплата в сектора у нас е 1100 лева, същевременно работещите в туризма не са гарантирани социално, че да получат достойни пенсии и от години всеки, който е упражнявал тази професия, води мизерни старини, коментира още експертът.

Той допълни, че обедняването на тези заети е свързано и с това, че работата в туризма е сезонна. Освен това парите в бранша през последните 20 години са насочени основно за реинвестиции в нови обекти, за които после пък са необходими нови кадри, а не за повишаване на доходите на работещите. По тази причина според Драганов към 2025 г. български работодател в туризма, който не може да плаща на персонала средна заплата от 1400 евро, ще бъде принуден да спре да работи. Тази картина е типична за хотелите и ресторантите, но е по-различна при къщите за гости, където факторът работна сила никога не е подценяван и приходите са за семейството, смята експертът.

Драганов напомни, че изследванията на британската компания "Пост офис" (Post Office) за сектора са базирани на така наречената туристическа кошница, в която влизат единадесет компонента - от цената на чадъра, през крема срещу ухапване от комари, до евтината бира. По техните изследвания, а и не само, при продължаващата тенденция на неглижиране на възнаграждението в туризма България винаги ще бъде в дъното на класацията като най-евтина дестинация, коментира Драганов.

Да не бъдем обаче накрая задраскани в менюто, допълни той.

Същевременно наблюденията на експерта показват, че европейските туристи не се притесняват да платят туристическия продукт колкото струва. Те просто се възползват от тази "криворазбрана цивилизация" от българските собственици на туристически бази, които по странен начин ги получиха по време на приватизацията заедно с цялото ноу-хау на работещите вътре и сметнаха, че могат да продължават така вечно, допълни Драганов.

Държавата прибира над 50 процента от заплата на работещите в туризма

За да могат работодателите да вдигнат заплатите обаче, е необходимо да бъде трансформирана политиката на осигуровките върху заплатите. Държавата прибира над 50 процента от заплата на работещите в сектора под формата на корпоративно подоходно облагане, осигуровки и данък "Общ доход", който работникът и работодателят трябва да платят, коментира експертът и допълни, че един работник в българския туризъм излиза твърде скъп, още преди да е започнал да изпълнява задълженията си от гледна точка на това какво работодателят трябва да плати на държавата. Затова според Драганов в другите европейски държави, където заплатите в сектора са по-високи, осигуровките и данъците са наполовина на нашите и тук е функцията на държава да се намеси, за да няма отлив на работодатели и кадри от туризма.

Надежда за бранша дава предложението ваучерите за храна да се ползват и за почивка, коментира Драганов държавната политика в туризма и изрази надежда това предложение да бъде подкрепено от повечето парламентарни сили при гласуването на Закона за бюджета, защото то ще помогне на вътрешния туризъм. Положително се посреща и предвиденото в актуализацията разплащане за чартърните полети, което ще постави България като коректна дестинация през 2023 г. с решението си да плаща по 35 евро на седалка за турист. Необходима е и политика за ученическите бригади, стажове, практика и работа, за да може средствата, давани за образование от държавата, да бъдат трансформирани в стипендии, за да могат учениците и студентите да работят в туризма и другите сектори на икономиката.
 


50
Още от ЕС
Смяна на генерациите: В Източна Европа масово се разпродават компании
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ste zabranim benzinovi i dizelovi vozila v bg kurortni jilistni zoni i ogranichim skorostta za dvijenie pod 20 km. minimalni globi ot 199 euro nagore.
46
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
fake news. za raven trud ravni zaplati v eu. ;-) venseremos! rumen, vesko, nikolaicho, evgenia, vetko, marinela da si nosat valisite na klientite sami, da si opisvat v adresnata kniga klientite sami, da si chistiat muhlivite hotelski stai sami, da si gotviat supite i guvechite v vonlivite kuhni na klientite sami, da si barmanstvat happy kokteili sami, da si miat chiniite i chashite i imotite sami, da si skubat trevite i rejat kitkite sami, da si recyclirat razvalenite mesa v ekatisajite sami.
45
0
 
2
 
! Отговори
Безплатен съвет преди 1 седмица
за бедните бизнесмени. Мислели сте, да намалите печалбата за сметка на това да вдигнете заплатите на кадрите? Така и цените ще останат конкурентни и работниците ще са доволни? Просто вместо 400 процента печалба, ще е 200 примерно? Смятам, смятам, бая кожодери сте си особено по ресторантите. Направо ме е страх да седна и да се нахраня.
44
0
 
8
 
! Отговори
българин преди 1 седмица
в европа 48% от разходите на фирмите са за заплати, а в България 13% от разходите на фирмите са за заплати!
43
2
 
2
 
! Отговори
Ивелин Михайлов преди 1 седмица
В най-големия Исторически парк в света до Варна средната заплата е 1100 евро!
42
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ами кой ще ви работи в туризма,бе господине? Дори и укрите не искат..ще си внасяте ефтина работна ръка от Казахстан,и хептен ще закъсате.С трици маймуни не се ловат
41
4
 
4
 
! Отговори
HMLF преди 1 седмица
Поредния Благой Рагин! Аман от разбирачи чели от руски учебници!
40
3
 
4
 
! Отговори
HMLF преди 1 седмица
Поредния Благой Рагин! Аман от разбирачи чели от руски учебници!
39
0
 
18
 
! Отговори
Мда преди 1 седмица
Еми нали сме клоаката на -ес нормално
38
1
 
16
 
! Отговори
Пенсионер преди 1 седмица
За сервитьори, бармани камериерки и .... 2800лв а за инженери химици физици и .... калко трябва бе Вуйчо ?
37
1
 
22
 
! Отговори
Адвокат преди 1 седмица
Да отива той да си почива царски в Златните пясъци. Преди около 2 - 3 г. цената на доматите в магазин бяха 9 лева. Не такива нарязани като салата, а цели, червени и добре узрели домано, но пък за девет лева само няколко домата. Там дори и царе не почиват. Има някой и друг турист, а повечето са българи обслужващ персонал в хотела на брата на един от бившите минстир на финансите Милен Велчев. Честито на ресторантьарите и хотелиерите на българското черноморие.
36
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 1/35 Точно. Тоя явно си мисли, че "царска почивка" значи евтин алкохол.
35
0
 
29
 
! Отговори
1 преди 1 седмица
Пълни глупости написани от човек който нищо не разбира от туризъм. Аз съм ходил в почти всички страни в Европа и Турция и мога да кажа ,че няма по смотано и некадърно организарано за туристи място от България. България е евтино защото нищо не предлага.
34
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тоя уж това му е работата, а не знае, че България освен ЕВТИНО, не може да предложи нищо друго и следователно това не е ЗА СМЕТКА НА заплатите, ами това ДАВА И ЗАПЛАТИТЕ на работещите в сферата. Защото тези хора не знаят как да предоставят КАЧЕСТВЕНА услуга. Но напоследък стана модерно да се пише срещу ЕС, чудя се защо ли България одобрението за разни терористични режими като този на Путин е високо, а одобрението към ЕС - ниско.
33
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Бае Драгане , заборавяш КАЧЕСТВОТО и ние сме одили на пучиффффка у некои чузди курорти опитите да изкарате ,че тук жувейми йофтено са лъжа за НЕКАЧЕСТВО тук се плаща повече от скъпо
32
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Каква царска почивка бе - нямаме пътища и прилежаща инфраструктура, обслужването ни е сред най-лошите в света, а цените са почти равни с Гърция и по-високи от Турция, които ни бият по АБСОЛЮТНО ВСИЧКИ показатели важни за доброто преживяване на един турист!
31
0
 
17
 
! Отговори
mazen преди 1 седмица
mutrite osraha морето, сега да го duhat, вместо да реват.никой не им е виновен.
30
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Епа България е ***-много ясно че е евтино иначе нема да дойде никой
29
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Румен Бягай да копаеш, де. А... Заради субсидии(дето ги няма) и подобни неща всъщност не се изкарват пари. Ти ако не си луд да отидеш да работиш на къра за под 500лв на месец(5-6000 за дребен стопанин годишно печалба да има....), то защо другите да го правят? Политиците оа. каха нещата със земеделието и младите напуснаха селата. Сега вече е късно да мислим как да ги връщаме да садят.
28
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До :) То не е само до обучаване на персонала. Ако няма плаж от заведения, скари, чалга и бит пазар и някак си курортите са панелни комплекси, защо аджеба да отиде човек да плати примерно 200лв на нощувка? Ще отиде на 300лв, ако трябва, но другаде, както и правим масово българите. Чужденците съответно в *** идват за евтиното и са най-бедните. Какви заплати ще вдигат? При 200лв на нощувка може да дадеш примерно 100лв надница или 2000 на месец. Ама при 100лв ол инклузив за кое по-напред?