COVID-19 отново настъпва в Европа, идва ли новата вълна у нас още през юли?

Експерти с опасения, че новият подвариант може да бъде внесен от Гърция
27 юни 2022 07:05, Красимир Ангелов
93
COVID-19 отново настъпва в Европа, идва ли новата вълна у нас още през юли?
Снимка: БГНЕС

COVID-19 се завръща с нова сила в Европа и след средата на юли идва шестата вълна на вируса. Около това мнение се обединяват епидемиолози, вирусолози и математици, пише в свой материал "24 часа".

Макар и все още едвам забележимо, случаите в България вече се удвоиха.

За последната работна седмица от 20 до 24 юли заразените са 1439, което е почти два пъти повече от предходната с 844 нови инфекции. През този период всеки ден се регистрираха над 300 нови заразени. Последният път, в който бе мината границата от 300 дневно, бе на 26 май.

Още по темата
На този етап у нас категорично не може да се говори за тревожно висока вълна като предишните, когато пиковите стойности бяха по над 10 000 случая на ден. Тревожно е и обаче, че процентът на положителните тестове отново расте, като вече е около 9% от всички тествани.

Въпреки ръста на новите заразени смъртните случаи са малко, успокои епидемиологът проф. Мира Кожухарова пред “24 часа”. По този критерий още няма за какво да се тревожим, съгласен е и математикът проф. Николай Витанов.

Лошото според специалистите е, че в края на пролетта и началото на лятото българите вече не спазват и най-елементарните мерки като дистанция, дезинфекция и маски в закрити обществени пространства, откакто те не са задължителни. А с идването на традиционно отпускарските юли и август тази тенденция със сигурност ще продължи.

По думите на проф. Кожухарова със сигурност лятната вълна идва, но няма да е много тежка, тъй като Омикрон не оставя много смъртни случаи и хора на легло в интензивни отделения.

Според нея неминуемо когато заболелите станат много, ще има и повече тежки случаи, но няма да е като преди. Още при петата вълна след Нова година, когато омикронът превалира у нас, хората в болница бяха по-малко в сравнение със старите варианти на вируса, напомни Кожухарова.

Така вероятно след 15 юли ще има и повече заразени у нас.

Тревожно е обаче, че случаите в Гърция скочиха значително, а десетки хиляди българи почиват в южната ни съседка през лятото. През последните дни около и над 12 000 новозаразени бяха отчетени в Гърция за денонощие.

Пътуващите до Гърция може да донесат в България актуалния подвариант на COVID, смята и  съветникът на Столичната община по здравните въпроси проф. Тодор Кантарджиев.

Скок на случаите обаче няма само в Гърция, а и в други 2 популярни туристически страни, особено през лятото - Италия и Испания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 73 а ти знаеш ли какво е ковид погледни небето и виж следите които не изчезват по цял ден.А и ръгай си теста с дарпа хидрогел в носа и си вкарвай наночастиците им.На затова се заразявате.Маска не съм босил досега никога тест не съм правил нито един път за ужаст на ковид хондриците.Теста заразява маските сините с моргелони в тях също.за ваксина с графен пък никога.е на затова и не пътувам никъде че машинките на летищата засичат кой е истински набоден и кой е с графен!
85
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Омръзнахте ни с вашата фалшив грижа за хората!Дайте на пенсионерите достойни пенсии, не ги принуждавайте да бъркат по кофите за кемпер и бутилки,които предават на вторични суровини, за да преживяват.Не забравяйте приказката за сина, дето изхвърлил баща си да живее под стълбата.Утре скъпи синове или дъщери ще дойде и вашият ред!Утре вие ще сте в тежест на пенсионната система,защото други любовчии ще искат да ходят по Солун или тук там е,че са много уморени и имат нужда от почивка от безделниченет
84
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
някои ше ходят с намордника отново. за тия които не са ги махали нищо ново.
83
0
 
5
 
! Отговори
ьяе преди 1 година
докторите са гладни бе море е
82
0
 
16
 
! Отговори
Ковидчо Ковидясълов преди 1 година
Продължават да ни плашат и да ни подготят за поредното затваряне.Надявам се този път да излезем и отговорните за тези зулуми да ги опандизим!
81
0
 
10
 
! Отговори
Гашо преди 1 година
Другаря Путин, може да го излекува, кромида 19 :) :) :)
80
1
 
8
 
! Отговори
байчо преди 1 година
Естествено, че ще е от Гърция, как иначе. Дойде ли летния сезон, Гърция бива описвана като кутията на пандора от бг м1с1рките. Сори, но на бг море няма да стъпя, ако ще навсякъде другаде маймунска шарка да се хваща :D
79
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ok
78
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
хм.
77
1
 
10
 
! Отговори
Барон Мюнхаузен преди 1 година
Ако беше тази настинка ,опасна болест ,първо децата щяха да са потърпевши (такова нещо не се случи)!Второ ,по-голямата част от болните се оказаха хора в напреднала възраст ,които бяха болни от други заболявания ,но ги стресираха със "смъртоносната " болест...И трето ,ковид истериците ,да не плямпат глупости че всички са починали от МКЗ-19,тъй като аутопсии не са правени ,и няма доказателства че са починали от МКЗ(Ковид)....
76
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак зачестиха статиите за ковид , явно проедстои ново захлебване на фарма-мафията ! Като свикнеш веднъж да текат пари в джоба ти заради измислени плашила , що да не пробваш пак такова плашило ?!
75
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
99.99% от българите подкрепяха мерките и нито един не излезе на протест срещу КПП-та! Това са българските избиратели, които решават съдбата на България!!! Д живее българският (мало)умен избирател!
74
0
 
15
 
! Отговори
до 73 преди 1 година
Аз боледувах от ковид, мъжът ми боледува от ковид, детето ми боледува от ковид, вуйчо ми и вуйна ми боледуваха от ковид, братовчедите ми боледуваха от ковид, приятелката ми боледува от ковид, другата ми приятелка боледува от ковид. Е, и?!...
73
19
 
2
 
! Отговори
до 67 преди 1 година
Вие които не сте боледували и не знаете какво е Ковид не знаете какви късметлии сте.А тези които са преболедували -някои и по два пъти съвсем друго говорят!
72
1
 
23
 
! Отговори
МАЙКА ВИ ФОСТАТА преди 1 година
ОЩЕ МАЛКО ЩЕ ВИ ТЪРПИМ
71
1
 
21
 
! Отговори
pronto преди 1 година
Про:клети пропагандисти, като видяха, че в Украйна работите им не потръгнаха и сега плашат хората сас старата заплаха - пЛандемията.
70
2
 
18
 
! Отговори
Абе, само на мен ли преди 1 година
ми се струва или много зачестиха статии за най-различни опасности от Гърция? Скъпи курорти, измами, чума? Това дали не е някакъв жалък опит на българските мутри, които са хванали черноморието от години и лека, полека го превръщат в ***, докато се вдигат цените, а качеството на обслужването спада? По отношение на смъртността, само за 2019та в цял свят са умрели 17,8 милиона души от сърдечно съдови заболявания. За 2 години кромид - 5 милиона. Правете си изводите!
69
2
 
5
 
! Отговори
До 67 преди 1 година
Никой не ме е изплашвал
68
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде глупостите, не съм искал мненията *** *** и пульо да ми казват на мене кое как ще е и що ще е. Всички видяха, че след като се премахната мерките април месец, нямаше потоп от умрели както обеща борисов. Вземете и се гръмнете вместо да ми казвате дали да се тревожа или не. Много по-голяма услуга ще ни направите по тоя начин
67
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде стига вече сте плашили хората с настинка! 2 Години слушахме за милиардите хора дето ще умрат ОТ ковид и накрая скалъпихте някакви хора починали С ковид! Писна ми на дедовия от вашите измислени чуми! Съсипахте икономиката, наложихте кретенски ограничения, докарахте инфлации и нарушаване на потоците на продукция, което вече 4 месеца не може да съвземе. Ако не бяха вашите пpocтотии войната в Украйна нямаше да се усеща толкова тежко! Аман от параноични психясали дядовци дето ги е страх от вятър