КЕВР реши: Скок с 30% на парното и топлата вода от днес

За София поскъпването е едно от най-високите - 40%
Обновена: 1 юли 2022 19:16 | 1 юли 2022 19:12, Анисия Иванова
198
КЕВР реши: Скок с 30% на парното и топлата вода от днес
Снимка: БГНЕС

Комисията за енергийно и водно регулиране прие решение, с което цената на топлинната енергия за битовите потребители за новия регулаторен период 1.07.2022 - 30.06.2023 г. ще бъде увеличена средно с 29,73 % за цялата страна, съобщиха от комисията.

Най-голямо е увеличението на топлоенергията  в Разград -  43 на сто, а най-малко в Плевен и Бургас - 11 процента.

За София поскъпването е едно от най-високите и е с 40 на сто. С процент - два по-ниско от това за столицата е увеличението за Пловдив, Варна и Перник.

С 33 на сто се вдигат цените в Сливен, а между 18 и 27 процента по-скъпа топлоенергия ще плащат във Враца, Велико Търново, Русе и Габрово.

Ето и решението на КЕВР, публикувано на интернет страницата на ведомството:

За битовите потребители на „Топлофикация София“ ЕАД утвърдената цена остава 137,86 лв./MWh, при сегашна цена 98,48 лв./MWh, което е изменение с 39,99%. Потребителите на „ЕВН България Топлофикация“ ЕАД ще заплащат цена от 137,66 лв./MWh, при сегашна цена  99,55 лв./MWh, което е изменение с 38,28%    Цената на „Веолия Енерджи Варна” ЕАД се изменя с 38,88%  и става 136,51 /MWh, при сегашна цена 98,29 лв./MWh.   

Утвърдената от регулатора промяна е близо 10% средно по-ниска от предварителните разчети на регулатора, които предвиждаха увеличение с 39,26% и значително по-ниска и от исканото средно 123,58% увеличение от енергийните дружества. В окончателното си решение КЕВР констатира и взема предвид няколко допълнителни обстоятелства: първо, топлофикационните дружества, които използват газ ще получат компенсации от Правителството и през месец май, второ, някои от дружествата са потребили реално по-малко количество газ през пролетта на 2022 г., а от друга страна за някои топлофикации са констатирани по-ниски реални разходи за гориво.

КЕВР предприе извънредни мерки, за да адресира извънредната ситуация с цените на горивата и да подпомогне битовите потребители за предстоящия отоплителен период. Комисията приложи регулаторен механизъм, с който компенсира сметките на тези потребители чрез Фонда за сигурност на електроенергийната система. По този начин те няма да се налага да заплащат цени за парно в размера, поискан от топлофикационните дружества.

Основните причини за предлаганото увеличение на цените на топлинната енергия са четирикратно увеличените цени на природния газ и двойният ръст на въглеродните емисииТези разходи имат най-голям дял като влияние върху крайните цени. За дружествата в цялата страна посочените два компонента представляват средно 80 на сто от техните разходи за производство на топлинна енергия. За „Топлофикация София“ природният газ и емисиите формират 87,61% от цената на топлофикационната услуга, за „Топлофикация Плевен“ – този дял е 85,52%, за „Топлофикация Враца“ – 83,08%, за „Топлофикация Перник“ – 81,68%. При останалите дружества делът на природният газ и въглеродните емисии  при формирането на крайната цена е от 64,36% до 79,34%.

В резултат на рязко нарасналото търсене на природен газ в световен мащаб, а през последните месеци и поради военния конфликт в Украйна, цените на природния газ за нуждите на топлофикациите се увеличиха почти четирикратно - от 45 лв./МВч  до над 160 лв./МВч. През този период цените на топлинната енергия за потребителите останаха без промяна, което доведе до увеличаване на разходите на дружествата и акумулиране на дефицит. През новия период този дефицит ще се компенсира, тъй като в противен случай дружествата могат да фалират.

Цените на въглеродните емисии през изминалия едногодишен период от 1 юли 2021 г. също нараснаха със 79,02% - от 51 евро/тон на 1.07.2021 г. до 91,30 евро/тон към 1.07.2022 г. Това допълнително увеличава разходите на дружествата, което следва бъде отчетено в цените на топлинната енергия.

Въпреки предоставените от правителството компенсации за природен газ в общ размер над 220 млн. лв. за периода декември 2021 - май 2022г., топлофикациите са натрупали допълнителен дефицит от разходи за газ над 500 млн.лв. Само за „Топлофикация София“ по последни изчисления натрупаният дефицит е в размер на около 332 млн. лв. за изминалия  период. 

Комисията очаква допълнителен положителен ефект върху цените на битовите потребители в резултат на приетите на 29.06 от Народното събрание мерки, с които от 20% на 9% се намалява ДДС върху цените за доставки на централно отопление и доставки на природен газ. Според разчетите в резултат на това средното увеличение на топлинната енергия за бита ще бъде намалено от 29% на 18%. Намаляването на ставката ще се отрази благоприятно и на разходите на нестопанските потребители за доставки на природен газ. Приетата законова промяна за освобождаване от акциз на електрическата енергия, втечнения нефтен газ и природния газ също ще има положително влияние върху цените на електрическата и топлинната енергия за бита.

Решението на Комисията е взето след предварително проведени открито заседание и обществено обсъждане с участието на заинтересованите страни - Омбудсмана, БТПП, граждански организации и сдружения и др. В окончателното решение на КЕВР са отчетени всички предложения, направени по време на общественото обсъждане.   

На обсъжданията  експертите на Комисията защитиха прилагания метод на регулиране, тъй като в условия на голяма динамика на цените на суровините той е най-подходящ и дава най-добра възможност тези изменения да бъдат отразени. Разяснено беше, че определянето на прогнозните цени на природния газ и на въглеродните емисии за едногодишен период напред е след извършени симулации на търговията на фючърси на европейските борси. Заложено  е също, че по българо-гръцката връзка „Комотини-Стара Загора“ страната ни ще получава в пълен обем договореното количество азербайджански природен газ  от 1 млрд куб.м. годишно. 

Решението на Комисията за утвърждаване на цени на топлинната енергия за новия регулаторен период 1.07.2022 - 30.06.2023 г. е публикувано на интернет страницата на регулатора.

 


198
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
150
0
 
1
 
! Отговори
Чиста математика преди 1 месец
Това е, защото внасяме 3-4 пъти по-евтин газ, според Ленчето.
149
1
 
11
 
! Отговори
Шоп русофоб преди 1 месец
Добре ли ви е шопски русофобчета? Спокойно от есен ще го вдигнат с още 50% муахахаха
148
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Градската десница отиде в канала!
147
0
 
13
 
! Отговори
ХХХ преди 1 месец
Нищо не е .....и с 300% да се вдигне ....българина пак ще играе хоро пред парламента !
146
4
 
1
 
! Отговори
чичо до Шурея преди 1 месец
До шурей Да знаеш най-сигурно е облеклото и яденето в покрива над главата в затвора и казармата.Затова дядо ти е против демокрацията трябвало е сам да се грижи за папото и дрешките , а той свикнал да бъде овца да го пасат , стрижат , доят и колят ако нещо сбърка.
145
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тая новина ме искефи максимално ! Какво е зле за софиянците е добро за българия и народа
144
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
честита Ви инфлация 15%, ама колко е 15 не знам по моите сметки е над 80% , но все пак продължаваме промяната
143
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Костов е виновен!
142
3
 
3
 
! Отговори
дяконЪ до Шурея преди 1 месец
лека му пръст на човека, та и аз така.....ама избор имаш и можеш да започнеш отнякъде....аз избрах от Донбас да видя истината без медии ей така от първо лице.....вярно може да дадеш зян ама поне съвестта ми е чиста, че го правя от себе си доброволно за хората / братята тези, които те ценят!113:0.2Скоро Одеса
141
3
 
5
 
! Отговори
дяконЪ преди 1 месец
....та Селяните да си точат ножовете и да се стягат за лов на френски и прочие комндоси и у нас в Парламента гледайте какви *** си отглеждате....Продължавайте промяната с 30% ъпскейл и рейтинг БиБи ЕйДи ...113:0.2Скоро Одеса
140
3
 
3
 
! Отговори
дяконЪ преди 1 месец
....Лисичанск е наш. Има украински опълченци, които направо на брата му стъпват на врата хеле ако е с някое татусче дирекно го оставят на място (некъв изнасилил сестра му и майка му и си направил у тях снайперско гнездо, уви когато бесовете проговорят гейовете ***)113:0.2Скоро Одесагледам Продължавате Промяната, ми споко ако се приберем ги почваме по Харвардски или по Нов Български / УНСС или по Одески Свободен уйнитети (висшист съм за козяците и то от старите учили)Селяните да си точат но
139
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Троловете на статуквото (гроб, итн, дпс, възраждане) реват, реват, реват. Нахахахахахахахаха.
138
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Честито 40% увеличение на софиянци. Кирчо ще ви кара евтина газ
137
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
След "Продължаваме предателството" тепърва ще усещаме последиците, но виновните не са те,а онези които ги вкараха в парламента, а най-виновни, тези които продължват да са глухи и слепи за антихриста за България-Румен Радев! Какво още трябва да се изтърпи, за да се вразуми това диво балканско племе????
136
2
 
6
 
! Отговори
Анджей Боровецки преди 1 месец
Искам да ви споделя че тук в Полша е наистина прекрасно. Евтина водка, красиви жени и навсякъде нали фонтанчета.
135
1
 
30
 
! Отговори
Стенли преди 1 месец
Важното е санкции да има па народа кучета го яли
134
5
 
36
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 1 месец
РАНО Е ДА ПЛАЧИТЕ . СЕГА РУСНАЦИТЕ ЩЕ СПРАТ И НЕФТА , ТОГАВА ГОРИВОТО ЩЕ Е НАД 5 ЛВ .
133
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Честити евро ценности
132
0
 
23
 
! Отговори
тъй де преди 1 месец
До Честитоооо Лошото е, че народните избранници биват пазени от огради и едни заптиета които прибират тлъсти заплатки от нашите данъци и същевременно са повече от протестиращите!
131
1
 
28
 
! Отговори
Честитоооо преди 1 месец
Стойте си в къщи и се грейте... Никакви протести и насилие върху народните избранници...