Историите ON AIR: Лагерът на смъртта, наречен "Слънчев бряг"

Той е символ на престъпленията, извършени по време на комунистическия режим
34

Лагерът "Слънчев бряг" е символ на най-големите престъпления, извършени по време на комунистическия режим в България. Между 1959 - 1962 година в трудово-възпитателното общежитие край Ловеч изпращат хора, които властта определя за врагове без съд и присъда.

Въдворените са задължени да работят на каменни кариери, като трудовата норма е извънредно висока. Всеки лагерник в рамките на ден трябва да натроши и превози по 11 кубика скална маса, което се равнява на 15 вагонетки. Робският труд е съпроводен и с постоянно физическо насилие.

Още по темата
Този „Слънчев бряг“ няма нищо общо с веселия и шумен курорт на морето. Той се намира на около три километра преди Ловеч. До него днес се стига, ако се следва кафява указателна табела. Тя води до един от обектите, на който въдворените са работили. Мястото сега е обрасло с трева и храсти. Отсечените скали и рухналото скеле на кариерната инфраструктура свидетелстват, че някога там е имало нещо. На върха на най-високата скала е поставен кръст, за да почете убитите врагове на народната власт. Мраморна плоча допълва историята с надпис: "Упокой, Господи, душите на избитите от комунистите в концлагера край Ловеч".

"Условията са ужасяващи в този лагер затова, защото те са изградени съвсем набързо с така подръчни почти материали. Целта е както се казва в инициативната докладна записка на Мирчо Спасов: "Не да се създава лукс на тези хора, а да почувстват здравата ръка на народа". Да се докарат до състояние, в което всякакви политически, морално-етически и други категории да бъдат подменени от борбата им за физическото оцеляване.“ Това казва председателят на Държавна агенция „Архиви“ Михаил Груев.

Какви са били условията и какво е началото на комунистическите лагери у нас вижте в Историите ON AIR на телевизия Bulgaria ON AIR.


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
1
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Лагера скоро ще се възстанови. Всички американо мекерета ще бъдат кастрирани. Тези които ограбиха даржавата ще бъдат почетни граждани на лагера слънчев бряг
29
1
 
1
 
! Отговори
От ми го трият...... преди 1 месец
Писах за ц-то Костов и ми го делнаха. А то ц. КОСТОВ требе да си го пратим на почивка в лагеро. Он си е заслужил деятел. Заедно с Киро и Асен кариера да правят там.
28
0
 
0
 
! Отговори
Да попитам преди 1 месец
Киро и Асен карти имат ли? Те си ги заслужава.
27
1
 
1
 
! Отговори
vlady преди 1 месец
В лагера има репресирани сводници, репресирани крадци на въглища и т.н.
26
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До МинуващИстинския комунизъм ще го видиш съвсем скоро и той не е корекоми, москвичи и партийни секретари както е в пършивата ти троооолска глава. А истинско тоталитарно общество в което "няма да имате нищо и ще сте щастливи" по думите да един от Давос. Където пак ще има лагери но за "въглеродни отпечатъци", "заразени", непоправимо хетеросексуални, православни християни, а политбюро ще са Шваб, Мъск, Гейтс, Сорос и т.н
25
4
 
6
 
! Отговори
Ако го отворят преди 1 месец
Да вкарват първи Иван Костов, тоя садист и мошеник!
24
9
 
9
 
! Отговори
трайна деформация преди 1 месец
ако ги слуша човек какви са изпращани там ще остане с впечатление, че там са били само невинни и цвета на нацията??А тм са изпращни основно хора за които са били над законите
23
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
При демокрацията лагери няма, но това е само видимо. Сега избиват хората по улиците. Много по-евтино е.
22
0
 
20
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 1 месец
КРАИНО ВРЕМЕ Е ТАМ ДА БЪДАТ НАСТАНЕНИ ВСИЧКИ ОТ УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ ОТ ПОСЛЕДНИТЕ 30Г.
21
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Следващия път с децата и внуцците ше са там на почивка
20
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
като гледам доста заслужили има за там - като се почне от комунисчето бойко от банкя- цецка партийната секретарка от плевен - пък и пасито синчето на лявата ръка на бай тодор - пръв атлантик - демек краварски слуга- абе много са- "демократи" все наследници на активни борци или комунистчета на бае тодора - та требе първо тех и всичко ще си дойде на мястото- но като гледам много ги любят американците - все тих подкрепят за управници
19
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Втори народен съд ли от кого да почнем от Иван Костов или от по напред
18
14
 
17
 
! Отговори
Минуващ преди 1 месец
До един коментарите по-долу оправдават лагерите на тоталитарния режим, защото са платени да говорят небивалици. Нека никога не забравяме за зверствата на режима, без съд и присъда са избивани невинни (не мутри) и нека децата научат че комунизъм = фашизъм, сърп и чук = свастика. Това което се случва сега в Русия - възстановяване на тоталитарния режим на империята на злото - води до лагери и терор, до мракобесие в стил СССР. Никога повече в България!
17
4
 
20
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
В трета медия днес чета подобна новина за този лагер. Предполагам я има пусната и на доста други. Случайност? Не мисля. Просто ясно се вижда йерархичната структура на подвластните ни български медии.
16
5
 
5
 
! Отговори
SS преди 1 месец
Стане ли Бг част от Евразия не ми се мисли какво ще се случи на бившите комунисти сега първи натовци и Евроатлантици ?
15
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ето къде ще ни пращат нас инакомисрещите дето не слушкаме и не се кълнем в гурото Киро. Е името е по-хубаво от Скравена например.
14
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Отваряйте го незабавно,на доста голяма продажна сгаан трябва да осигурим място за заслужен "отдих"
13
1
 
18
 
! Отговори
От 1975... преди 1 месец
...в продължение на 10 г. ходех в тоя район на пионерски лагер школа "Камен рид" като ръководител на деца. Заниманията бяха по математика, биология и моделизми. За тоя период не чух нищо за това място, нито за Крошунските водопади, макар да си падах трапер и обикалях по Осъма за риба и раци с капани и винтери. Лагерът беше до ВЕЦ строен от германците 30-те години и знаехме почти всичко за него, за жп линията Ловеч-Троян, но за тоя лагер-нъц. Хем пазачът на лагера беше местен приятел, но...
12
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това е било като курорт е сравнение с лагерите на САЩ и Великобритания.
11
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тия па. То в Америка само да минеш на червено и отиваш един ден да полагаш физически труд.