Драганов: Сезонът по Черноморието тръгна много добре

В момента на морето се намират около 100 000 туристи
11 юли 2022 08:30, Елка Василева
71
Драганов: Сезонът по Черноморието тръгна много добре
Снимка: архив, БГНЕС

Ще се изпълнят ли очакванията за добър сезон на морето? Сезонът тръгна много добре, коментира пред БНТ доц. Румен Драганов – директор на Института по оценки и анализи в туризма.

Още по темата
"Сезонът тръгна много добре и тези, които пътуват, виждат интензивността по пътищата. Над 30 000 автомобила дневно вече пътуват из страната с цел туризъм", обясни той.

В момента на морето се намират около 100 000 туристи - българи и чужденци. Драганов заяви, че във върха на сезона - края на юли, началото на август дневните пътувания ще достигнат 280 000.

"Движим се около 14% от 2019 г., която беше пикова. Въпреки това нещата са добре - на някои пазари имаме ръстове над 200%. Лятото се очертава много силно за цялата страна," каза Драганов.

По думите му същото важи и за планините и равнините - покрай ковид българите са преоткрили родните си места. Домакинствата пътуват много интензивно, каза той.

Много нови бизнеси са отворили по Черноморието, каза още доц. Драганов.

„Има инвестиции, които са много качествени - нови места, модели, практики., които се ориентират към вкусовете на младото поколение“, посочи той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
15
 
! Отговори
до 36 преди 1 година
това е вярно, ходих в турция в 5 звезден Анталия 2 800 лв за 5 нощувки ол инклузив и мога да кажа, не сменят чаршафите всеки ден, само ги приглаждат , отделно имах киселини от храната, много е паднало качеството в Турция от предни години, последните 2-3 години падна и качеството на храните, явно заради кризата и бедността в Турция, но това скоро ше доведе до отлив на туристи по-заможни, ще ходят само по-бедните и скъперниците дет цепят стотинката и искат евтино
38
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оф баня, ох кеф! Не съм ходил на море от 6 години, път на младите.
37
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредна пълна лъжа, сезона им е мега зле и ще става само по зле. Да хващат мотиките, че скоро съсем ще изгладнеят селските бизнесмени. Хората висят като луканки по границите и се влачат като сурови кюфтета към Гърция, но пак няма да стъпят тука на мутрите.
36
2
 
20
 
! Отговори
del piero преди 1 година
Къде ми сравняваш Миконос и Санторини, от една страна със Слънчев Бряг, Анталия или Бодрум. Погледнете Джай Зи, Роналдо, Бионесе, Джордж Буш и много други колко пъти вече ходят на Миконос и Санторини, тези никога няма да отидат на Слънчака или в Бодрум или в Анталия на почивка. Да, може да дойдат в София или Истанбул за концерт или проява или филм, ама дотам. Това ви обяснявам, идете на Миконос и вижте, чустота навсякъде, сгради, хотели, всичко топ, всеки ден се сменят чаршафи,не кат Бг и Турция
35
4
 
25
 
! Отговори
Този Който преди 1 година
Ходете си на нашето море. Аз вчера се върнах от бедната Северна Гърция. Хотел 5 звезди със закуска и вечеря и обяд за децата, басейните с морска вода, частен плаж с чадъри и шезлонги на хотела, 5 нощувки - 1160 лв(подчертавам лева, не евро). Всяка вечер имаше тематична храна - гръцка, италианска, азиатска, френска...плюс морски дарове. Като ми предложат нещо, което само се доближава до това бих се замислил...или по-скоро не.
34
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така е, който иска висок клас туризъм наблизо - Митилини, Снаторини, Миконос в Гърция, среден къмто висок клас Родос, другите цикласи и донякъде Халкидики, нисък къмто среден клас - Слънчака, Анталия, Бодрум, Несебър, и така. Много хляб има да изядем и българите и турците, докато стигнем византийците, идете в Миконос и Санторини, по-висока от 3 етажа сграда няма, всичко свети, заведения, шезлонги, всичко свети, улиците светят, да може и да е скъпо, но не мога да го сравня с Анталия и Слънчака
33
1
 
7
 
! Отговори
mda преди 1 година
Значи и без продънените водки можело...
32
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България и Турция хотелите и туризма е за нисък до среден клас туристи, затова тук и в Турция никога няма да дойдат Джордж Буш, който ходи в Гърция доста често, Мейуедър, който наскоро също посети Миконос и Санторини и така нататък, но за ниския и среден клас и по-бедните ние и турците си ги привличаме с цени. Висок клас курорти са Сен Тропе, Лас Вегас, Амалфи, Санторини, Миконос, Монако, ние и турците нямаме такива за съжаление.
31
1
 
17
 
! Отговори
do 30 преди 1 година
Гърция не е фалирала 220 милиарда долара БВП ше е тази година при 10 милиона население, любимата на много умници Турция 88 милиона население 720 милиарда БВП, само 3 пъти над гръцката икономика, но при 9 пъти почти по-голямо население,демек 3 пъти по-нисък стандарт има "просперираща" Турция, от ''фалирала" Гърция. България даже е по-добре от Турция, с по-високи заплати с около 50 % средната.
30
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Брутният продукт само от туризъм на фалирала Гърция е колкото целият наш.
29
6
 
27
 
! Отговори
Долу шайката ГЕРБ преди 1 година
Борисов каза че краставиците и доматите били 5 лева вче ходих на пазара и си купих за 1.50 краставици и 1,80 домати много лъже тоя
28
9
 
8
 
! Отговори
До 27 преди 1 година
Бях седмица на Миконос. Няма сграда по-висока от 3 етажа. Навсякъде едни красиви бели постройки, водата беше кристално чиста. Храната беше супер вкусна и на цени като навсякъде из западна Европа (тоест нормални и приемливи). Само шезлонга и чадъра са малко по-скъпи (50-60-70 евро на ден), но е поносимо. Хотелите - има и по-евтини, има и супер скъпи. Нашият беше около 300 евро на вечер и беше супер добре поддържан, 90кв стая, огромна тераса с гледка към островите. Не искам и да чуя за нашето море
27
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не са добре нещата с качеството по черноморието, ходихме в два хотела по 300-500 лв на ден, и не си струваше качеството.
26
2
 
30
 
! Отговори
проф. Христов преди 1 година
При 80% умствено деградирали българи е нормално да си има клиенти за такива места като Черноморието. Нещо като Стокхолмски синдром ...
25
4
 
22
 
! Отговори
О, божке преди 1 година
Сега ли тръгна чак? То е средата на юли. Значи има още един месец активен сезон и ще закриваме. Важното е, че Черноморието за застроено все едно чакаме света да се стече в краката ни да почива на Китен и Приморско.
24
0
 
28
 
! Отговори
Дедо Гошо преди 1 година
Защото не е отишъл да види плажовете в северна Гърция колко българи има и колко време чакаш на границата към Гърция.
23
2
 
24
 
! Отговори
Асоциален Примитив преди 1 година
Няма два поредни топли дни, но сезона тръгнал добре. Ок.
22
1
 
22
 
! Отговори
Стига ве преди 1 година
Не мога да повярвам,да се хвалят че сезона тръгнал добре!Това е чудо,вселенско чудо!
21
4
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Глуп ости. Масово затворени бизнеси, празни магазини и заведения. Бесни цени и хотели заети предимно от украинци. Вярно е, че кр.етените на пътя са доста.
20
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз от 15 години не съм ходил на море и НЯМА да й да. У нас, под климатика, си е супер