Чакат ни тежки месеци, предупреждава икономист

Според доц. Виктор Йоцов ще има намалено потребление
Обновена: 12 юли 2022 21:01 | 12 юли 2022 20:40, Красимир Ангелов
22

"Страхът от инфлация води до инфлация. Инфлацията тръгна далеч преди войната в Украйна. Огромната ликвидност, огромните задължения, дългът, който беше натрупан, паричната политика с много ниски лихвени проценти - всичко това натрупа излишна ликвидна маса. Инфлацията може да се овладее само с рецесия. Трябва да се знае, че ще има рецесия и намалено потребление, заяви икономистът и преподавател в УНСС доц. Виктор Йоцов в предаването "Денят ON AIR".

Експертът подчерта, че рецесията ще сложи край на инфлацията в България, както и на глобално ниво. А до голяма степен инфлацията у нас е привнесена, смята той.

"С неумела фискална политика не можем да укротим инфлацията. Голяма част от мерките я подхранват, те не са антиинфлационни", посочи доц. Йоцов и добави, че трябва да се помага с конкретна политика на хората, които имат най-голяма нужда.

"Горивото поскъпна преди да влезе несправедливата мярка за 25 стотинки. Инфлацията е изяла увеличението на пенсиите още преди да са получени. Много от партиите ненужно плашат хората с приказки, че ако не се състави правителство, едва ли не ще дойде краят на света. По-добре ужасен край, отколкото ужас без край", обясни икономистът пред Bulgaria ON AIR.

Той посочи, че няма да се изненада, ако в края на годината се наложи да бъде направена поредна актуализация на бюджета.

"Към 31 октомври е почти сигурно, че няма да има сформирано правителство", отбеляза събеседникът.

За финал гостът изтъкна, че очаква проблеми с парното и топлата вода в София, както и че ни чакат тежки месеци. Доц. Йоцов не е привърженик на поставяне на таван на цените. Според него по-добра би била програма с ваучери или купони, ако нещата излязат извън контрол.

Вижте видеото с целия разговор

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
3
 
9
 
! Отговори
Пак Простак преди 1 година
30 години преход за да върнем социализма. Браво на ЕС ще стане, като СССР и после ще се разпадне! Те отсега мислят как само някои да вземат решения.
16
2
 
4
 
! Отговори
Катя преди 1 година
Господине,на електората на ,,промяната" не му пука,него прос,Тоти. .ята,злобата,лъжите го топлят и хранят.Той гледа ведро ..на нещата и сънува розови сънища
15
2
 
16
 
! Отговори
дедо от село преди 1 година
Ами ,то не требва много акъл та да видиш че работите с тези прозстаци и некадарници върват към фалирала държава?!?
14
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 15...Не само интернет и Смарт телевизор имам и стелитна чиния с която хващам от спътници стотици телевизии. Да не мислиш че като живея на село не съм роден в София. Оставих София на сеяндурите а аз станах селянин. Щото усетих откъде дууна ветъро. Аресвали ти такива като този да ти говорят за инфлация а да преяждат а ти да стегаш колано.
13
4
 
5
 
! Отговори
Qweqwe преди 1 година
Рецесията е напълно нужна за да се спре инфлацията, но пък чак такова плашене и преувеличаване не е нужно!
12
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тихомир Каменов: "Имаме незнаещи, неможещи, претенциозни и неполезни политици... Трябва да има свободна конкуренция и премахване на ограниченията. Имаме прекрасни възможности, но политическо невежество".
11
6
 
3
 
! Отговори
До 13 преди 1 година
Цяло чудо е, че имаш интернет с тоя селски живот!
10
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ало с инфлация ли ме плашиш. Мен инфлация ме не плаши. Имам крави прасе теле кокошки нива с пшеница градина с зеленчуци и плодове лозе..Плаши ги тези дето чакат на Мутрите да ги хранят. От 20 години не пазарувам от магазин. Скоро хапвали ли сте варено прясно краве мляко на което каймака да отвори капака на тенжерата. А свински пържоли от домашно прасе а телешко от домашно теле а пресни яйца от полога. А домати и краставици токущо откъснати от градината. Едвали някога ще опитате такава вкуснотия.
9
3
 
15
 
! Отговори
хаха преди 1 година
Боку няма да дойде. Тази куха хралупа ако го избере народа, сме приключили окончателно с всичко и всеки. Едвам изкарал средно. Без никакъв чужд език. Абсолютен комплексар. Евала само на баща му, че е успял да създаде говореща тиква.
8
3
 
7
 
! Отговори
До хаха преди 1 година
Не си прав. Там е проблемът, че професорите и експертите никой не ги слуша, а ни управляват безхаберници, които нищо не знаят, но имат велико глупендерско самомнение!
7
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 6 Ако трябва да избирам между него и Киро избирам Боку, той поне оставяше по нещо и за народа.
6
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Капитализъм, винаги има кризи в които бедните ги ошушкват до кокъл, а богатите стват още по-богати. Кризите ги управляват именно затова. Ама това не ви го казаха 1990 г. когато си играеха на кръгли маси за ваше добро. Трябваше диктатора Тошо да го разкарат, та да седнат западняците в нашата каца с мед и да я изтарашат.
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 4 Значи си се прекарал еврото поевтинява срещу всички сериозни валути, рублата включително.
4
3
 
8
 
! Отговори
хаха преди 1 година
то в България само експерти, икономисти, професори , доценти, доктори и накрая едни изказвания дето и малките деца знаят. Напълнихте студията с анонимни алкохолици. Жалко за населението, облъчвано от хора, които с един смартфон немогат да боряват
3
2
 
16
 
! Отговори
SS преди 1 година
Бих казал много по тежки думи но предпочитам да не плаша народонаселението ! Ще добавя само ,че благодарение на управниците ( нарочно не визирам кои) потънахме в такова блато ,че ще е трудно да излезем ,ако въобще излезем от него !
2
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 1 Какъвто и да е Бку тиквата, той е селски тарикат и нямаше да ни докара до чак такъв колапс.
1
2
 
18
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
ИНФЛАЦИЯТА ЗАПОЧВА ПРЕДИ ВОЙНАТА НА НАТО С РУСИЯ В УКРАЙНА , НО САНКЦИИТЕ Я ПРЕВЪРНАХА В БЕДСТВИЕ ЗА АМЕРИКА И ЕВРОПА !!!