Мутафчиев: Сезонът на театрите може да започне с протести

Очаква смяна на министъра на културата
16 юли 2022 17:35, Росен Стойчев
41
Мутафчиев: Сезонът на театрите може да започне с протести
Снимка: БГНЕС

Наесен творческият сезон за театрите у нас може да започне със стачка заради недофинансирането в сектора. Това заяви пред БНТ председателят на Съюза на българските артисти Христо Мутафчиев.

Още по темата
Според него, освен при театъра, недофинансиране има и в други сектори, а какви ще бъдат протестните акции е въпрос на лична творческа креативност.

Председателят на Съюза на българските артисти прогнозира, че ако бъде изпълнен третият мандат, сегашният министър на културата Атанас Атанасов няма да запази поста си.

"Нищо не разбира, бе! Не се и научи! Той не пожела да се научи, за да разбере какъв е проблемът. Не пожела да вложи мисъл и да разбере, но това е проблем на цялото правителство. Ако аз бях министър-председател, първото нещо, което щях да направя, е първите две седмици да се срещна с всички браншове на тази държава, за да разбера какво правят и да търся решение на проблемите им. Те не се срещнаха с абсолютно никой и затова логично си отиват.", каза той.

Христо Мутафчиев разкритикува остро ръководството на Министерство на културата и обяви, че липсва диалог и воля за разрешаване на натрупаните проблеми.

  "Диалогът между Съюза на българските артисти и Министерство на културата боксува и то не е само с артистите, а с всички хора на изкуството. Освен че затлачиха държавния сектор "Сценични изкуства" като финансиране, затлачиха и сектора на свободните творци, защото Фонд "Култура" бави много отговорите си за финансирането на проекти и се стига до там, че остават дни до събитието, а творецът не знае ще получи ли финансиране или не.", каза Мутафчиев.

Като пример Христо Мутафчиев изтъкна, че все още няма регистър на свободните творци - намерение, заявено още от времето на Боил Банов. Според него такъв регистър се прави за 2 месеца.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Наи -некадърния наи -гласовит и вечно искаш .Ицко ,печели се от продадени билети ,а не бездарност .
30
0
 
4
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Странен феномен: От България няма емигрирал нито един прокурор, съдия, адвокат, катаджия и митничар. Седят си в най-бедната държава и правят модни шкембета!
29
0
 
9
 
! Отговори
Спокоен преди 1 година
Ама как така "свободни творци" и финансиране? Кеф ми е да съм свободен творец, но искам държавата за ме храни? Ей, ллигавщини, свободен творец е Бродуей! ЛаСкала! Никой не ги финансира. Напротив. Плащат данъци като за световно! И в Холивуд са свободни творци. Милионери. Щото са кадърни.
28
0
 
9
 
! Отговори
Стачник! преди 1 година
Стачка ли? Стачка на кое? Стачка се прави когато произвеждаш или твориш нещо, което е в нужда на другите! Като ми стачкувате какво точно ще стане? Най вероятно две години след началото на стачката ви никой няма да е наясно, че стачкувате. Щото кой ли пък има нужда от продукцията ви.
27
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя за какво протестира точно той?Пак ли за пари?Ненаядохте се ей!Свикнал на държавна хранилка!Я се скрий бе Мутафчиев!
26
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
гербераст
25
4
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Това че въпросният министър на културата е от най-некадърните в некадърното правителство спор и съмнение няма. Само че няма да се учудим ако и той запази поста си в евентуалното следващо. В действията на тази псевдокоалиция логика и смисъл няма. Толкова са трагични отвсякъде, че повече няма накъде.
24
0
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Eй, така и не се научихте вие, журналистите, на правопис. Пише се "бУксувам", не "бОксувам", защото не произлиза от думата "бокс". Правописният речник трябва да ви е под ръка постоянно.
23
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако си кадърен, се продаваш и печелиш. Ако не си, аз не съм длъжен да те издържам. Ти за мен какво си направил, да си ми платил някакви пари по време на моята безработица???? Търсиш начини и се спасяваш и оцеляваш така, както всички българи.
22
0
 
6
 
! Отговори
Аз съм Наско преди 1 година
Пожелавам ви приятен уикенд, весели събота и неделя. Ще се видим скоро. Сега сме на една тайна вила и правим ново правителство. :)))))))))))
21
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо ще протестирате бе, нали сте "ваксинирани" овце.
20
2
 
5
 
! Отговори
Любо Андреев преди 1 година
Да правят пърформънси, както когато умните красивите и интелигентните протестираха срещу Пеевски. Още помним голата гръд (цuцa) на щерката на герберастът Дамян Илиев от БАБХ и каскадьорското салто морталето от тавана на депутатския Мерцедес на студентчето от НАТФИЗ, сънародник на Лорер.
19
2
 
9
 
! Отговори
Кирил Петков-Канада преди 1 година
Няма да протестирате, защото до тогава ще ви затворим заради Омикрон дьо Корон, а събирането на големи групи от хора също няма да е разрешено. Ха-ха-ха!
18
1
 
14
 
! Отговори
Артист в Бг преди 1 година
Муфта колко ти даде Веждичката да помагаш и ти за ГЕРБ-ДПС за изборите? Знаем, че не пиеш и не смъркаш нищо евтино. Значи не е малко това което са ти обещали.
17
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бездарен и продажен гербаджия!
16
3
 
16
 
! Отговори
Теодоро преди 1 година
Марш герберастка ***..
15
1
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
В театъра са важни идеите, които на моменти ги няма. Пандемията, инфлацията и т.н. са само оправдания. 2017 и 2018 и 2019, а и по-рано на Аскеерите се награждаваха спектакли със спорно качество. Ако нямат идеи и ги мързи, държавата нищо не може да направи. И липса на идеи, и липса на желание за работа има у артистите.
14
1
 
14
 
! Отговори
Alek преди 1 година
Българската интелигенция - някога е писала произведения като Бай ***, а днес - се е навела пред Бай *** Банкянски.
13
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз спирам да ходя на театър. И без друго са некадърни и изкуствени. Не ми пука, да си протестират.
12
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
сезона на протестите (есента ще е гладна) ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ще почне с театри!