Мутафчиев: Богата държавна агенция опря до театър, срам!

КЕВР може да си купи която и да е сграда в София, заяви той
Обновена: 30 май 2022 13:26 | 30 май 2022 13:23, Нели Христова
93
Мутафчиев: Богата държавна агенция опря до театър, срам!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

„КЕВР от такси на година събира 11 милиона, от тях разходват между 6 и 7 милиона за бюджета си, останалите връщат в държавата. С парите, които са върнали, спокойно могат да си купят, която искат сграда в София. Те опряха до помещение на Младежкия театър, това е срамно“.

Това заяви председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев, който дойде пред сградата на Младежкия театър „Николай Бинев” тази сутрин, за да подкрепи ръководството и артистите, предаде БГНЕС.

Актьорът заяви, че подкрепя протеста поради няколко причини, като основната е, че една от най-богатите държавни агенции в България иска да открадне от една от най-бедните структури на Министерството на културата – театърът, пространство от 430 кв. м., без да се съобразява с това, че новото ръководство на театъра иска да направи театрална сцена за деца в това помещение.

„Смятам, че ако позволим на една такава структура да отнеме част от собствеността на българския театър, то какво остава за някакви частници в другите градове извън София, които могат да предявят апетити към цели сгради и така театърът да остане без пространства за правене на култура. Затова подкрепям колегите си, а и не само за това – не на последно място, аз с тези колеги съм изял по една торба хляб и сол, така че няма как да ги оставя да се мъчат сами в този казус“, заяви председателят на САБ.

Той определи като правилна подкрепата на министъра на културата Атанас Атанасов, но подчерта, че е важно да се види с какви действия ще я подкрепи, „защото само на думи всички можем да подкрепяме, но когато трябва да се опре до конкретни действия, подкрепата трябва да е ясна, категорична и с подпис. Това очакваме от него – подпис“, категоричен е Мутафчиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
1
 
! Отговори
Хайде преди 1 година
стига с тези протести! Казват им, че няма да вземат помещенията, обаче тези сами се надъхват!
62
6
 
4
 
! Отговори
Пффф тоя па преди 1 година
Актьори-герп ...Тоя е нагъл до припадък
61
3
 
3
 
! Отговори
Нерегистриран преди 1 година
До Анонимен 71. Сега е модерно да се казва, че ГЕРБ даже лично Борисов го е обявил. Така че ако това те успокоява ето ти дежурните виновни.
60
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Христо Мутафчиев да спре алкохола, заприличал е на 80 годишен ветеран от войната!
59
1
 
9
 
! Отговори
Мунчо преди 1 година
Честито драги съграждани това се вика убождане по харвардски отзад наместете си удобно кочана и чакайте благоденствието дето лена от самолет свалена ви обещава
58
1
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Не разбирам, кой е обявил този търг, нищо не се казва!
57
5
 
6
 
! Отговори
Мда преди 1 година
Трябваше да боядисаш на някой от протестантите главата в червено като на ония протести когато лижеше манерките на Боко Тиквата
56
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дразня се,че претендират,че те били бг култура. Няма бг куртура вече 32 години,а ако има актьорчетата се последната и дупка.
55
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
що е герб все е - тоя не е изключение
54
4
 
10
 
! Отговори
Ован преди 1 година
Щом го докарахме Ачо от Дунав мост да е нещо като доайен и ментор на актьорите...
53
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някой от вас може ли да посочи роля на този актьор? И как подобен алкохолизиран бездарник може да го сложиш на пиедестал като образцов актьор като Тодор Колев, Никола Анастасов или Кирил Господинов?!
52
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бездарен халтураджия и гербаджийско *** - това е Христо Мутафчиев!
51
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Явно ако няма пара за пиянски запой изкуството остава на заден план. Чувството, че някой ти е длъжен е за цял живот. То е строго вкоренен.
50
5
 
16
 
! Отговори
Спокоен преди 1 година
Знаете ли колко от актьорите в Холивуд се изхранват от актьорство? Под 0.5% !!! През другото време разнасят пици, работят като куриери, в складове, като дърводелци и т.н. Разбирате ли, че говоря за "меката на киното"! Под 0.5% !!! Тук всеки некадърник се изживява като звезда и реве държавата да му осигури поне 1500 лева! Стига вече!
49
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Родните културтрегери само реват за пари. Големи проекти имали, голям талант имали, много работни били, накрая едно голямо нищо, трябвало ние с данъците си да ги издържаме - жалка история, а този Христо Мутафчиев е изключително противна личност.
48
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това, държавата да инвестира в култура, е инвестиция в по-добро бъдеще. Знам, че тази идея е трудна за разбиране от хора, на които им липсва култура и образованието им е по-скоро "образувание", но ако не искате цял живот да си повтаряме тъповато "пр.ост народ, слаба държава" и да се хилим примирено, тогава трябва да отделяме средства за развитие на културата.
47
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 45 "без култура, няма държава, нация или народ" Като гледам каква ни е държавата и народа, незнам за каква култура говорим
46
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Брад Пит и Том Круз не стачкуват за пари, ама и в САЩ има Синдикати, организации и организацийки, които защитават артистите и труда им.
45
4
 
5
 
! Отговори
учуден преди 1 година
за какво иде реч?Някой продава ли нещо,та КЕВР да купува?И как държавна структура ще купува държавна сграда?И тези от театъра като не са собственици и никой не ги гони,защо плачат толкова?Просто използват случая да обявяват някакви бъдещи протести,както каза Мутафчиев-репетиция правели.
44
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аман от лежачи в тая държава. Тия "хора на изкуството" нали бяха "над материалните неща". Ама им е голям кеф държавата да ги издържа цял живот