Олиото и кашкавалът поевтиняват, пилешкото и маслото нагоре

Липсва предлагане на зърнени култури
18 юли 2022 14:54, Нели Христова
169
Олиото и кашкавалът поевтиняват, пилешкото и маслото нагоре
Снимка: БГНЕС

Цените на хранителните стоки на едро продължават да падат вече повече от два месеца.

Оранжерийните домати тази седмица се търгуват без промяна средно по 2,29 лв. за кг. Същото се отнася и за оранжерийните краставици, чиято цена е намаляла с 1 стотинка до 1,60 лв. за кг в края на седмицата. Картофите поевтиняват с 1,9% до 1,06 лв. за килограм. Цената на морковите се задържа 1,08 лв. за кг на едро, а на зелето пада с 2,4% до 0,82 лева за килограм, пишат от "24 часа".

Ябълките поскъпват със 7% и се продават по 1,38 лева за килограм. Цената на лимоните също скача - с 9,9% до 3 лв. за килограм. Кайсиите също поскъпват с 4,2 на сто до 2,25 лв. за кг, докато черешите тази седмица поевтиняват - с 0,4 на сто до 2,60 лв. за килограм.

Цената на кравето сирене се повишава с 0,6% и отново е над нивата от 10 лева за килограм, като се търгува по 10,09 лв./кг. Кашкавалът тип “Витоша” поевтинява леко с 0,4 на сто и се продава по 15,43 лв. за кг. При олиото има по-осезаем спад - с 2,4% до 5,15 лева за литър в края на седмицата.

Пакетче краве масло от 125 грама поскъпва с 6 стотинки и се продава по 2,72 лева. Пилешкото месо вдига цената си със 7 ст. до средно 6,02 лева за килограм. Захарта се продава по 2,18 лева за килограм в края на седмицата, а брашно тип “500” - по 1,43 лв. за килограм. Оризът поевтинява с 0,7 на сто и се търгува по 2,78 лева за кг. Яйцата в края на седмицата поевтиняват с 1 стотинка и се продават по 0,26 лева за брой.

Данни на Софийската стокова борса пък показват, че продължава да липсва предлагане на зърнените култури. В големи количества все още се търси пшеница за 580-637 лв. за тон. За царевицата също липсват предложения, като тя в момента се котира на 550 лв. за тон.

След двуседмичния спад на цените на основните зърнени контракти по световните борсови пазари трендът на цените за кратко се обръща.

Например пшеницата в САЩ поскъпна тази седмица с 5 долара до 325 долара за тон, а тази във Франция - с 9,25 евро до 348 евро за тон. В Украйна пазарът е на път за най-големия си седмичен спад от началото на април. Очакваното подписване на споразумение между Русия, Украйна, Турция и ООН за възобновяване на спрения износ на зърно от Украйна намали цената му с още 10 долара до 390 долара за тон. Руската пшеница запази нивата си от миналата седмица на 378 долара за тон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 93Най вече мазчица..
61
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Жорж__Като чета цените те са борсови! Е всички на борсата ли да пазаруваме олио по 5,15 и домати по 2-3 лева ? Кандидатката Корнелия - ЛЪЖАТА нали щеше да пуска проверки!? Те ни лъжат,пък мислят,че им вярваме....... ГЕНОЦИОД!
60
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Олиото е традиционно в Русия. В България не е традиционно, ако се върнем векове назад ще видим, че по нашите региони се използват предимно зехтин, краве масло и мас, като зехтина винаги се е считал за деликатес. Но след 45 руско робство комунизирания НовГаньо разбира се ще твърди, че олиото е традиционно за България.
59
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 89 "Всичките, дето се хвалите с високите заплаи и лесната рабтоа" Некадърните се самозалъгват, че високите заплати се изкарват с "лесна" работа, и след това продължават в новоизмислената си вселена на атакуване на фалшивите им представи. Чакайте си. Така и ще ви мине живота.
58
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 86 Виж как знаеш коя добавка. Значи знаеш и за останалото. :)
57
0
 
0
 
! Отговори
Аз промяната преди 1 година
Благодаря
56
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 82 Нещо достатъчно високоплатено. Някъде 3-4 пъти над средната заплата. :)
55
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 80 "Абсолютно противоположният лагер, моето момиче (иликаквътопол вярваш, че имаш)." Добавката те издаде. :))))
54
0
 
7
 
! Отговори
Аз промяната преди 1 година
Зехтинът мирише неприятно а моята баба прави супер баница с олио да знаеш традиция българска е господин гурме
53
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 79 Ц. Ти каза, че баница не се правела със зехтин или масло. Вече за втори път се опитваш да подвеждаш, един път като започна да говориш за цени, а сега за това колко хора правели с олио. Просто приеми грешката си и продължавай. По-добър готвач няма да станеш.
52
1
 
4
 
! Отговори
Жорж преди 1 година
Интересно, току виж се оказало че забогатяваме а сме слепи и не го виждаме.... Българино, не се пипай по портфейла, а слушай и чети какво ти говорят, и пишат по медиите. Иначе все гладен ще ходиш ... ;-)
51
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 75 Безсилието на кандидат надзирателите на бъдещия Белене само показва същинската същност на русофилите. :)))
50
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 74 Цената няма нищо общо с аргумента ти, че баница не се правела с масло или зехтин :))) Впрочем, не е по-евтино да се готви с масло, сравнение с олио, тъй че, другарю, пак не позна. Ти, не си "хората". Познавам достатъчно "хора", които правят баници и хляд със зехтин или масло. Включително аз.
49
0
 
3
 
! Отговори
Д-р Исня преди 1 година
Така се танцува тъпагьосишка ръченица, на която сме се хванали от 30 годин - сто напред ино назад и ураааа за иното назад
48
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 71 Ако беше на такава позиция ТИ щеше да изкаваш 3-4 пъти средната заплата. :)
47
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 68 "И откъде реши, че не готвя" Ми, много е просто, бе, другарю, просто говориш неверни неща с какво може и с какво не може да се готви. Баница може да се прави и със зехтин, и с масло. Всъщност, с масло е ТРАДИЦИОННОТО исторически (по ОБЯСНИМИ причини).
46
0
 
2
 
! Отговори
Аз промяната преди 1 година
Пържени храни у дома не консумираме
45
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До От 58/63 Ти що не станеш и ти един такъв, дето "нищо особено не прави, пък взема 3-4 пъти над средната заплата"? Чакам да се израдвам на оправданието. :)
44
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Аз промяната, точете си баниците, пържете си рибите и картофите в едно олио, няма проблем, холестерола и паласките са си ваши.
43
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 58 "Напоследък се напълни се едни турбо качествени, дето са изкарали един курс, хванали една работа и ми приказват, все едно някой предприемач ми обяснява" Явно са направили повече от мизерстващите русофили .....

Спонсорирани публикации