Олиото и кашкавалът поевтиняват, пилешкото и маслото нагоре

Липсва предлагане на зърнени култури
18 юли 2022 14:54, Нели Христова
169
Олиото и кашкавалът поевтиняват, пилешкото и маслото нагоре
Снимка: БГНЕС

Цените на хранителните стоки на едро продължават да падат вече повече от два месеца.

Оранжерийните домати тази седмица се търгуват без промяна средно по 2,29 лв. за кг. Същото се отнася и за оранжерийните краставици, чиято цена е намаляла с 1 стотинка до 1,60 лв. за кг в края на седмицата. Картофите поевтиняват с 1,9% до 1,06 лв. за килограм. Цената на морковите се задържа 1,08 лв. за кг на едро, а на зелето пада с 2,4% до 0,82 лева за килограм, пишат от "24 часа".

Ябълките поскъпват със 7% и се продават по 1,38 лева за килограм. Цената на лимоните също скача - с 9,9% до 3 лв. за килограм. Кайсиите също поскъпват с 4,2 на сто до 2,25 лв. за кг, докато черешите тази седмица поевтиняват - с 0,4 на сто до 2,60 лв. за килограм.

Цената на кравето сирене се повишава с 0,6% и отново е над нивата от 10 лева за килограм, като се търгува по 10,09 лв./кг. Кашкавалът тип “Витоша” поевтинява леко с 0,4 на сто и се продава по 15,43 лв. за кг. При олиото има по-осезаем спад - с 2,4% до 5,15 лева за литър в края на седмицата.

Пакетче краве масло от 125 грама поскъпва с 6 стотинки и се продава по 2,72 лева. Пилешкото месо вдига цената си със 7 ст. до средно 6,02 лева за килограм. Захарта се продава по 2,18 лева за килограм в края на седмицата, а брашно тип “500” - по 1,43 лв. за килограм. Оризът поевтинява с 0,7 на сто и се търгува по 2,78 лева за кг. Яйцата в края на седмицата поевтиняват с 1 стотинка и се продават по 0,26 лева за брой.

Данни на Софийската стокова борса пък показват, че продължава да липсва предлагане на зърнените култури. В големи количества все още се търси пшеница за 580-637 лв. за тон. За царевицата също липсват предложения, като тя в момента се котира на 550 лв. за тон.

След двуседмичния спад на цените на основните зърнени контракти по световните борсови пазари трендът на цените за кратко се обръща.

Например пшеницата в САЩ поскъпна тази седмица с 5 долара до 325 долара за тон, а тази във Франция - с 9,25 евро до 348 евро за тон. В Украйна пазарът е на път за най-големия си седмичен спад от началото на април. Очакваното подписване на споразумение между Русия, Украйна, Турция и ООН за възобновяване на спрения износ на зърно от Украйна намали цената му с още 10 долара до 390 долара за тон. Руската пшеница запази нивата си от миналата седмица на 378 долара за тон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Аз промяната 61 "Баница се прави с олио" Не позна. Може да се прави с олио, зехтин или разтопено масло, но като не готвиш, откъде да знаеш. :))))
41
0
 
3
 
! Отговори
Аз промяната преди 1 година
Баница се прави с олио и да ти кажа явно не готвиш нямаш на кого и затова не употребяваш олио
40
2
 
3
 
! Отговори
Аз промяната преди 1 година
Тези цени откъде ги измислиха Краве масло от немското е около 6 лв на магазин а череши български 5 лв и 99 ст кашкавал 400 гр е около 12 лв и сирене краве е около 10 лв за 400 гр а за останалото не ми се пише
39
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 54 "Стига си ми опонирал, че ме дразниш."Не ти харесва реалността, а?
38
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 52 Хората с качества винаги ще са добре, независимо за кого работят, но бедняците се самоуспокояват, че тия с възможности и те някой ден ще станат зле като тях .....
37
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако са добре нали няма да може да се оплакват. Питай ги, всичките са зле, едва дишат, толкова им е лошо.
36
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 37, половин бутилка олио ли слагате в тая салата хахахахах. А баница се прави и с масло и дори ти трябва много по-малко мазнина, а за практиката в едно олио да пържиш риба, после картофи после не знам си кво, това го оставям без коментар. Доповръща ми се, не ви лъжа!
35
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 45 "Кой ти каза, че са русофили?" Щото само русофилите се докарват до мизерия. Просто се изискват специални "качества", за да си такъв. Същите, които водят до бедност: мързел, мозъчна леност, ниска квалификация, нежелание да се развиваш и т.н. Такива хора няма как да са добре.
34
1
 
2
 
! Отговори
do 37 преди 1 година
"Позлва се яко за салати, баници и питки." - кой така го ползва, за да не му ходя на гости и да не му ям от храната ? в салати се слага зехтин , в баница и питка се слага масло ....
33
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 37 "Позлва се яко за салати, баници и питки. Освен това, има много нард, дето иска да пърже яко и заминава по енда бутилка, за да направи 2-3 пъти картофи и един път риба накрая." Зехтина върши същата работа и е по-здравословен. А това кой с колко кила олио иска да се налива, докато стане 130 кила, си е наистина негов проблем.
32
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 36 "Това, че не виждаш страдащите хора, не значи, че ги няма." Нали ти казах, с русофили си нямам досег, освен тук, и се убеждам всеки път колко съм прав. :)))
31
1
 
5
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
ФЕРМЕРИТЕ ОТ ДОБРУДЖА СА МНОГО ЩАСТЛИВИ И ДОВОЛНИ ОТ КОНТРАБАНДНИЯ ВНОС НА ЗЪРНО ОТ ОСТАТЪЧНА УКРАЙНА ПРЕЗ РУМЪНИЯ !!!
30
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 31 "Шегуваш се, но някой хора са на ръба" Аз такива не познавам. Може би щото избягвам русофили.
29
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 22 "Твоят зехтинец в години на война не върви." Ко? Хахахахаха
28
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не ми е понятно кво правят с толкова олио. Навремето при немотията майка ми пържеше в едни стари тенджери, трябваше да сипваш много олио щото залепва, изгаря и т.н. Сега у нас ползваме тиган с керамично покритие,струва 30 лева, като се пържи нещо се слага една лъжица олио макс и дори това не е нужно. Това олио пиете ли го какво го правите не ми е ясно, една бутилка в хладилника стига за 6 месеца, ония със стековете го взимат. Тука верно е неква *** територия.
27
2
 
2
 
! Отговори
Супер преди 1 година
Айде не се ослушвайте ами тичайте в магазините да се биете за пилешко. Че скоро ще свърши.
26
4
 
8
 
! Отговори
до 22 преди 1 година
Доста глуповат коментар. От зехтин се правят дори факли. Ама, айде, говори си там празните приказки и плюскай олиото, на което сам му качваш цената, като купуваш със стекове. Твой си проблем. Мен не ме касае дали струва 2лв. или 20лв..
25
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до 22, този се информира от руските телевизии, там казват че целия свят е във война, хората навсякъде гладуват и такива тъпотии.
24
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всяко поевтиняване е пирон в ковчега на русофилите и герберасите. Реално олиото трябва да струва 2 лева бутилката, тука в България има слънчоглед нон-стоп да произвеждаме олио за целия балкански полуостров. Гербераската спекула е с предизборна насоченост нали се сещате, герберасията толкова се е окопала, че няма да ни стигнат 5 години да изплевим всичкото герберас!
23
5
 
5
 
! Отговори
до 22 преди 1 година
И къде го видиш тоя глад?

Спонсорирани публикации