Отбелязваме 185 години от рождението на Васил Левски

18 юли 2022 06:25, Александър Попов
63
Отбелязваме 185 години от рождението на Васил Левски
Снимка: БГНЕС

"Нашата работа зависи от нашите собствени усилия", "Народната работа стои над всичко", "Играем с живота на 7 милиона българи – трябва зряло да се постъпва", "Времето е в нас и ние сме във времето", "Ако спечеля, печеля за цял народ – ако загубя, губя само мене си"... Това са само част от мислите на Васил Левски, които продължават да са актуални и днес.

На 18 юли се навършват 185 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски.

Васил Кунчев е роден на 18 юли (6 юли стар стил) 1837 г. в Карлово в семейството на Иван Кунчев Иванов и Гина Василева Караиванова. Има двама братя — Христо и Петър, и две сестри — Ана и Марийка. През 1862 г. заминава за Сърбия и взема участие в Първата българска легия на Раковски в Белград. Там заради ловкост и храброст получава прозвището Левски - според легендата е направил лъвски скок по време на военни упражнения. След разтурянето на легията се присъединява към четата на Ильо войвода.

През 1863 г. заминава за Румъния и след кратък престой се завръща в България. През пролетта на 1864 г., навръх Великден в Сопот, Левски в присъствието на най-близките си приятели сам отрязва дългите си монашески коси. От този момент той става мирският дякон на свободата Васил Левски.

Легендата и историческата истина разказват как той преминава през всяко българско селище, увлича най-добрите българи след себе си и почти във всяко кътче създава революционен комитет. Защото е убеден, че "Нашето дело зависи от нашите собствени усилия".

Апостолът на Българската свобода е предаден през зимата на 1872 г. Заловен е в Къкринското ханче до Ловеч. Съден е в София. Дори турските съдии са изненадани и възхитени от него.

Обесен "там близо край град София" на 19 февруари 1873 г. Васил Левски е вечният критерий на поколения българи от Освобождението до днес.

Парадокс и до днес остава фактът, че за българите по-големият празник е обесването, а не рождението на Левски. Давани са различни обяснения за това. Дали е чувството за вина, че никой навремето не е направил опит да го спаси в пътя му към София, дали защото почитаме повече Възкресението, отколкото Рождество, защото след смъртта си Левски възкръсна в народната памет.

Радев ще участва в тържествата за рождението на Левски

Днес държавният глава Румен Радев ще посети Карлово, където ще участва в отбелязването на 185 години от рождението на Васил Левски. Тържествен митинг-заря на пл. „Васил Левски“ по традиция ще бъде кулминацията на проявите, посветени на рождената дата на националния герой.

В 21.00 часа президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев ще приеме почетния строй на представителни части на Българската армия. Държавният глава ще произнесе слово и ще отдаде почит пред паметника на Апостола на свободата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още по темата: Васил Левски
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
1
 
! Отговори
Долният коментар е преди 1 година
за възрожденеца с N 49
38
0
 
1
 
! Отговори
До 59 преди 1 година
ДрОгарю, не сме се оправили досега заради руските под.длоги като теб, които през цялото време оси.рат пейзажа в полза на матушката и работят против демокрацията. Капише? Не? Плоскоземите сте безнадежден случай. *** ви е "чипирал" мозъците.
37
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Народе???
36
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Честит празник на всички!
35
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това, което комунистите направиха с България, не може да бъде оправено с векове. Сега и новите руски фашистите дойдоха . Жална ти майка, Българийо!
34
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Руски ***, когато човек няма аргументи, заочва да си измисля копейкиновски опорки. *** си тука, твойта няма да стане. Путинистан няма да те защити. Но ти си готов да стреляш по своите, за да му угодиш. *** рускиня ли е? Ако да, значи нея ще пожалиш.
33
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 51. Чети документи, не версии от пиеси и романи. Граф Игнатиев е забранил на турците да го помилват. И българи и турци са се страхували от имперската воля на русите в този момент. Русия е нямала сметка да има жив Левски, защото е бил заплаха не само за Османската, но за нейната империя.
32
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голям ''патриот'' е българина, ама в нета. Не знам дали знаете, но на времето са возили Апостола от Ловеч до София с каруца за да го обесят, охраняван от цели 2 турски офицера. 5 дни е отнел пътя между двата града тогава, а така и не се намериха петима българи с пищови да ходят да освободят уж ''най-важния човек в България''. Накрая го обесиха, предаден също от българин. Ей такъв патрЕот е българина. Ако беше жив, Левски отдавна щеше да си е сменил гражданството.
31
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига с тоя Левски бе!
30
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 46 Виж ве, руски ***, аз съм българин, не съм хамериканска марионетка, за разлика от теб, путинската подметка. Ако го бяха слушали, още през миналия век да сме се оправили, не да сме под комунистическо робство. Той не е мислел за съдрания си джоб, а на първо място за народа. Вие, промитите комунисти и възрожденски *** на диктаторите не знаете какво е свобода без путинска рабия в главите. Имало емноооого по-тладни години, но хората са оцелели, а сега ще си продадат народа за газ. Пфу
29
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голям!!!!
28
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 43 Той го е казал тогава, българите се усещат едва днес. Можело е още преди комунистическия режим да не се стига дотук.
27
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тук емя мнения, които не са писани от българи. Когато посегнеш и на Левски, няма надежда за теб.
26
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-големият. Предупреди да се пазим от Русия още преди век и полвина
25
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
предателите нямат право да празнуват продадохте българия убихте ботев това са бг политици
24
2
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
толкоз про сти тия не съм предпологал че ще прачета
23
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да се преклоним и днес пред един Велик Българин!!!
22
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Васил Левски е съосновател и първи футболист на ПФК Левски!!!! Честито Левскари!!!!!!! Але, але, але, але!!!!!
21
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
185 г. ПФК Левски. Честито левскари!!!!!! 185 г. Левскари!!!!!!
20
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тържества с предатели не се правят ! Оскверняват паметта му !