КЗП: Телекомите продължават да заблуждават възрастни хора

Максималната глоба за такива практики е 70 000 лв.
21 юли 2022 13:09, Анисия Иванова
21
КЗП: Телекомите продължават да заблуждават възрастни хора
Снимка: БГНЕС

Комисията за защита на потребителите /КЗП/ установи, че телекомите не спазват нейните заповеди за забрана прилагането на нелоялни търговски практики спрямо уязвими групи потребители.

Въз основа на резултатите от извършени проверки по множество потребителски жалби КЗП констатира, че мобилните оператори продължават да заблуждават възрастни хора и хора с умствени или други физически заболявания при отправянето на предложения за сключването на договори, продажбата на стоки и/или доставката на услуги. В резултат на това, уязвимите потребители често не разбират, че подписват нови срочни договори или остават с напразни надежди, че тези договори ще допринесат за по-ниски месечни сметки.

Подтикването на потребители от т.нар. уязвими групи към вземането на неинформирани търговски решения противоречи на вменените в ЗЗП изисквания за проява на добросъвестност и професионална компетентност от страна на търговците. За този вид нарушения максималната имуществена санкция, предвидена в Закона за защита на потребителите е в размер на 70 000 лв. /БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За това си обичам Булсатчето.плащаш имаш телевизия(и интернрт) не плащаш нямаш.Няма договори промоции и тнкато ме свързаха ми казаха във всеки един момент може да се откажеш само трябва да ни върнеш оборудването.Ей затова ме кефят
15
0
 
5
 
! Отговори
Другарки и другари, преди 1 година
защо триете моите коментари???Нали вие журналистите най-много обичате да говорите за свободата на словото-но само вашата свобода и само вашето слово!?!Да ви обясня,че всеки един човек-ваш читател, има право на собствено мнение по дадена тема и проблема,и какво лошо има в това,че съм споделил челният си опит, не с вас,а с други читатели и спасил от досадните кабелни оператори???Еми от утре спирам да чета и вас и отивам в някое друго издание!Хайде чао и без вас!
14
0
 
11
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Колкото и да ми триете коментара аз пак ще оставя мнение по добре не си преподписвайте договорите оставете ги на актуална цена и пак ще ви излезе по- евтино. Например моят договор беше на 15лв.след като не подписах отново стана на 18.99лв. От тук нататък могат само да ми вдигат цената с 1 или 2 лв. спрямо инфлацията. Смешници ако сега преподпиша цената след изтичане ще стане 36лв,Чудя се как спят вечер и дали са щастливи след, като са излъгал някоя баба или дядо които си броят стотинките за хляб
13
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В телекомите ги подбират със специален конкурс за мошеници. Нормален човек с поне капка съвест не може да се задържи там. Изпечени лъжци са, затова и от време на време съобщават в новините за някой пребит или убит служител на телеком.
12
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не само възрастни. Тормозят хората от всички възрасти и се опитват да ги преметнат най-брутално.
11
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Направо ме изнудват.....или нова такса на по висока цена , или прекратяване на договора....определиха ми и срок за подаване на предизвестието....държат се безобразно....никакво право на разговори като страна по договора...ВСИЧКО ТОВА СЕ СЛУЧВА В ОФИСА В ГРАД ЛОМ.....
10
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като секти са. Отиваш да си плащаш и почват да те обработват...Ама не искате ли това. ама това е нашата най-нова услуга само подпишете тука едно договорче. И ако нормален човек успяват да го омотат, какво остава за възрастните хора дето мозъка им вече не работи и са много податливи.
9
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Точно тая корумпираня комисия работи за тях
8
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Около коледа, като си плащах сметките на А1 без мое разрешение или знание изведнъж хоп се появило 1 лв. дарение, това е наглост. Аз ако искам ще дам и 100, но те без да те питат е безочливо. Глобявайте ги яко за да се откажат от простотии.
7
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В А1 служителите предоставят лична информация на клиенти без проблем. Бивше гадже не знаеше,че имам телефон към тях. Обадила се е на позната която работи там и онази и е казала всичко. Кой ми е номера,с кого съм говорел,какви договори имам. Ходи после доказвай някъде,че има теч на информация. Нито мога да го докажа да ги съдя нито знам коя ме е изпортила. Но е факт,че не може да им се има доверие.
6
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ментел, Грабул, Свиваком.
5
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А1 уж дава и кредити. Обаче кредитната им карта реално е Бяла карта и А1 са само посредници и залъгват,че те дават парите. А бяла карта са си мошеници от всякъде. Имат и друг бърз кредит който също не е техен,а е на Кеш кредит. Демек А1 пак лъжат,че те го дават,а реално ви го отпуска фирма за бързи кредити. Големи схемаджии. Ако закъснееш 1-2 дена с вноските и веднага ти начисляват 15 лв такса забава.
4
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сключих договор с А1 и недоволен от услугата след месец отидох да го прекратя носейки пари за 3 вноски както е по закон. Онези ми се изсмяха,че освен тези 3 вноски съм дължал още няколко стотин лева понеже договора ми е бил в промоция и вноските ми били намалени с някакви левове. Та съм им дължал и намаленията до края на договора. Нищо,че реално няма да ги ползвам ако си прекратя договора. Който подписва въобще да не се занимава с А1
3
0
 
24
 
! Отговори
ууу преди 1 година
Служителите на телекомите са задължени при преподписване на договори винаги да бъдат в плюс. Иначе ги лишават от бонуси, или на борсата. Започне ли някоя устата тяхна служителка нахално да ви предлага някои екстри попитайте - вие мен за по-*** от вас ли ме мислите?
2
0
 
32
 
! Отговори
Кой го допуска? преди 1 година
На няколко пъти ми се случва - влизам в офис да платя сметка към мобилен оператор. Казвам номера, следват предложения на невероятни оферти, които отказвам и накрая чувам - нямате нищо за плащане... с две думи отказват ми да си платя сметката. Наложи се през изипей да платя. Кой допуска това?
1
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абсолютни мошеници са тия. На баба ми и изтекъл договора за кабелната телевизия, обадили и се от оператора да отиде до офис и да подпише нов. Там някакъв келлеш и предложил пакет за "възрастни" само срещу допълнителни 2.99 лв на месец. Баба ми си мислила, че става въпрос за програми с готвене, плетене, шиене и т.н. Звъни ми, олелеее нещо стана с телевизора, на половината програми само секс правят. Вдигам се, преглеждам договора и какво да видя, към базовия пакет канали сложили още 15 порноканала