Станислав Тодоров: С решението на КС КЕВР буквално спира работа

Той увери, че потребителите могат да бъдат спокойни за следващите 12 месеца
21 юли 2022 16:30, Нели Христова
22
Станислав Тодоров: С решението на КС КЕВР буквално спира работа
Снимка: БГНЕС

Всички решения на КЕВР – за електричеството, за газа и за топлинната енергия, са взети от тук присъстващите единодушно, моят глас не е имал значение. Българските потребители могат да бъдат спокойни що се отнася за цените за следващите 12 месеца.

Това заяви председателят на енергийния регулатор Станислав Тодоров, чийто избор днес Конституционният съд обяви за противоконституционен, предаде БГНЕС.

Тодоров увери, че членовете на КЕВР са взели мерки, актовете на комисията да бъдат стабилни и гражданите да могат да разчитат.

С днешното решение очевидно се казва, че изборът на Народното събрание за председател на КЕВР е противоконституционен. Това има значение по отношение на валидността на актовете на комисията, които засягат потребителските сметки и по отношение бъдещата работа на комисията, каза Тодоров.

Той увери, че цените на тока от юли, които предвиждат увеличение от 3%, докато в Европа е 50%, остават валидни. Относно газа, Тодоров заяви: От този момент нататък България не зависи само от един доставчик и от една тръба. За топлинната енергия всички знаете за шокиращите изявление за ръст от до 300%. КЕВР спря и субсидиите на ВЕИ производителите и ги насочи към потребителите.

Всички тези решения – за електричеството, за газа и за топлинната енергия са взети от тук присъстващите единодушно, моят глас не е имал значение, каза Тодоров, който даде пресконференция заедно с останалите членове на комисията.

Относно разпоредената проверка на столичната „Топлофикация”, той съобщи, че дълговете ѝ са еквивалентни на 1/3 на газовото хранилище в Чирен.

Тази заповед обаче става невалидна с решението на КС, стана ясно от думите на Тодоров.

Ефективно с днешното решение на Конституционния съд КЕВР буквално спира работа, заяви той.

В условията на криза най-разрушителното за една държава е да остане без ръководители на своите институции. Моята молба към българските народни представители е незабавно да стартират процедура за избор на председател на КЕВР, така че каквото и да се случи с правителството и 47-ото НС, КЕВР да може да управлява непредвидимите обстоятелства, които ще се случват тепърва, призова Станислав Тодоров.

Той заяви, че и изплащането на заплати на служителите също е поставено под въпрос.

Тодоров информира, че ще освободи поста, когато решението на КС влезе в сила.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЯВНО ТРЯБВА ДА ГО ОПРЕДЕЛЯТ КАТО НЕЗАКОННО ДЕЙСТВИЕ ИЛИ ПРОЦЕДУРА И НЕ МИ Е ЯСНО ЗАЩО СЕ ЗАНИМАВА КС, А НЕ ВАС?ЛЮБОПИТНО МИ Е КАК КС ЩЕ МОТИВИРА РЕШЕНИЕТО СИ - ЗАЩОТО ОЩЕ НЕ СА ГО ПУБЛИКУВАЛИ НА САЙТА СИ - ЖЪЛТУРКИТЕ САЙТОВЕ СА ЗА ЛАИЦИ! НО ВЪВ ДОЛИНАТА НА ТЪМНИТЕ БАЛКАНСКИ ПРО-СТА-ЦИ Е АБСУРД ДА ГОВОРИШ ЗА ЗАКОНННОСТ И СПАЗВАНЕ НА ЗАКОНА!!!
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
АЗ СЕ ЧУДЯ И СЕ МАЯ ДЕ ЩЕ МУ ИЗЛЕЗЕ КРАЯ, ЧЕТА НАЙ-ВНИМАТЕЛНО КОНСТИТУЦИЯТА И НЕ СЪЗИРАМ НИКАКВО УКАЗАНИЕ ЗА "ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННОСТ" НА КАКВАТО И ДА БИЛО ПРОЦЕДУРА ЗА ИЗБОР НА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КЕВР, НО ЗА СМЕТКА НА ТОВА НА МНОГО МЕСТА ИМА УКАЗАНИЯ ЗА ПРЕКРАТЯВАНЕ НА МАНДАТ "С ИЗТИЧАНЕ НА СРОКА" - ВАЖИ ЗА ДР. ИВАН ИВАНОВ. АКО СТАВА ВЪПРОС ЗА НЯКАКЪВ ВИД НАРУШЕНИЕ - ЯВНО ИМА НАРУШЕНИЕ НА ЗАКОН, НА НЕ НА КОНСТИТУЦИЯТА... ЯВНО ТРЯБВА ДА ГО ОПРЕДЕЛЯТ КАТО НЕЗАКОННО ДЕЙСТВИЕ ИЛИ ПРОЦЕДУРА...
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние сме спокойни за цените, ама при Вас са по 10 . Така че Вън
13
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много ми е интересно какво общо има Конституцията с назначаването на шеф на КЕВР?
12
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Конституционния съд изпълнява поръчка на ГЕРБ-ДПС. То е повече от ясно. Въпроса е как ще се отрази това на нас.
11
0
 
4
 
! Отговори
перко преди 1 година
Млади, красиви и почти толкова умни! И най важното "ПОЧТЕННИ"!!! !
10
0
 
7
 
! Отговори
Киро Тъпото преди 1 година
Неразбрахте ли, че ние от ПППП сме държавата! Какво значи някаква си конституция или съд? Машиние ни избраха и пак ще ни изберат.
9
1
 
10
 
! Отговори
Хахаха преди 1 година
Не е с решението на КС, а с вашата глупост и незнание на конституцията се спира работата на КЕВР
8
2
 
12
 
! Отговори
АЙСИКТИР КИРО преди 1 година
Поредната излагация на умното Кики, браво.
7
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Конституционните съдии дали законно са избрани??? Съмнявам се.
6
3
 
6
 
! Отговори
Болшевик преди 1 година
КЕВР е мафиотска пасредническа комисия за корупция по високите етажи на властта от бизнеса. Всяка комисия създадена от 89та година насам , служи единствено за това. Да корупционира правителствата от страна на бизнеса. Всяка комисия от 89та насам е създадена от престъпници, работеща за престъпници, обслужваща престъпници, най вече правителствата в парламента, мачкаща народа български
5
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тея могат ли нещо законно да приемат?
4
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
има ли нещо законно в дейността на Кирчо, Кокорчо и Корнелка
3
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега засегнатите страни могат да съдят до дупка. Такава каша забъркаха мошениците от Промяната Почина, че 20 г.няма оправия.
2
1
 
14
 
! Отговори
По важното преди 1 година
Заплатите си обаче ще взимат нали??
1
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кевр не трябва да спре работа, ами да се закрие, разследва, осъди и да чукккат камъни в Белене. Лобисти доллни със надути заплати, които ние с нашите данъци плащаме. Плащаме на тоя дето ни сваля по пет кожи от гърба.