Хампарцумян: В историята ни няма българин, умрял от глад

България може да възобнови добива на уран за АЕЦ, каза банкерът
26 юли 2022 12:17, Елка Василева
173
Хампарцумян: В историята ни няма българин, умрял от глад
Снимка: архив, БГНЕС

Банкерът Левон Хампарцумян заяви, че вече се наблюдават първи признаци на успокояване на инфлацията.

Това е така, „защото в крайна сметка цените растат нагоре до момента, в който има кой да ги плати“. След това, ако няма кой да плаща, или цените тръгват надолу, или в по-лошия сценарий стоката изчезва, каза банкерът пред businessnovinite.bg.

Още по темата
Според Хампарцумян войната в Украйна има своето отражение върху настоящата ценова ситуация, но сред причините е и пандемията от COVID.

"България и Европа трябва да вземат по-активно място в световната икономика и да скъсят веригите на доставки. Т.е. да започне тук и на континента да се произвеждат повече неща, които сега ги внасяме от Китай и Русия. Около 90% от всички соларни панели в света се произвеждат в Китай, като в същото време ЕС е зависим от волята на един човек за енергийните си доставки. Това трябва да се промени, иначе Европа ще се превърне само в туристическа атракция, в един "Дисниленд" за хора от целия свят, които ще идват тук да разглеждат Балдуиновата или Айфеловата кула, но няма да потребяват европейски стоки. Така гражданите на континента ще се превърнат в един обслужващ персонал", допълни банкерът.

По думите на Хампарцумян е възможно България да възобнови добива на уран и така да подсигури суровина за стари и нови атоми централи в Европа.

За зелената сделка и съветската агентура

Зелената сделка в момента е мъртва и Европа трябва да осъзнае това по-бързо, за да няма обесени "зелени" политици. Тя няма как да се противопостави на света, ако продължи да преследва тези цели, стана ясно от думите на Хампарцумян.

„Вече не е важно зелените да спят добре, докато други да умират от студ и глад, по-добре е те да си взимат хапчета за това. Заради такива полезни идиоти в България бе спряно навремето търсенето на природен газ, защото най-вероятно "Газпром" им плати. Съветската агентура си гони своя интерес тук“, допълни Хампарцумян.

Няма българин умрял от глад

Страната ни има редица предимства, като според Хампарцумян ние се намираме в климатичния рай на Земята. Другото е, че сме относително компактни като население и това е плюс, когато се решава продоволственият проблем на страната.

"В историята ни няма българин умрял от глад", допълни той. Хампарцумян каза това в контекста на историческото ни минало, където може и да е имало трудни времена, войни, купонна система и др., но винаги е имало храна за населението.

По негови думи основен проблем пред развитието на страната обаче е, че има голям брой, достигащ 1 млн. души, които не са заинтересовани нито да работят, нито да учат, като това освен икономически е и политически проблем, защото те стават податливи на различни внушения от политици популисти.

Той обясни, че затова тези лидери искат да се провеждат референдуми по ключови въпроси като дали да влезем в еврозоната.

„Кого да питаме за Европа – функционално неграмотния ли?", риторичен беше банкерът.

Криптовалутa и недвижими имоти

Според Левон Хампарцумян криптовалутите нямат бъдеще като универсално средство за разплащане, дори блокчейн технологията има свои аналози, какъвто е международната система за междубанкови съобщения SWIFT, която е по-енергийно ефективна.

По отношение на недвижимите имоти промяната на лихвите от страна на ЕЦБ няма да доведе до сериозни сътресения на пазара. Няма да видим крах, както беше по време на кризата от края на 2008 г. За този, който си е купил жилище за живеене, по-високи лихви може да означават преструктуриране на бюджета и ако това е в разумни граници, ще се съобразят с това. Може да има проблем за тези, които са взели кредити за 20 или 250 имота с цел да спекулират на имотния пазар.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
12
 
11
 
! Отговори
Таралеж Накълбо преди 1 година
Плюете, но човека е прав. Той не би забогатял ако е глупав. Завиждате за парите му, но казва истини, а истината или ти харесва, или боли!
35
7
 
18
 
! Отговори
Пръц преди 1 година
Хръцпръцумян потвърждава народната поговорка че ситият на гладния не вярва!На арменците мошенничеството е генетика!
34
7
 
22
 
! Отговори
Шарана преди 1 година
Сумати хора измряха от глад и мизерия, въпреки че цял живот са блъскали, за последните 30 години, този *** какви ги говори! Стотици хиляди възрастни хора измряха в страх как ще си купят хапчета и кисела мляко и как да си платят тока и още толкова се задават. Този *** да не го слушате ! Той живее в друга реалност !
33
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този сериозно ли си мисли, че може да заредиш руски реактор с неруско гориво.
32
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този господин прилича на тракторист от ТКЗС който по партийна линия от БКП заради дядо му активен борец са го назначили за банкер и финансов анализатор.
31
16
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България няма нужда от Русия. Русия има нужда от България. За това паразитира върху нас.
30
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прав е за почти всичко, което казва... България 100 години беше под руско влияние и все още е благодарение на жестоката пропаганда още от миналия век. Всички отрицателни качества на човешката същност бяха инфилтрирани в поколения българи, като зараза... от руските резиденти в държавата ни и сега берем "плодовете" на тези пoдлеци. Фигурантът, пък е върха на "сладоледа".
29
1
 
14
 
! Отговори
Много утешително... преди 1 година
Но има много милиони, живяли кучешки живот!
28
2
 
14
 
! Отговори
2022 преди 1 година
Пинокио.Този живее в измисленсвят.Арогантност и неадекватност.***.
27
1
 
14
 
! Отговори
Малко Факти преди 1 година
България има газ за стотици години, има уранови мини, има огромна площ обработваема земеделска земя, злато. ... много е вероятно да имаме и нефт, скрит някъде, за който не знаем. Никой няма да ни позволи да ползваме тези ресурси за себе си, защото ще станем много силна държава и непреодолим фактор, с който трябва да се съобразяват както от Европа, така и от Азия. Има сговор между всички държави в региона, а и извън него, подобно нещо да не се допуска. Още от стотици години.
26
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
'основен проблем е, че има голям брой, достигащ 1 млн. души, които не са заинтересовани нито да работят, нито да учат, те стават податливи на различни внушения от политици популисти' --- щото не искат да са роби и да им казват популисти като теб че са свободни и бг е рай на земята
25
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма, как ще има. Хампарцумян е на принципа сит на гладен не вярва.
24
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
'винаги е имало храна за населението' --- по половин кофичка мис мляко дневно и салам веднъж на 6 месеца храна ли е?
23
2
 
6
 
! Отговори
.. преди 1 година
айде на есен още един в политиката
22
3
 
13
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Има обаче опастност Левон да умре от преяждане...
21
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Записвам си в бележника ВсИчКи БъЛгаРи са УмРеЛи От ПреЯжДаНе. Да внимаваме! В криза като намалее и стане скъп хляба хората почват да преяждат с мазнотии. Хамбургски салами и кюфтаци.
20
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоз арменец дали знае че през 30-те и 40-те години на 20-ти век Българи са у м и рали от глад студ и мизерия. Няма как да знае. Но аз знам щото дядо ми е разправял за царско време. Билое страшна мизерия и безработица. Само буржоазията е живеела комфортно и обилно сие пълнела шкембетата. Контрабандата сее ширила навсякъде. И добре чее била тя че да може на по ниски цени да се купуват продукти.В сегашно време контрабандата я задушават за да печелят Мутрите. Така че този арменец да се г ръмне
19
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
туй мноу мъ успокои! тая зима може да гладувам, но поне няма да умра. а тоя ще е на бахамите
18
5
 
16
 
! Отговори
Крадци от геП преди 1 година
Господин Харалапацомян е добре запознат, че в България е ПЪЛНО с находища на уран. Малко известен е ФАКТА, че уранът за първия ядрен реактор на СССР се добива от мината в югозападна България, забравих и името. Истината за целия сектор и индустрия е засекретена от БКП и сега почти никой не знае, че България има предостатъчно ядрени находища. Друг интересен ФАКТ от близкото минало е, че ГЕРБ крадяха радиоактивен чакъл от тези находища, за да строят пътища евтино и да има повече пари за тях.
17
2
 
4
 
! Отговори
''Историят преди 1 година
Историята не помни , че в Европа , по-богат арменец от Хампи ,... НЕ-*** И ПО-ГОЛЯМА--- скръндза !!