Хампарцумян: В историята ни няма българин, умрял от глад

България може да възобнови добива на уран за АЕЦ, каза банкерът
26 юли 2022 12:17, Елка Василева
173
Хампарцумян: В историята ни няма българин, умрял от глад
Снимка: архив, БГНЕС

Банкерът Левон Хампарцумян заяви, че вече се наблюдават първи признаци на успокояване на инфлацията.

Това е така, „защото в крайна сметка цените растат нагоре до момента, в който има кой да ги плати“. След това, ако няма кой да плаща, или цените тръгват надолу, или в по-лошия сценарий стоката изчезва, каза банкерът пред businessnovinite.bg.

Още по темата
Според Хампарцумян войната в Украйна има своето отражение върху настоящата ценова ситуация, но сред причините е и пандемията от COVID.

"България и Европа трябва да вземат по-активно място в световната икономика и да скъсят веригите на доставки. Т.е. да започне тук и на континента да се произвеждат повече неща, които сега ги внасяме от Китай и Русия. Около 90% от всички соларни панели в света се произвеждат в Китай, като в същото време ЕС е зависим от волята на един човек за енергийните си доставки. Това трябва да се промени, иначе Европа ще се превърне само в туристическа атракция, в един "Дисниленд" за хора от целия свят, които ще идват тук да разглеждат Балдуиновата или Айфеловата кула, но няма да потребяват европейски стоки. Така гражданите на континента ще се превърнат в един обслужващ персонал", допълни банкерът.

По думите на Хампарцумян е възможно България да възобнови добива на уран и така да подсигури суровина за стари и нови атоми централи в Европа.

За зелената сделка и съветската агентура

Зелената сделка в момента е мъртва и Европа трябва да осъзнае това по-бързо, за да няма обесени "зелени" политици. Тя няма как да се противопостави на света, ако продължи да преследва тези цели, стана ясно от думите на Хампарцумян.

„Вече не е важно зелените да спят добре, докато други да умират от студ и глад, по-добре е те да си взимат хапчета за това. Заради такива полезни идиоти в България бе спряно навремето търсенето на природен газ, защото най-вероятно "Газпром" им плати. Съветската агентура си гони своя интерес тук“, допълни Хампарцумян.

Няма българин умрял от глад

Страната ни има редица предимства, като според Хампарцумян ние се намираме в климатичния рай на Земята. Другото е, че сме относително компактни като население и това е плюс, когато се решава продоволственият проблем на страната.

"В историята ни няма българин умрял от глад", допълни той. Хампарцумян каза това в контекста на историческото ни минало, където може и да е имало трудни времена, войни, купонна система и др., но винаги е имало храна за населението.

По негови думи основен проблем пред развитието на страната обаче е, че има голям брой, достигащ 1 млн. души, които не са заинтересовани нито да работят, нито да учат, като това освен икономически е и политически проблем, защото те стават податливи на различни внушения от политици популисти.

Той обясни, че затова тези лидери искат да се провеждат референдуми по ключови въпроси като дали да влезем в еврозоната.

„Кого да питаме за Европа – функционално неграмотния ли?", риторичен беше банкерът.

Криптовалутa и недвижими имоти

Според Левон Хампарцумян криптовалутите нямат бъдеще като универсално средство за разплащане, дори блокчейн технологията има свои аналози, какъвто е международната система за междубанкови съобщения SWIFT, която е по-енергийно ефективна.

По отношение на недвижимите имоти промяната на лихвите от страна на ЕЦБ няма да доведе до сериозни сътресения на пазара. Няма да видим крах, както беше по време на кризата от края на 2008 г. За този, който си е купил жилище за живеене, по-високи лихви може да означават преструктуриране на бюджета и ако това е в разумни граници, ще се съобразят с това. Може да има проблем за тези, които са взели кредити за 20 или 250 имота с цел да спекулират на имотния пазар.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
9
 
! Отговори
Да,но има много преди 1 година
умрели от преяждане-кой с власт,кой с имоти и материално благосъстояние,а има и такива с ядене,макар че те са бедняци,видели някъде кьорсофра и се нахвърляли. Ти и други такива смукалци като тебе няма да умрете от преяждане с храна,защото кьорсофрите при вас са били ежедневие и сте свикнали.Я кажи за парите за пенсиониране,върви ли поршето,дето си го купи с тях,ходиш ли си по имотите с него?Или си имаш друга придобивка и информацията ми е грешна?Иначе много поучаваш по ТВ,много знаеш.
55
16
 
9
 
! Отговори
stan преди 1 година
Колкото и да го плюете, това е човек който винги се изказва аргументирано. Явно много нямат акъл да разберат или не им се мисли. По е лесно да се псува
54
7
 
10
 
! Отговори
я32 преди 1 година
'В България няма умрял от глад' - един арменец да ви го каже! Самата истина. Българинът много обича да се оплаква и да се прави на умряла лисица, но хората масово имат пари,коли,апартаменти и ниви. САмо погледнете при 4лева бензин за какви задръствания става дума. При подобна обстановка в Германия биха спрели да карат. И добре че е така, всичко е наред, само да намалим мрънкането - не е нужно всеки да ден да ни заливат с оплаквания за горките милите и т.н. нещастните.
53
0
 
8
 
! Отговори
само преди 1 година
арменци
52
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пази се ,че не знаеш от къде ще ти опре
51
0
 
8
 
! Отговори
Е и ? преди 1 година
Хампи, ти това ли чакаш?
50
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кавички, просия, :))), напиняш, ГЛАВНИ букви. Това са отличителните знаци на троляка за центове на хонорар към Козяк 16.
49
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Здравейте, богаташи! Всички ще станете милионери!
48
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 48 "нямаш гаранция" Гаранция за какво? :))) За това, че просия може да прави изнудване ли? Това е така.
47
0
 
20
 
! Отговори
Ванката преди 1 година
Прав е. Случили сме на райска земя, която упорито се опитваме да направим на пустиня. Горите си унищожаваме, поляните използваме за сметища, черноземът покриваме с фотоволтаици, плажовете бетонираме... А други народи от пустинята - градини правят.
46
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега бесни русофили ще започнат да го атакуват, защото пак смачка няколко руски мита наведнъж: че сме щели да нямаме какво да ядем, че нямало да имаме гориво за АЕЦ и т.н.
45
8
 
8
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 1 година
Хейтърите и глyпаците никога не прощават на успелите и умни хора. Само гледайте коментарите.
44
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Виждам разбираш разликата между уран и ядрено гориво, пак се напиняш. Няма значение къде е добит урана, ако горивните пръти не са произведени в Русия, нямаш гаранция. Питай Уестингхаус.
43
0
 
10
 
! Отговори
Край преди 1 година
Тоя пенсионер -милионер от всичко разбира. Даже и уран може да ви каже как се копае. За това че продаде булбанк на италианците те му се отблагодариха /демек рушветисаха/ с това че го туриха директор в нея. Българчетата обаче що го траем да ни ръси акъл - не знам.
42
0
 
9
 
! Отговори
kirasirrav преди 1 година
Сигурно е вярно че някои се опитват да направят Европа туристическа дестинация, ама самата Западна Европа се мъчи да ни направи нас ( и други И.европейци ) обслужващ персонал за най-скапаните дейности + донякъде туризъм. Така че накрая ние сме най-прецаканите.
41
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Здравейте, богаташи! Вие ли плащате войната на бедните евреи в Украйна?
40
1
 
8
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 1 година
Е как ще има. Всички се пишат от К19! А преди от всичко друго. Надали някой някога си е правил дори труда да напише подобно нещо. Това, разбира се нищо не значи! А тази зима ще е мор от глад и студ! Стойте и гледайте!
39
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И всичко костовисти миньори на уран, начело с този
38
4
 
6
 
! Отговори
Руско Гориво преди 1 година
А ти от къде си мислиш, че идва уранът за "руското гориво"? От български мини. Първата ядрена централа в СССР е ползвала български уран, добиван от Бухово. За твое сведение.
37
2
 
19
 
! Отговори
Смехурко преди 1 година
Роден съм на място, където се добиваше уран. Баща ми почина от рак А някой, който цял живот е седял на мекия стол, ще ме поучава.