Ще бъде ли социалната политика приоритет на служебния кабинет?

Синдикалист: Много важно е даване на дефиниция за енергийно бедни
2 авг 2022 14:03, Елка Василева
18
Ще бъде ли социалната политика приоритет на служебния кабинет?
Снимка: архив, БГНЕС

Почти цялата кариера на служебния премиер Гълъб Донев минава в Министерството на труда и социалната политика, а социалният министър Лазар Лазаров, също дългогодишен експерт в тази област, ще бъде един от четиримата вицепремиери в служебното правителство, назначено с указ от президента Румен Радев от 2 август. Синдикалистът Ваня Григорова и Иван Нейков, бивш социален министър и директор на Балканския институт по труда и социалната политика, коментираха какви са посланията с този избор, ще бъде ли социалната политика приоритет в дейността на служебния кабинет.

Още по темата
Изборът на Лазар Лазаров за вицепремиер показва акцент върху социалната политика. От друга страна, господин Лазаров никога не е бил настроен революционно, той е експерт, който работи с различни правителства до момента . С него може да се води диалог, той не е политик, а основно експерт, коментира за БТА икономическият съветник на КТ „Подкрепа“ Ваня Григорова.

По думите ѝ Гълъб Донев също е експерт, а, като част от състава в няколко правителства през последните 15 години той много добре познава законодателството. В неговото назначение по-скоро виждам търсене за някаква стабилност и изключване на възможността за хаос в социалната политика, какъвто видяхме през последните няколко месеца, посочи Ваня Григорова.

Тя смята, че служебното правителство може да увеличи минималната работна заплата, но това после трябва да има отражение и в бюджета, което пък не може да стане без Народно събрание. На този етап най-важното е Министерството на труда и социалната политика да се включи активно при определяне на дефиницията за енергийно бедни, разбрахме през изминалата седмица, че до момента то по-скоро стои встрани от темата, а няма как да се работят социални политики без активното участие на Министерството на труда и социалната политика, посочи Ваня Григорова.

"Това е една от най-важните теми в момента за държавата, защото България е на първо място по енергийно бедни. В другите държави се планират мерки за защита на хората, които няма да могат да се отопляват през идващата зима, а у нас все още няма нищо", заяви тя.

Румен Радев заложи на експерти, професионалисти, заяви Григорова. Водещото при избора на Гълъб Донев за служебен премиер е това, че е диалогичен, не прави резки и остри изказвания, макар че лично според мен ситуацията в момента изисква малко по-рязък подход и малко повече кураж при вземане на решения, отбеляза Григорова.

Иван Нейков, бивш социален министър и директор на Балканския институт по труда и социалната политика, коментира, че водещото е натрупаният опит на Гълъб Донев в управлението, не толкова конкретната му експертиза в социалната област. Другата конкретна специалност на Гълъб Донев е сферата на отбраната, допълни той, но според него нито едно от двете не е водещо при избора на президента, който е заложил на управленския опит. В състава на правителството правят впечатление и нови имена, наред с опитни професионалисти, явно е търсен баланс между опит и новите идеи, смята Нейков.

При представянето на членовете, задачите и приоритетите на четвъртото си служебно правителство държавният глава Румен Радев каза, че министрите поемат отговорност за управлението на България в труден момент за страната ни. Той подчерта обществена умора от острото политическо противопоставяне, вихреща се инфлация и обедняване, непосилни цени на горива и енергоносители, липса на газ за зимата и тежко задлъжнял обществен доставчик, нормативен блокаж и разпадаща се пътна мрежа, засилващи се протести на различни браншови организации, липса на  подготвени закони по Плана за възстановяване и устойчивост и забуксувала съдебна реформа и важни дейности за пълноценната ни интеграция в ЕС.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
МИКА ВИКА преди 1 година
Това правителство ще направи всички енергийно бедни , защото се отива на цени , които много от средната класа , няма да могат да си позволят . Това е целта , народе ! Само те да се облажат докъто са на власт . Простата истина е тази ! А вие си помислете , трябва ли да тичате към урните , за да заменяте едни с други управници ???
11
0
 
1
 
! Отговори
Така е .. преди 1 година
Има един паразитен етнос у нас, с който трябва да се поработи ефективно.И понеже са гласоподаватели , никой не ги закача.Там е заровено кучето.
10
0
 
1
 
! Отговори
Да допълня... преди 1 година
Не отнемайте привилегията на БСП да бъдат единствените защитници на бедните и само те имат право на социална политика.С това привличат бедни гласоподаватели и са все още в политиката.
9
2
 
3
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
ВСИЧКО НАПРАВЕНО И КАЗАНО ОТ ТАЗИ ЖЕНА Е ПОВОД ЗА УВАЖЕНИЕ !!! БРАВО ВАНЯ !!!
8
2
 
1
 
! Отговори
Линда галопа преди 1 година
Тази бе на някакви избори,на които получи около половин процент.
7
2
 
0
 
! Отговори
модерният ляв преди 1 година
Какви с тези минимални работни заплати?Приличат на социални помощи след като се определят от равителството.По-добре да ги премахнат,а да си дават помощи на тези под линията на бедност.И колко членуват в синдикатите от тристранката,че те ще говорят от името на всички?
6
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи приоритет ще бъде аз да работя, а парите ми да ги раздават на разни мързели със завършен трети клас - много справедливо, много градивно, много устойчив модел. Какво ли ще стане когато един ден свършат балъците и армията деграданти ревнат за социални помощи?
5
2
 
8
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Григорова има големи политически амбиции и по популизъм слага Баце в малкия джоб. Навсякъде в биографията си подчертава, че е започнала кариерата си като чистачка в училище и защитава правата на бедните и онеправданите. От доста време обикаля като цветарка из телевизиите за да печели популярност. Нещо като баба Мика Зайкова но в нова по-млада версия. Сега се заиграва със страховете на хората, пее руски частушки и рисува апокалиптични картини за това какво ще стане ако не подпишем нов договор с Газпром. Това я сближава с БСП, ИТН, Радев и Янев и нищо чудно да я видим в парламента в някоя от тез
4
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Приоритет на новоназначената Кремльовска агитка ще е кремълската политика, много ясно
3
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Боже,каква мисъл.Дай парите и ще ги раздам.Иначе акъл всеки може да раздава...
2
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
социална не знам, но социалистическа със сигурност! всички помним стефан янев и полицейския му сертификат който принуди стотици хиляди да се бодат ако искат да работят и ограничи движението на останалите!
1
2
 
4
 
! Отговори
... преди 1 година
... ми не! Подигравлата с хората продължава...