Радев към новите министри: Дръжте България настрана от военните конфликти

Президентът очерта приоритетите на служебния кабинет
Обновена: 2 авг 2022 12:36 | 2 авг 2022 12:18, Камелия Цветанова
100

Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Президентът Румен Радев очерта предприетите пред служебния кабинет, който поема властта от днес.

„Това е четвъртото служебно правителство, което назначавам. На вас се пада отговорността да се справите с предизвикателства, които бяха спестени на предишните три служебни кабинета.

Вие поемате управлението на страната в труден момент – обществена умора от острото политическо противопоставяне, обедняване, непосилни цени на горивата, липса на газ за зимата, вдигаща се инфлация и тежко задлъжнял обществен доставчик, нормативен блокаж, засилващите се протести, липса на подготвени закони по Плана за възстановяване и устойчивост и забоксувала съдебна реформа. На този тревожен фон вашето основно предизвикателство е свързано със сигурността. До нас бушува война и последиците се усещат пряко.

Напрежението на Балканите отново се покачва. Рискът войната да обхване нови територии е реален и ваш първи приоритет трябва да е  да не се въвлича страната в конфликта, да предотвратите рисковете пред националната сигурност, да ускорите работа по модернизация на армията“, обърна се държавният глава към служебните министри.

Радев посочи, че пряко следствие на войната е глобалната  енергийна криза, която ще изостри социалното напрежение с потенциал за нови политически кризи в идните месеци.

„Служебният кабинет трябва  да се ръководи от 2 важни приоритета -  сигурност на доставките и цена на енергията. Гражданите очакват от изпълнителната власт  рационални решения“, коментира той.

По думите му другата последица от войната е продоволствената криза, която настъпва с повишаването на цените.

„Важно е да осигурите предвидимост на земеделските производители и овладяването на ръста на цените. Обществото ни очаква да чуе и цялата истина за магистрала „Хемус“, ремонтите на язовирите и други крупни корупционни протести. Очаква и действия за гарантиране на безопасното движение по пътищата, въпреки тежките проблеми, с които ще се сблъскате“, посочи Радев.

Президентът настоя, че министрите трябва да разработят и  липсващите закони за Плана за възстановяване и развитие.

„А във вашия мандат ще трябва да се направи последната решителна крачка а членството ни в Шенген. Не можем да си позволим да рискуваме България да остане в периферията“, предупреди той.


„Предстои ви да управлявате в условията на дълбока криза, без парламент и в рамките на действащото в момента законодателство, което често е поставено на изпитания“, каза Радев.  

Според него управлението на страната в кризисни ситуации и при големи обществени очаквания и нужди изисква компетентност, опит, самообладание и диалогичност.

„Заради това изборът ми се спря на Гълъб Донев, който винаги е демонстрирал качества за отговорни държавни позиции. Наесен българите трябва да гласуваме мъдро, за да изберем устойчиво мнозинство, то ще решава стратегическите въпроси. Вярвам, че националното единение е изборът, който политици и граждани трябва да осмислим и направим и който трябва да следваме неотклонно в тези трудни за Европа и България времена“, заключи държавният глава. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Толкова ли много е страхлив българския народ защото го манипулират и си играят със страховете му Борисов ни плашеше с ковид Копейкин спечели от ковид кризата а Радев ще ни пази от война явно е че си играят с нашите страхове защото знаят че сме много страхливи
84
0
 
0
 
! Отговори
Джордж Оруел преди 1 година
,,ЗабОксувала"; ,,корупционни ПРОТЕСТИ"? Dnes.bg, оправете си поне правописа и лексиката. А относно пРезидента Радев ясно се вижда кого следва в тази негова политика на ,,снишаване"... Само че, др. Радев, Русия е агресорът и с този агресор не бива да се правят никакви компромиси! И без това московците са ни обявили за ,,неприятелска страна", а тамошните ни наричат ,,предатели" -- все едно сме някаква бивша руска губерния. Тодор Живков е в историята, другарю Радев...
83
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Следващата група хрантутници-на заплата и пенсия едновременно,ачкоосум бе Радев
82
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЗКПЧ-то пак си противоречи. Хем да стоим настрана от конфликта, хем да нарушаваме санкциите срещу Русия и да се ориентираме към "сигурните" доставки.
81
7
 
3
 
! Отговори
Специален Миротворец преди 1 година
Радев е доста балансиран политик, трябва да отиде в Москва и да убеди Путин да капитулира пред многократно превъзхождащият го противник НАТО и да прекрати тази обречена война в името на съхраняването на руската държава и народ. Така двамата президенти-миротворци биха могли да спечелят Нобелова награда за мир и да останат в историята като спасители на народите си от ужасите на войната, която им натрапва световният империализъм.
80
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ПП Русия може да нападне България и Радев ще призове да се предадем, "за да не се въвличаме във война". Дотам стига идеологическия цинизъм на руските слуги в България. Даже ще го представят като "акт на съхранение на родината". Всъщност, ние сега това го виждаме в реториката на руските мегафони по повод Украйна - правят всякакви циркове (кога заплашително, кога престорено умолително) защо така Украйна продъжлавала тази война, която я разрушавала. Северноазиатска наглост и цинизъм.
79
3
 
6
 
! Отговори
ПП преди 1 година
Ама как настрани от военните кофликти бе??? НИЕ СМЕ НА ПЪРВА ЛИНИЯ!!!
78
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 82 България не е "беззащитна", това са традиционните лъжи на руските слуги в България (затова и Радев, като изявен такъв, повтаря същата мантра). Част е от най-мощния военен съюз в света, а в момента небето ни патрулират самолети 5то поколение, във всяко отношение превъзхождащи като осигуряване на защита това, с което разполагаме. Лъжите ви са очевидни.
77
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 81:Никога една страна не бива да остава беззащитна.Всеки знае това.Ако някой се стреми към обратното следователно му е гнила работата.
76
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 80 "Добре че не си дадохме оръжията и сега да сме беззащитни!" Зле скалъпена емоция. От пасольството трябва по-добре да ви избират. Впрочем, от кого сме заплашени във военно отношение?
75
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 78:Безплатен?!Ти чуваш ли се?!Никой нищо безплатано на нас няма да ни даде!Добре че не си дадохме оръжията и сега да сме беззащитни!Такива като теб трябва да осъдят!Ти да не си някой агент,който се чуди как България да остане без защита и после да я нападне?!
74
4
 
6
 
! Отговори
радев руски приятел преди 1 година
Бъдете приятели и васали на Росия... :))
73
3
 
11
 
! Отговори
Кога? преди 1 година
Радев собственоръчно саботира модернизацията на армията ни по натовскич стандарт и натовари бюджета на страната с бъдещи разходи за морално и материално остарялата руско-съветска техника. Под фалшивия предлог, че България ще остане без защита, отказа да изпратим нашето въоръжение от съветско време на Украйна (която може всъщност да го използва за да се пази от руския нацистки режим), като но лиши от безплатен и абсолютно спешен преход към натовско въоръжение. Кога Радев ще бъде съден?
72
2
 
9
 
! Отговори
До 74 преди 1 година
Муню не е "нашия" а вашия пРезидент.В нормална държава щеше да къса билетчета на някой паркинг, тука си прави на президент.Страхливец Треперко Паша е вашия Мунч0.
71
3
 
11
 
! Отговори
И НА ЧЕРЕПА. преди 1 година
РАДЕВ Е СЛУГА НА ПУТИН.
70
3
 
11
 
! Отговори
БОЯШНИЦИ преди 1 година
РАДЕВ, КОЙ НИ НАПАДА БЕ? ОСВЕН РАША ДА СИ ЧУЛ НЯКОЙ ДА НИ ОБЯВИ ЗА ВРАГ? САМО НИ ВЗРИВЯВАТ СКЛАДОВЕТЕ.
69
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 72 Данчо:Спри да клеветиш нашия президент!Като гледам в теб самия има нещо руско щом използваш тези думи!
68
0
 
5
 
! Отговори
ПЕНСИОНИРАНО ШУБЕ преди 1 година
ДА БЕ, ДА. НАПРАВО ДА ВДИГНЕМ ЧЕТИРИТЕ САМОЛЕТА И ДА НАПАДАМЕ!
67
3
 
9
 
! Отговори
Данчо преди 1 година
Главата на руското мюре Мунч0 е празна като войнишка манерка. Каквото кажат от Масква това прави и нашата марионетка Рундь0.
66
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само са наместени едни *** политици, които стават само да оправят деца и роднини изчадия на лекото и мекото, а хората да се оправят, както искат и да се чудят как да изкарват месеца. Господ ще ви съди, ще си намерите майстора тъпоумни глави.