Хампарцумян: Овладяването на инфлацията е политическа мантра

"Ще трябва енергийните политики да се преразгледат, да станат устойчиви"
Обновена: 4 авг 2022 22:09 | 4 авг 2022 22:09, Красимир Ангелов
21

"Овладяването на инфлацията е политическа мантра. В момента най-мощният инструмент е в ръцете на най-предприемчивите хора, не на политиците. Това е производството на стоки и услуги, и по възможност за експорт. Черните облаци на възможна рецесия в САЩ и всички други черни сценарии ги има, трябва да сме готови за тях, но не бива да преувеличаваме и да се самостресираме повече, отколкото трябва, защото човек под стрес взема грешни решения", заяви председателят на Българския форум на бизнес лидерите Левон Хампарцумян в студиото на "Денят ON AIR".

На въпроса необходима ли е актуализация на бюджета, той отговори, че идеята през 6 месеца да актуализираме бюджета не е добра.

"Тя говори за дефицит на професионализъм и компетентност. Трябва да мислим по-дългосрочно, това не може да се иска от служебно правителство", каза той пред Bulgaria ON AIR.

"Въпросът е, че приближените фирми до властта се опитват да направят устойчив бизнес, но това е контрапродуктивно на макрониво, защото властта се сменя по-радикално и изведнъж 30-40% от индустриалния капацитет в дадената сфера почива, защото не е близка до новата власт. Нашето спасение от този модел е, че както и да се наредят следващите правителства, няма да е такава еднолична пирамида с един човек на върха, който взема най-важните решения, и един тесен кръг от хора", смята Хампарцумян.

Той смята, че можем да издържим няколко месеца да плащаме по-високи сметки, защото това се случва в цяла Европа и в момента цената на енергията в Европа е с порядък повече, отколкото в САЩ и Китай.

"От лоша енергийна политика ще затваряме ядрените станции, а не сме технически готови с вятър, слънце и пеперудки да компенсираме всичко това. Сега ще трябва енергийните политики да се преразгледат, да станат устойчиви от техническа, от инженерна, гледна точка. Неволята учи", заключи гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
Хлъцпръцумян преди 1 година
Дреме ми на милионите за тая инфлация!
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Овладейте го тоя :)
14
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва вика да се произвежда за износ.Е кой наивник ще го прави,като веднага ще го налазят мутрите и ще му вземат бизнеса?!Това без политически гръб в България е невъзможно!Бизнесът е сепариран и раздаден на свои хора,които пълнят чекмеджета и това не е само от управлението на Борисов,а така си кара още от преди 1989 година.За да си в някой бизнес,трябва да си бил в него още докато беше държавно всичко и нови играчи не се допускат.Промяна няма,само от държавно стана частно,но пак всичко е тяхно.
13
0
 
12
 
! Отговори
Ангелина преди 1 година
Хампарцумян ,ти си най- неодушевеният предмет от всички - ВСИЧКОЛОЗИ показващи се по телевизията. ОЛИЦЕТВОРЕНИЕ СИ НА ПЪЛНОТО БЕЗДУШИЕ....
12
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мрънка Парцумян и на макро ниво е прав,но икономката ни е на няколко скорости.Прав е и за това,че протестират фирмите градили бизнес на държавни поръчки,чакащи държавата да им дава пари,без ясна сметка как се харчат.Прав е и за пенсионната система,че я съсипаха комунистите.Прав е и затова,че пенсиите се плащат от хората,които внасят реални осигуровки и данъци,а не от натрупани фондове.Ако човек има трудов стаж и поиска от НОИ да разбере колко пари е натрупал за пенсия,срещу ЕГН-то в НОИ има 0лв!
11
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ей тая устойчива дъвка като я задъвчете. Що ще затваряме реактори? Щото сме тапи. За кефа на САЩ. За каква устойчивост ми говориш бе гном. Единия ми любимец се затри след каране на ски. Това заслужавате мизантропи долnи.
10
5
 
4
 
! Отговори
ББ преди 1 година
уау,адекватен коментар на експерт...и гроб и пАсолството само обиди и мантри...факти моля!пДп и много говерещият и нищо не казващ от габрово,усвойл милиарди ...си вярват,че им вярваме!!!
9
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хампи,ходи си в Армения,никой не те е викал,още и акъл дава 1
8
5
 
10
 
! Отговори
За какво са ви пари? преди 1 година
Нали си имате промяна....
7
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докога ще ни пробутвате таз крадлива грозна мутра , на всяка манджа мерудия с тоновете си словесна баластра, на която само той разбира какво иска да каже ! И мен да ме бяха назначили за бизнесмен навремето , и аз щях да се правя на разбирач , като всички назначени бизнесмени ...
6
4
 
7
 
! Отговори
... преди 1 година
... Офф, пак ли?...
5
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никакво овладяване! Евроинтеграция до дупка!
4
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Левонщината в българската икономика и банков сектор вече 30 години ни държи на дъното в Европа!
3
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пърцимунян
2
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този паля'к локумджия може и да издържи месец, два, три, та и година, но работещите бедни, бизнесите на ръба как да издържат??? Арменските локуми са разтегливо дълги, ама действителността е друг въпрос. Абе Лево, нал по ковида помами властта, бизнеса да тегли кредити, после щяло да е мед и масло, ми то си е живо, *** лай' но. Та и твоите лакърдии, не се бойте, вода има много при потъване на кораба
1
11
 
16
 
! Отговори
Бою Тиквочето преди 1 година
Ампарцуцяне, аз 12 години държах ли цените бетон?