БВП е достигнал рекордните 68 млрд евро, нараствайки с 3,6%

Инфлацията за миналата година е 3,3 на сто
192
БВП е достигнал рекордните 68 млрд евро, нараствайки с 3,6%
Снимка: Pixabay

Брутният вътрешен продукт на България през миналата година е достигнал рекордните 68 милиарда евро, нараствайки с 3,6% при инфлация от 3,3 на сто.

Данните са от годишното издание на Българската търговско-промишлената палата "България в цифри", предаде БНР.

Очакванията са инфлацията в нашата страна да достигне през 2022 г. годишни нива от над 12 на сто заради цените и доставките на енергийните суровини и забавените инвестиции. Според БТПП е съвсем естествено, че при текущите инфлационни равнища от близо 17% (към месец юни 2022г.) БВП на страната значително да се повиши. Безработицата остава на много ниски нива, въпреки  че все още не може да се компенсират последствията от пандемията и да се достигнат предкризисните нива от 4,2% през 2019 г.

България е лидер по отношение на данъчната система в ЕС и това е едно основните ни конкурентни предимства, но коронавирусната пандемия и военния конфликт в Украйна създават несигурност у инвеститорите.

След възстановените вериги на доставки страната ни постигна рекорден износ през 2021 г. в размер на 35 млрд. евро, или ръст от 24 на сто. Водещите търговски партньори на България по отношение на износа и през тази година са Германия, Румъния, Италия, Гърция и Турция. Вносът на стоки и услуги също регистрира рекордни стойности през миналата година, като търговското салдо на страната ни отново остава негативно.

Средната работна заплата продължават да расте, достигайки 782 евро през 2021 г., а през  първото тримесечие на 2022 г. достига 814 евро.

Според годишника на БТПП България подобрява мястото си в класациите за "Свобода на медиите", където от 112 място се изкачва до 91-во от 180 страни през 2022 г., и в класацията "Индекс на икономическата свобода', където от 35-о място през 2021 страната се изкачва до 29-а позиция от 177 държави. Подобрява се и представянето в международната класация за "Глобален индекс на мира".

В други класации България запазва мястото си, като Класацията за световната конкурентоспособност на Международния институт за управление на мениджмънта (IMD), където страната ни се позиционира на 53-то място от 63 страни. Негативно е, че в някои класации България влошава мястото си като “Индекс за върховенство на закона” на World Justice Project, където понижаваме позицията си от 53-то място през 2020 г. от 128 страни до 62-ро място през 2021 г., въпреки включването на 11 нови страни в класацията страната ни влошава позицията си с 9 места. От 32-ро място през 2020 г. България изпада до 36-тото място и в индекса за "Икономическа свобода по света". България се позиционира по-лошо и в "Индексa на глобализация", където пада с една позиция по-надолу до 33-то място от 208 страни, отчита годишникът на Търговско-промишлената палата.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още по темата: БВПикономика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
95% от квалифицираната работа казваш, а ? Мамин сладур, такъв....Редно е да кажеш също , че квалифицираната работа извършвана дистанционно съставлява едва около 15% от всички дейности извършвани в една икономика...т.е. твоите 15% не са меродавни за целия пазар на труда и това, че си се изнесъл извън софето не те прави пример нито компетентен за да коментираш за нива на заплащане в реалния сектор в провинцията ...
61
8
 
12
 
! Отговори
Следователно преди 1 година
На 2-ри Октомври да изберем ПП и ДБ, за да бъде окончателно освободена България от лапите на продажната, алчна БГ Мафия, която освен че толкова години не се накраде, обслужваше интересите и на престъпника-антихрист Путин.
60
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички служители дет сега не сте разбрали, че за другите има яка криза, ще го поемете рязко изведнъж кога ви освободят от служба. Това, че някой губи пари да ти плаща заплата все още трябва да тие червена лампа да се подготвяш и да подкрепяш другите които вече са в блатото и се борят и за вашия ***
59
14
 
7
 
! Отговори
до 68 преди 1 година
Аз съм служител. Извън София. Взимам далеч над 4000лв. месечно. Съпругата ми- също. Стига вече сте пяли София това, София- онова. Вече 95% от квалифицираната работа може да се извършва дистанционно. Няма значение откъде я работиш. Отваряш обявите и свят да ти се завие. Например, търсят специалист по дигитален маркетинг- никой не го интересува откъде си. Вече, ако си продавач или нещо подобно, няма как- там си бачкаш в Лидл за 2500 и толкоз.
58
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички живеем тук а не на Марс и не сме коне с капаци - това са абсолютни стъкмистики, пълни кабинетни глупости, смятани на парче и продукт на осреднена аритметика... На практика нямат нищо общо с действителността и случващото се в страната. София е паразитна, централизирана, затворена система изсмукваща държавния бюджет, сриваща и обезлюдяваща провинцията и помпаща въпросните кухи сметки. Резултатите са мизерия в провинцията....средна ръка живот в София...
57
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма как да няма ръст, след като заплатите скочиха до небесата. Конкуренция 0 заради функционалната неграмотност- рай за хора с търсени знания. В LinkedIn прелива от оферти и буквално за дни човек може да си намери нещо смислено. Разбира се, не важи за склададжии, кофражисти, шофьори, стругари, машинни инженери със знания от ТУ 79та големия сняг, "икономисти" от УНСС и подобни неквалифицирани хора.
56
7
 
14
 
! Отговори
Българин преди 1 година
При бойко болгароубиецът средният ръст беше 2% в годините без криза, а без него е 3.6% и то по време на най-голямата световна икономическа криза...
55
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Повече от логично. Заплатите в западните компании вече настигат европейските, но разходите за труд тук са 1/5 от тези в Германия, например. Затова, особено в ИТ сектора, е много по-лесно тук немска компания да дава 12к заплата- ниски разходи, кадърен персонал. Във всички квалифицирани сектори заплатите скачат непрестанно, заради нулева конкуренция. Хазната се пълни от високи вноски от ДОД на заможните българи. Доста украинци и руснаци се релокираха тук и взимат също сносни заплати.
54
3
 
20
 
! Отговори
До Таня преди 1 година
София няма нищо общо с останалите градове. Извън София ако си служител 4000 лв заплата няма как да получиш,ако ще и най-работния и най-кадърния да си.В София заплатите са ви високи,парното евтино,така че недей да правиш обобщение за цяла България.
53
2
 
16
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 1 година
В София 2000лв. в провимцията 500лв. средно става 1250лв. На софиянци пилето на провинцията картофите стредно става пиле с картофи.
52
10
 
11
 
! Отговори
Боко е дебил преди 1 година
При Боко последният му мандат БВП падна. И не е постигал растеж по-висок от 2 процента. Обаче има нахалство то да плюе по кабинет който се справя по-добре от неговите.
51
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Плювалниците нещо да кажат?
50
9
 
8
 
! Отговори
Таня преди 1 година
Е как не схващате... Разходите ни са се повишили с 20%, което е равно на около 600лв. Доходите ни се повишиха с 10%, което е около 800лв. Това са елементарни сметки на ниво 4-и клас.
49
5
 
8
 
! Отговори
До Таня преди 1 година
Я пак???При 20% увеличени разходи и само при 10% увеличени приходи,като как остават повече пари в наличност?
48
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали се оплаквахте че национал-социалистите на кирчо били ограбили хазната..
47
7
 
12
 
! Отговори
Тъжен Селянин преди 1 година
Е как бе, мислех, че Киро е виновен, че въобще съм се родил? КОЙ ще ни даде парииии?
46
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пълни глупости- половината индустрия е чужда собственост и тук остават само заплатите - слабички при това. Стоката се изнася на трансферни цени и тук остава само за заплатите, а добавената стойност собственика си я реализира отделно! При такива сходни обеми продукция други държави имат по- висок стандарт и двойни заплати! НАП не смее да ги пипне за тия измами чуждите инвеститори и богатството изтича навън необложено от данък печалба дори!
45
7
 
14
 
! Отговори
Xaxa преди 1 година
Интервсно ми е дали така наречените "управляващи" и техните глашатаи - така наречените "медии" сами си вярват на лъжите. Българина обедня двойно, а те видиш ли му говорят колко добре си живеел, чак и бил забогатял ахахахахаха. Инфлацията била 3%, може би имат предвид, че с откраднатите от нас пари ще могат да си купят с 3% по-малко вили, коли и къщи по разни екзотични места.
44
12
 
8
 
! Отговори
Таня до 77 преди 1 година
Веднага обяснявам. Семейството ни харчеше около 3300лв месечно през 2021. От около 3 месеца насам, сумата достигна почти 4000лв. Т.е. към 20% увеличение за същият начин на живот. Възнагражденията ни бяха вдигнати от работодателите с 10% заради инфлацията. Което прави грубо около 800лв повече.
43
11
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ей заради това бе свалено правителството, защото ако останеше една цяла година на власт щеше да лъсне още повече колко много е крала шайката на сикаджийската мутра от Банкя и аверите му от ДПС. Най-после икономиката трябва да бъде оставена в ръцете на хората, държавата да спре да се бърка на бизнеса, а политиците да се правят на големи строители на туй или онуй. Имаме рекорден БВП при все войната, при все газово-петролния рекет на рашистите и техните слуги у нас - поцелуйковците!