Бедността - ключова роля младежите да не работят

Най-важната роля за изключването от пазара на труда е образованието
332
Бедността - ключова роля младежите да не работят
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Бедността има ключова роля за задържането на младите хора в България извън пазара на труда и образованието, пише в анализ на Института за пазарна икономика (ИПИ), цитиран от БТА.
Докладът на ИПИ си поставя за цел да изгради профила на младежите в България, които не работят и не учат (NEETs).

Не е изненада, че самите неактивни младежи са с ниски доходи, но мнозинството от тях живеят в бедни домакинства, което създава значителни пречки пред активирането им. Сходно е наблюдението и при разпределението на доходите – докато работещите или учещи младежи следват структурата на доходите на населението като цяло, то неактивните са близо и под линията на бедността.

България е сред петте страни с най-висок дял на NEETs в Европейския съюз, поради което видимо има потребност от префокусиране на политиките към тях, посочват от ИПИ.

Най-важният фактор, който разделя активните от неактивните младежи е образованието – сред NEETs има много по-голям дял от тези с основно и по-ниско образование, което блокира достъпа им до пазара на труда. Доколкото тенденцията е към увеличаване на търсенето на високообразовани специалисти дори за много от работните места в селското стопанство и ниските сегменти на индустрията, то можем да твърдим, че реализирането на пазара на труда на хора с ниско образование ще става все по-трудно, пише в доклада.

Ромите са свръхпредставени сред неактивните младежи, като сред младежите с български или турски произход има много по-голям дял на завършилите средно и висше образование. Това означава, че разрешаването на проблема с неактивните младежи е свързан с интеграцията на ромите, посочват експертите.

Анализът не установява голяма зависимост между здравословното състояние и неучастието в образование, обучение и заетост при българските младежи – разлики са налице, но те не са значителни. Наблюдават се обаче регионални дисбаланси, като неактивните младежи са с чувствително по-голям дял в Южния централен и Югоизточния район на страната.

Данните сочат, че домакинската работа и грижата за деца са спирачка пред активното участие на жените на пазара на труда. Въпреки че не може да се установи пряка връзка между майчинство, грижа и задържане извън пазара на труда, то неактивните жени живеят в домакинства със значително повече деца, а и като цяло повече хора, което навежда на извода, че за немалка част от тях работата в дома е предопределящият фактор за неактивността, пише в доклада.

Понастоящем по-голямата част от усилията по активиране на неактивни младежи пада върху Министерство на труда и социалната политика, и в частност Агенция по заетостта. Част от проблемите, които държат младежите неактивни обаче са по-скоро от компетенциите на институциите, които се занимават със здравни и образователни политики, или друг вид социална грижа. Затова е необходимо по-тясно сътрудничество между институциите, включително чрез обмен на данни и профилиране на индивидуалните потребности на  безработните младежи, препоръчват от ИПИ.

Значителна част от неактивните младежи са отпаднали от училище след началната и прогимназиалната фаза, което блокира достъпа им до висше образование и ограничава достъпа им до повечето сегменти на пазара на труда. Съответно, поставянето на допълнителен акцент върху задържането в училище може да се разглежда като де факто

превенция на неактивността на по-късен етап от живота. Преди пандемията от Ковид-19 бяха положени мерки в тази посока, но след нормализацията на образованието те следва да бъдат възстановени и дори засилени, пише в доклада.

Интегрирането на неактивните жени се нуждае от специфични мерки. Важността на ролята на жените в семейната среда и грижата за деца означава, че подходящо решение за немалка част от тях би било по-широкото застъпване на работата от разстояние или на непълно работно време. От особено важно значение в някои части на страната и особено в столицата е достъпът до грижа за деца – детски градини и ясли, отчитат експертите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


332
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
177
5
 
1
 
! Отговори
До долния преди 1 година
Коментара ри е расистки и отвратителен напомняш на Хитлер
176
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Търсят се хора без претенции и с немислещи мозъци,че като ги впрегнат да работят повече за малко пари,но и балъците вече се намират трудно,бягат в чужбина
175
1
 
15
 
! Отговори
Общ работник преди 1 година
Има едно момче при нас в склада, от бедно семейство. Тук дебело подчертавам, че близките му са бедни, щото ги мързи. А момчето е много работливо. Та какво се случва - взема той прилична заплата като за общ работник, прибира се дома и...го налазват. Плати тока, водата, телефоните, купоните за храна на мама, че да готви, на тати ракия и брат му дето обикаля и само търси какво да повлече. И съответно му писва, щото дали работи или не, неговите хора все го влачат надолу.
174
1
 
17
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
В София има сто института и агенции с хиляди хора на хранилка от нашите данъци.Навремето имаше една идея някои от министерствата да са в провинцията, както на запад.Хем ще оправят инфраструктурата в провинцията, хем шопарите,работещи в столицата ще видят как живее "раята" в провинцията.
173
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз нямам пари за катък "Веселина", а пък за вас - не знам.
172
0
 
20
 
! Отговори
Истината преди 1 година
Трябват си хора за всичко. Всички работещи честен труд трябва да се уважават. От чистачката до директора. Аз примерно работя интелектуален труд за 5000 лева, но нали трябва някой да ми произведе нещо, че да си купя нещо с тях? Този някой често го прави с къртов физически труд, който аз не бих работил за никакви пари, освен ако не ми се налага за оцеляването. Има хора, които не са много умни, но са изключително сръчни. Без тях също не може.
171
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само на заплата не става,трябва си и далаверка няква,алъш вериша да върви,младите имат повече акъл да работят пенсионерите,че не им стигат пенсиите
170
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На снимката - една черна котка, прегърната от бял котарак.....Беден, затова не работи.
169
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като човек занимаващ се с подбор на персонал мога да заявя че има много хора с осново образование, които работят и са се развили в дадена сфера, като строителстовото.Ако някой млад човек иска да е доктор, то ще трябва да учи и да изкара съответната диплома, но това не важи за всяка професия.
168
1
 
2
 
! Отговори
Христо преди 1 година
До Анонимен 185 - В Москва !
167
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 186 - НЕ му била "баба" бе - Богата ЛЕЛЯ от Америка била , ама нашия нещо пак не е разбрал !
166
2
 
5
 
! Отговори
Елена преди 1 година
Аз съм в политиката и не се оплаквам !
165
5
 
1
 
! Отговори
Програмист преди 1 година
Колегата 135 по-надолу е прав . Само ние имаме значение , другите за нищо не ставате !
164
0
 
9
 
! Отговори
Петров преди 1 година
Еврика! България не е държава а имитация. ГЕРБ не е партия а имитация. Радев не е президент а момче за всичко. Нашите жалки работодатели дават заплати от 2.50 с ДДС.
163
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мацките кълват на пичове, а не на яхти или бмв-та. Но когато не ти се получава и започваш да се самонавиваш, че всички са еднакви и само гледат чичко паричко. Пак ви казвам, момчето на 20 години живот за който си мечтаят хора с милиони и не са с него заради парите , а заради него. В момента живота му е огън. Лятото на Лозенец, зимата ски учител на Банско, не иска да влиза в университет. Изкарва си някакви пари и живее на макс и граби от живота.
162
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Виждали ли сте например, как един копа и други 10 го гледат......:))) Това е реалността в БГ :))
161
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Живеем във време на криза на човешкото съзнанието и както е казал Апостолът, времето е в нас и ние сме във времето. В суперегото ни са скрижалите за човешкото достойнство. Като БГ родители не пожелаха да "натоварят" в съзнанието на децата си общочовешките стойности, на които ни учи, ако щете дори религията, децата ще си ходят по света с леки глави и повърхностни цели. Ако това им донесе щастие, чудесно: празни хора с празен живот!
160
0
 
0
 
! Отговори
Баровеца преди 1 година
До Анонимен 164 - Щом казваш ....!
159
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българските поговорки "Учи мама за да неработиш" и " От работа се става гърбат, а не богат" са много поучителни!!
158
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз забелязвам, че тези които не работят, имат повече пари от тези които чинно си ходят на работа всеки ден, как става този номер :))) Да ходиш на работа в БГ, значи да си даваш поне половината заплата за разходи, нема смисъл :))

Спонсорирани публикации