Бедността - ключова роля младежите да не работят

Най-важната роля за изключването от пазара на труда е образованието
332
Бедността - ключова роля младежите да не работят
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Бедността има ключова роля за задържането на младите хора в България извън пазара на труда и образованието, пише в анализ на Института за пазарна икономика (ИПИ), цитиран от БТА.
Докладът на ИПИ си поставя за цел да изгради профила на младежите в България, които не работят и не учат (NEETs).

Не е изненада, че самите неактивни младежи са с ниски доходи, но мнозинството от тях живеят в бедни домакинства, което създава значителни пречки пред активирането им. Сходно е наблюдението и при разпределението на доходите – докато работещите или учещи младежи следват структурата на доходите на населението като цяло, то неактивните са близо и под линията на бедността.

България е сред петте страни с най-висок дял на NEETs в Европейския съюз, поради което видимо има потребност от префокусиране на политиките към тях, посочват от ИПИ.

Най-важният фактор, който разделя активните от неактивните младежи е образованието – сред NEETs има много по-голям дял от тези с основно и по-ниско образование, което блокира достъпа им до пазара на труда. Доколкото тенденцията е към увеличаване на търсенето на високообразовани специалисти дори за много от работните места в селското стопанство и ниските сегменти на индустрията, то можем да твърдим, че реализирането на пазара на труда на хора с ниско образование ще става все по-трудно, пише в доклада.

Ромите са свръхпредставени сред неактивните младежи, като сред младежите с български или турски произход има много по-голям дял на завършилите средно и висше образование. Това означава, че разрешаването на проблема с неактивните младежи е свързан с интеграцията на ромите, посочват експертите.

Анализът не установява голяма зависимост между здравословното състояние и неучастието в образование, обучение и заетост при българските младежи – разлики са налице, но те не са значителни. Наблюдават се обаче регионални дисбаланси, като неактивните младежи са с чувствително по-голям дял в Южния централен и Югоизточния район на страната.

Данните сочат, че домакинската работа и грижата за деца са спирачка пред активното участие на жените на пазара на труда. Въпреки че не може да се установи пряка връзка между майчинство, грижа и задържане извън пазара на труда, то неактивните жени живеят в домакинства със значително повече деца, а и като цяло повече хора, което навежда на извода, че за немалка част от тях работата в дома е предопределящият фактор за неактивността, пише в доклада.

Понастоящем по-голямата част от усилията по активиране на неактивни младежи пада върху Министерство на труда и социалната политика, и в частност Агенция по заетостта. Част от проблемите, които държат младежите неактивни обаче са по-скоро от компетенциите на институциите, които се занимават със здравни и образователни политики, или друг вид социална грижа. Затова е необходимо по-тясно сътрудничество между институциите, включително чрез обмен на данни и профилиране на индивидуалните потребности на  безработните младежи, препоръчват от ИПИ.

Значителна част от неактивните младежи са отпаднали от училище след началната и прогимназиалната фаза, което блокира достъпа им до висше образование и ограничава достъпа им до повечето сегменти на пазара на труда. Съответно, поставянето на допълнителен акцент върху задържането в училище може да се разглежда като де факто

превенция на неактивността на по-късен етап от живота. Преди пандемията от Ковид-19 бяха положени мерки в тази посока, но след нормализацията на образованието те следва да бъдат възстановени и дори засилени, пише в доклада.

Интегрирането на неактивните жени се нуждае от специфични мерки. Важността на ролята на жените в семейната среда и грижата за деца означава, че подходящо решение за немалка част от тях би било по-широкото застъпване на работата от разстояние или на непълно работно време. От особено важно значение в някои части на страната и особено в столицата е достъпът до грижа за деца – детски градини и ясли, отчитат експертите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


332
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
157
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Толкова много изследвания и анализи за един толкова пpocт и общоизвестен факт - едно племе извън и над закона не желае да работи и да допринася в българското общество, а получава наготово редица обществени услуги - здравеопазване, социални помощи, майчинство - професия ц маййка! и разбира се пенсия за старост, за това, че цял живот не са си мръднали пръста да свършат работа за 5 лева!
156
2
 
4
 
! Отговори
До 16 ти преди 1 година
А каква е мотивацията като работиш и пак си бедеб
155
1
 
7
 
! Отговори
ил Рапоне преди 1 година
Налага се пояснение, защото част от коментиращите са извадка на онези 80%, дето реално са поне 95. Икономиката не е наука на чудесата, а на възможното. Благосъстояние, или както го разбирате, заплати, се увеличават от древни времена само по един начин. С повишаване на производството на стоки и услуги и оттам, на БВП или както щете го наричайте. Всичко останало е равнозначно на пускане на принтера и после подрязване на хартийките, дето им викате парична единица. Приятен ден.
154
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пазарът определя кой колко ще получава. И в това няма лошо. Лошото е, когато капиталът от средство за по-добър живот се превърне в самоцел за индивидите. Това е фаталната грешка на капитализма.
153
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По добре гладен от колкото изморен и гладен
152
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези про*ите за които говорите, винаги са по успешни от вас "умниците", понеже поемат рискове без да разбират последствията :))) Докато вие сте като учените от БАН, тоест безполезни :)))
151
9
 
3
 
! Отговори
Христо преди 1 година
Баба едно време с малката си заплата заделяла да купува акции. Днес, 60 години по-къно няма нужда да работя, защото имам 25 хиляди акции на Апъл, 30 хиляди на Файзер, 50 хиляди на Кока Кола. Само от дивиденти получавам по 110 хиляди долара на година. Бебето почина на 98 годишна възраст преди 1 година, но до последно купуваше акции и биткойни
150
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 151 - Значи дилемата е : Или спасител - или девственник , така ли ?! А аз като уча медицина какво да правя ?!
149
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
О про стачването и въздухът в главите на младите им пречи да разберат, че трудът облагородява човека. Не ми е зор за тези от реп ки безработни, за работещите млади- Аферим!
148
1
 
30
 
! Отговори
истината преди 1 година
Накрая си остават спомените и бих дал всичко за да си върна младостта, ама не става. Съвет от дядо ви Гошо на 81 години, дето цял живот събира да има за децата и внуците, направих голяма къща и два апартамента стоят сега празни в Ловеч, а всички те сега са в Лондон и ги виждам само на Коледа. За какво съм се лишавал и аз не знам. Ще си умра сам и нито ми трябват апартаменти, нито къщи. Едно легло ми трябва и да не заспивам гладен. От този свят човек си тръгва с това с което е дошъл. Гол и бос
147
0
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
До Анонимен...е,"Меа кулпа"!..Мислех те за по-малък ,за това ..Що се отнася до "виенето",то...друсан ли си?.."ПроСоТо" НЕ "вие" !...Просто СПОДЕЛЯ мнението си!..СОБСТВЕНОТО си мнение!
146
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Роботизация в БГ, най-бедната държава в ЕС, това е в сферата на фантастиката :))) Робовладелците надали ги разбират тези работи, камо ли да хвърлят пари за нещо което не разбират :))
145
4
 
3
 
! Отговори
Христо преди 1 година
Баба едно време с малката си заплата заделяла да купува акции. Днес, 60 години по-къно няма нужда да работя, защото имам 25 хиляди акции на Апъл, 30 хиляди на Файзер, 50 хиляди на Кока Кола. Само от дивиденти получавам по 110 хиляди долара на година. Бебето почина на 98 годишна възраст преди 1 година, но до последно купуваше акции и биткойни
144
2
 
14
 
! Отговори
Ужас преди 1 година
Вие сте някакви болни мозъци тука. Кви програмисти, кви бачкатори, пишете простотии в нета по цял ден и хабер си нямате от реалният свят. Ужас просто.
143
4
 
3
 
! Отговори
Баровеца преди 1 година
До Анонимен 135 - ПРАВ си програмистчето - И НИЕ ЩЕ СТАНЕМ СПЕЦИАЛИСТИ , с малката разлика че ще се образоваме и ще живеем в цивилизования свят , а такива като теб ще работят за НАС , докато Ни изнася да работите евтино , защото така се прави с раята от 4-тия свят , а после ще Ви оставим на милостта на *** !!!
142
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ти е до ценностната система.. Ако цениш да минаваш много жени и да си раздаваш семето като минзухар. Прей това никой не те спира. Както никой не трябва да спира хора които са избрали да си програмират и да се занимават с компютри. Не е невъзможно да си социален и програмист, но всеки знае себе си.
141
4
 
3
 
! Отговори
До Анонимен 151 преди 1 година
Брей ... аз сред програмисти се движа пък те вършеят здраво. Единственият им проблем, е че не остава време за всички желаещи. Да не си гледал някой американски филм?
140
5
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
До Анонимен...абе симпатяго,аз съм се занимавал с програмиране и съм обучавал други ДОСТА ПРЕДИ ТИ ДА СЕ РОДИШ бе!!!!...Та това "евтин,нискоквалифициран и заменим" е само израз на твоята ЗАБЛУДА!....Така ще ви изработятшебеците с тоя "Изкуствен интелект",че свят ще ви се завие...Запомни това!..Имаш го безплатно от "ПроСоТо",който е врял и кипял в тия работи ,както казах
139
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
https://youtube/watch?v=tSdIgGin_rkАвтономните трактори отдавна се разработват.. Управляваш ги само с телефона си. Какво повече да си говорим..
138
2
 
9
 
! Отговори
До До 135 преди 1 година
Мъжа ми е IT и НЕ не се е родил научен. Последните 8 години е набил огромна сума за курсове и квалификации .Три пъти седмично се прибира от работа и учи по 5-6 часа допълнително. Сега всичко това му се отблагодарява...обаче имаше много жертви докато стигне до тук.