Най-нужните кадри през следващата година: Шивачки, сервитьори, бармани и готвачи

47 645 работници без специалност ще са нужни в различните сектори на икономиката
10 авг 2022 15:53, Нели Христова
122
Най-нужните кадри през следващата година: Шивачки, сервитьори, бармани и готвачи
Снимка: БГНЕС

Шивачки, сервитьори, бармани и готвачи ще са най-нужните кадри за бизнеса в следващата година. В Разград сред най-търсените ще са и музикантите, а в Кюстендил- обущарите. Традиционно ще се търсят и строители, касиери и заварчици. Това показва проучване на Агенцията по заетостта сред шефовете на около 4000 фирми, цитирано от "24 часа".

Шефовете в 17 от 28-те области в страната са заявили нужда от сервитьори - бармани, машинни оператори и шивачи.

Оперативен счетоводител е сред най-нужните кадри в 16 области. Следват касиери, готвачи, електротехници и заварчици, които са най-дефицитни в 15 области, а строителите - в 13. За всички тях областните комисии по заетост препоръчват да се организират обучения, за да може да се отговори на нуждите на пазара на труда.

Въпреки развитието на технологиите основният глад според самите работодатели ще е за професиите, свързани с правоспособност. През следващата година бизнесът иска да назначи 128 789 специалисти с квалификация, придобита в средното образование. Отново най-търсени ще са: сервитьор - барман, готвач, машинен оператор, шивач, строител, строител монтажник, заварчик, оперативен счетоводител, електротехник, касиер и др.

Наполовина по-малко ще са нужните кадри с правоспособност или висше образование. Сред тях са шофьори, медицински сестри, учители и лекари. В сравнение с предходната година броят на търсените висшисти е нараснал с 6300 и достига малко над 62 хил.

47 645 работници без специалност ще са нужни в различните сектори на икономиката през следващите 12 месеца.

70,7% от шефовете изпитват затруднения при наемането на нужните кадри. А най-сериозни те са при намирането на продавач-консултанти, готвачи, шивачи, машинни оператори, програмисти.

Преди коронакризата най-сериозни пречки е имало при търесеното на машинни оператори, оперативни счетоводители, помощник-възпитатели, заварчици и електромонтьори.

3/4 от работодателите ще наемат персонал на постоянен договор и пълен работен ден. Едва 1580 са готови да наемат нови служители за работа от разстояние.

Нова вълна на коронавируса пък ще повлияе на 19,4% от работодателите да не търсят нови служители. Това са 11 800 предприятия, обясняват експертите от Агенцията по заетостта.

Най-силно нова епидемична вълна ще се усети в сектора на търговията, хотелиерството и ресторантьорството, където 1/3 от фирмите ще се откажат да търсят персонал. За половината от анкетираните фирми COVID-19 няма да окаже влияние при наемането на нови служители.

173 784 ще са търсените специалисти с висше образование в следващите от 3 до 5 г. Най-нужни ще са педагозите, като заявките от работодателите за учители през следващите 5 г. се очаква да са за над 15 хил.

Следващото най-търсено професионално направление е “Икономика” с 13 670 нови работни места. Топ три се допълва от “Електротехника, електроника и автоматика”, където работодателите са посочили нужда от 9930 души. Почти толкова ще са и новите места за медицински сестри. Още 5658 ще са нужните кадри в медицината. А 3109 ще са търсените зъболекари.

Свободните места за юристи ще са 2824, въпреки че това е най-желаната специалност от кандидат-студентите в Софийския университет тази година.

Нито един работодател не е посочил, че в следващите 5 г. ще му трябват теолози, политолози и служители, завършили “Национална сигурност”.

208 964 специалисти със средно образование ще са нужни на бизнеса в следващите 5 г. Спрямо началото на миналата търсенето е намаляло с близо 33,5 хил. Най-нужни ще са тези в търговията на едро и дребно, строителството, производствените технологии – текстил, облекло, обувки и кожи, машиностроене, металообработване и металургия и др.

Със 150% по-малко са обявените нови работни места в хотелите и ресторантите. Общо нужните нови работници за тях през следващите 5 г. ще са 7067 души.

Спадът в администрацията и управлението е със 106,7%, за секретарски и административни офис дейности е с 55,2%, с 8% - за военно дело и отбрана.

“София-град остава областта, където ще се търсят най-много работници и специалисти - 67 064, което е 28% от всички заявени в страната потребности”, обясняват от Агенцията по заетостта.

В 17 от 28 области търсените работници и специалисти са по-малко от регистрираните безработни. Но пък в София заявените работни места са 5 пъти повече от хората в бюрата по труда, а във Варна - 3 пъти.

Най-важното изискване на шефовете към новите служители е дисциплината и умението за самоконтрол. Анкетата показва, че второто важно качество е работата под напрежение. Половината шефове са искали и предишен опит.

За 2/3 от работодателите са важни уменията за гъвкавост и адаптивност, инициативност, продуктивност, социални умения и креативност.

Най-важното качество пък е инициативността и предприемачеството, като за първи път то измества доброто владеене на български език.

Бизнесът е склонен да инвестира в квалификацията на персонала си. Преобладаващи са обученията, свързани с масово търсени професии - оператори на машини, шлосери, заварчици, монтьори, техници, инженери, шивачи, мебелисти и др.

Намалявали обявите във всички сектори. Най-голям спад има при хотелиерството, здравеопазването и строителството

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
5
 
11
 
! Отговори
Кърмаза глава преди 1 година
До Анонимен Кефи как си измисляте истории и сами си ги изживявате, докато живота ви отминава. Егати льохманите.
71
0
 
15
 
! Отговори
до 81 преди 1 година
Кол центровете нямат нищо общо с ИТ. Дори да имат, всеки му казва фейк ИТ.
70
2
 
7
 
! Отговори
до 76 преди 1 година
Под "не стигаха за нищо" вероятно имаш предвид, че не стигат за луксозна къща и последен модел Range Rover. Сигурно не стигат, тук съм съгласен. Но стигат да се живее повече от добре. Факт е, че тук има сходни заплати в същия сектор и се живее 20 пъти по-охолно от UK с тези пари.
69
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Бг и на кол центроветв му викат ай ти.Тъй че е мешана работа кои и какви се пишат за такива
68
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На мен най-чудно ми е тази примиримост на хората. ТИ се продаваш на пазара на труда, ТИ определяш цената... Ето, например, долу казали за Лидл. И аз съм работил като студент там в склада. Ами, намерих си и складова работа за 4000лв. месечно чисто в друга чужда компания. А Лидл работех за двойно по-малко. После се изучих и сега взимам над 9000. Начини има, стига човек да е адаптивен към средата.
67
2
 
18
 
! Отговори
демек крепостни преди 1 година
селяни,да бачкат за господарите-такива имаме много,от глупав ,по-глупав,за БЕЗ пари,та да караме бугатита,ролсове и да имаме къщи в курортите.Е наберете си ги от укрите,дето ги докарахте,и от любимия ви електорат-патлИЖаните.
66
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като ни правеха ядрени физици и математици комунистите по-предишните - не искахме. След малко време и за хигиенисти няма да имаме ум като нация.
65
5
 
8
 
! Отговори
до 74 преди 1 година
10к паунда на месец взима среден програмист в UK. Луди пари за 100к. Там живях, докато си изплатя студентския кредит към тяхната държава. Около 12к паунда взимах накрая, но не стигаха за нищо.
64
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шиши как натрупа 570 милиона лева? Със сигурност не е спестявал от заплати.
63
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
90% от ай титата са разработчици на джава ненужни игри това е ако си от другите 10 честито
62
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Малко е обидно човек да прочете как в ИТ секторът нищо не правел. Ако не правеше, нямаше да взимаме по 100++к годишно. Последните ми 2 проекта- система за авиолинии, постоянно използваща се от стотици милиони хора годишно, изключително важна и ерп система за верига болници, която помага и оптимизира дейността на заведението в пъти. Ама айде, нека нищо не правим. От неуки хора какво да очакваш. Бачка за 3к в някой склад и много работел, пък другите нищо не правели...
61
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мой съвет е, работете за себе си, българския работодател като цяло не си цени хората, само ги експлоатира.
60
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нация от слуги.
59
10
 
6
 
! Отговори
до 65 преди 1 година
Баце, дори склададжия в Лидл взима 2500 + ваучери за храна отделно + допълнително здравно БЕЗ нощните смени... Айде малко по-висока самооценка имай... 2 бона да му плащали... 2 бона взима ученик, работещ лятна работа на 2 места, бе човек.
58
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България пари не се правят ако се правеха нямаше най продаваната нова кола да е Дачия.Кой квото ще да ви приказва.Изключвам дечутати кметове общински съветници министри и секретарките им тоест тия на европейска хранилка
57
5
 
5
 
! Отговори
до 61 преди 1 година
Спомням си като млад и зелен ИТ "спец" преди около 13 години как работех начално за 1900лв.. Виждаха ми се някаква огромна сума пари. Работех по 9-10 часа на ден, докато се науча. Полека-лека заплатата ми стана 3, 4, 5 и в момента минава 10000лв.. Колкото повече се научавах, толкова по-малко труд ми беше нужен. Едно време пишех някакъв парсер за бинарни данни за седмици, сега го правя за часове. Е, докарвам по 3 часа работа на ден де, но повече в срещи. Иначе се моткам.
56
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако може на минимална заплата. То затова не могат да си намерят. Да ми плащат 2бона с удоволствие ще отида да шия. Даже и ще се старая.
55
1
 
5
 
! Отговори
До 61 преди 1 година
Естествено че не ме е яд щото приказваш измислици даже ме забавлявяш
54
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Които сте успели да се закачите на ИТ влака ви съветвам да спестявате всеки един лев и да го влагате в нещо трайно което държи стойност! Ако имате кредити гледайте да се откачите от тях възможно най бързо. Докато ви дават големите заплати вземайте. Но да знаете че скоро това ще приключи. Света вече тръгна в друга посока. В бъдеще други неща се се търсят. Повечето от сегашните престижни и добре платени професии няма да съществуват изобщо. Всяко нещо е до време. Света се променя постоянно
53
8
 
3
 
! Отговори
до 58 преди 1 година
Много ясно, че нищо не правя. Работя по не повече от 2 часа на ден и изкарвам около 15к лв.. Яд ли те е?

Спонсорирани публикации