Отоплението през зимата: Кой ще бъде най-евтиният вариант?

Можем да спестим над 60% от сметките си за енергия чрез топлоизолацията
11 авг 2022 13:50, Анисия Иванова
165

70 на сто от разходите за енергия в едно домакинство отиват за отопление и охлаждане. Останалите 30% идват от електроуредите в дома, сочат изчисленията на Центъра за енергийна ефективност. Според тях можем да спестим над 60 на сто от сметките си за енергия през зимните месеци чрез добра топлоизолация.

Нормално е да поддържаме равномерни температури в дома си и през зимата (21 градуса), и през лятото (25 градуса). Ние правим точно обратното, което води до прекомерен разход на енергия. Най-големият разход за енергия се получава именно когато през зимата охладим сградата си, а после бързо се опитаме да я затоплим. Това заяви Драгомир Цанев от Центъра за енергийна ефективност в ефира на "България сутрин".

"Най-евтино ще бъде отоплението на климатици с висок коефициент на преобразуване на енергията. Директното използване на електричество, без термопомпа или система, ще бъде най-скъпото. Трябва да мислим за смяна на уреди като печки с реотани и радиатори", подчерта той.

Според Цанев най-ефективните мерки за пестене на енергия могат да бъдат постигнати единствено след голяма инвестиция. Поради тази причина от Центъра за енергийна ефективност настояват средствата по Плана за възстановяване да бъдат усвоени максимално бързо.

"Тези, които разполагат с възможности и ресурси, не бива да забавят изпълнението на подобни мерки, тъй като сроковете на възвръщаемост на инвестицията намаляват с увеличаването на цените на енергията", поясни той за Bulgaria ON AIR. От думите му стана ясно, че ефектът от санирането ще бъде видим още след изпълнението на мерките. От старата програма за енергийна ефективност са регистрирани спестявания в размер на 20-40%. Проучванията на Центъра за енергийна ефективност сочат, че с увеличението на минималното изискване за клас на енергийна ефективност на сградите ще се стигне до спестявания в 50-60%.

Цанев посъветва всички потребители, които са принудени да се отопляват с дърва и въглища, как да намалят сметките си.

"Опитайте се максимално да уплътните помещенията, в които живеете, да не изпускате топлината и печелете от слънцето. Това са биоклиматични мерки, които пренебрегваме, а те са известни в архитектурата от хилядолетия", обобщи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
4
 
4
 
! Отговори
до 90 преди 1 година
Не ми пука за тебе. Просто не се изказвай за непонятни неща. Достатъчно те е наказал живота да си неграмотен. Изобщо не ме интересуваш. По-добре да си неграмотен, че аз си бачкам за 12-15к, а ти бачкаш и складовете за 3. Хубав ден.
84
4
 
6
 
! Отговори
до 92 преди 1 година
Долу е написано. Топля 350м2 къща с 200лв. месечно. 5 метра таван в хола. Друго да попиташ? Не топля саборетини и кутийки, като тебе. 3 бани, 2 етажа. Общо- хол, кухня, 4 спални, 3 бани, коридор.
83
6
 
4
 
! Отговори
до 86 преди 1 година
До до 83 В Куфланд съм, дървата за зимата ми струват 800 лв толпя 3 стаи с радиатори съм. Говорим като почна ноември до апрол включително.Ти колко плащаш за ток е въпроса
82
3
 
3
 
! Отговори
до 85 преди 1 година
Наистина не знаеш какво е термопомпа. При сложено подово и радиатори (и/или и двете или едно от двете) се слага за време, колкото един климатик. Иначе казано- не повече от 2 часа.
81
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Следя коментарите с интерес. Само едно не разбирам- как топлината от радиатор с вода, загрята от термопомпа е различна от тази вода, загрята с дърва.
80
3
 
3
 
! Отговори
до 85 преди 1 година
А? Да инсталираш котел отнема около 3 часа. Да сложиш термопомпа- час.
79
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Серуозно ли правим обратното?!? Ти да видиш. Кой се охлажда до 21 градуса?!? То си е направо студено това. Опасно е за здравето.
78
4
 
10
 
! Отговори
до 83 преди 1 година
С тия дърва какво грееш? Радиатори ли? Защото тя грее радиатори + подово. Не съм ти виновен, че си неграмотен бачкатор в склада на Лидл и се намираш в 1870та. С тия цени на тока излиза 6 пъти по-евтино от дърва и въглища (минимум). Давай 150лв. за кубик и се радвай (и при 50лв. на кубик пак беше по-евтино). И не, не е термопомпа, ама айде. Чудя се даже как Лидл ти дава 3к заплата, като не можеш да мислиш и за 800лв.. ахахахахах, загубеняк.
77
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до 79НЕ, АМА ИЗОБЩО НЕ ЗНАМ КАКВО Е ТЕРМОПОМПА, САМО ЗНАМ, ЧЕ СЕ ВЛАГАТ МАСА ВРЕМЕ И МАТЕРИАЛИ, ИНСТАЛАЦИИ И ПАРИ!
76
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не мога да повярвам, че през 2022-ра Гай Баньос седи и ти обяснява как кюмюpът бил най-евтиното решение... Мале, мале... Добре, че се намират хора из коментарите да обяснят кое е смислено и кое- не.
75
7
 
6
 
! Отговори
до 81 преди 1 година
До до 79 таз термопомпа си я заври нали знаеш къде. С новите цени на тока ,няма как да е по евтино от дървата и толината е друга
74
4
 
9
 
! Отговори
До 78 преди 1 година
Не че нещо, но говорим за термопомпи. Те работят с подово и радиатори в моята къща. Една термопомпа излиза 10+++к, но може човек с помощта на някого с релевантни знания да преработи хубав хиперинвертор в термопомпа за 3к. Доста по-смислено решение от разни твърди горива, които скоро ще бъдат тотално забранени. Твърдото гориво е за красота и за барбекю.
73
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Смолянски помакТО И БОЙЛЕР МОЖЕ ДА СИ НАПРАВИТЕ НА ТВЪРДИ ГОРИВА, ДОРИ И ПАРНО, КАТО ТРЪБИТЕ СЕ СЛАГАТ В НИСКОТО НА ПОМЕЩЕНИЕТО, ЗАЩОТО ТОПЛИЯ ВЪЗДУХ Е ПО-ЛЕК ОТ СТУДЕНИЯ И ВЪРВИ НАГОРЕ, ЩЕ СПЕСТЯВАТЕ ДОСТА, НЕ Е СЛОЖЕН МЕХАНИЗЪМ ДА СЕ НАПРАВИ И БОЙЛЕР НА ТВЪРДИ ГОРИВА, НО В БЪЛГАРИЯ, НИЩО НЕ ПРАВЯТ ВЕЧЕ, ЧОПЛЯТ СИ В НОСОВЕТЕ!
72
6
 
7
 
! Отговори
до 79 преди 1 година
Какви климатици, бе?! Говорим за модифициран климатик в термопомпа. С радиатори. И топлината е същата, ама 10 пъти по-евтина от бедняшките ти решения, които излизат доста солено. Пфу, седнал функционално неграмотен да ми говори за отопление... Ти изобщо термопомпа знаеш ли какво е? А модифициран климатик в термопомпа?! Като не знаеш, какво коментираш, бре?!
71
0
 
13
 
! Отговори
до 79 преди 1 година
Климатиците категорично НЕ ЗАМЪРСЯВАТ ВЪЗДУХА. Отдавна се използва фреон, който не замърсява. Накратко- дезодорантът ти замърсява колкото 10000 климатика. Ела в 2022ра. Даже още в 2002ра, когато въведоха новия фреон. За домашно- провери си.
70
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до 75Гупости, на дърва излиза по евтино от климатиците ти. И топлината е друга.не ми ги разправяй тия
69
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонименЗА КАКВО МИ НАТИСКАТЕ МИНУСИ? КЛИМАТИЦИТЕ ЗАМЪРСЯВАТ ВЪЗДУХА, МАСЛЕНИТЕ РАДИАТОРИ ИЗПОЛЗВАТ СЪЩАТА ЕНЕРГИЯ, НО НЕ ЗАМЪРСЯВАТ ВЪЗДУХА И СА ПОДВИЖНИ И МАСЛОТО СПОМАГА ЗА УВЕЛИЧАВАНЕ НА ТОПЛИНАТА И СПЕСЕТЯВАНЕ НА ЕНЕРГИЯ, МОЖЕ ДА СЕ ПОСТАВИ И ВОДА ВЪРХУ ТЯХ, ЗА ДА НЕ СЕ ИЗСУШАВА ВЪЗДУХА.
68
3
 
2
 
! Отговори
до 75 преди 1 година
А?! Каква борса, бе другарю? Нищо не разбрах. Не съм написал до 61, но написах долния коментар за термопомпите. Накратко- не ми пука дали токът ми е 100лв. или 1000. Достатъчно добър доход получавам. А стане ли ми токът 1000лв., значи че всяко друго отопление би било 10000.
67
1
 
6
 
! Отговори
Смолянски помак преди 1 година
Само трърдо гориво на котел е решението,дърва и гори в България има много,от балкана съм и цяла зима съм по потник,пия винце и ям домашен суджук,вие за газ ми говерите
66
1
 
9
 
! Отговори
Хахахаха преди 1 година
Най-евтиния вариант е да се завиваме под юргана през глава и отгоре едно родопско одеало... Хем евтино хем ЕКО - с нулеви емисии, освен пръднннята, ама то за да се иZпърдиш трябва и да си ял, а като гледам тая зима май май няма да се яде често...Благодарим ти кирЕ - добре ни нахендри и си би камммшика.