Отоплението през зимата: Кой ще бъде най-евтиният вариант?

Можем да спестим над 60% от сметките си за енергия чрез топлоизолацията
11 авг 2022 13:50, Анисия Иванова
165

70 на сто от разходите за енергия в едно домакинство отиват за отопление и охлаждане. Останалите 30% идват от електроуредите в дома, сочат изчисленията на Центъра за енергийна ефективност. Според тях можем да спестим над 60 на сто от сметките си за енергия през зимните месеци чрез добра топлоизолация.

Нормално е да поддържаме равномерни температури в дома си и през зимата (21 градуса), и през лятото (25 градуса). Ние правим точно обратното, което води до прекомерен разход на енергия. Най-големият разход за енергия се получава именно когато през зимата охладим сградата си, а после бързо се опитаме да я затоплим. Това заяви Драгомир Цанев от Центъра за енергийна ефективност в ефира на "България сутрин".

"Най-евтино ще бъде отоплението на климатици с висок коефициент на преобразуване на енергията. Директното използване на електричество, без термопомпа или система, ще бъде най-скъпото. Трябва да мислим за смяна на уреди като печки с реотани и радиатори", подчерта той.

Според Цанев най-ефективните мерки за пестене на енергия могат да бъдат постигнати единствено след голяма инвестиция. Поради тази причина от Центъра за енергийна ефективност настояват средствата по Плана за възстановяване да бъдат усвоени максимално бързо.

"Тези, които разполагат с възможности и ресурси, не бива да забавят изпълнението на подобни мерки, тъй като сроковете на възвръщаемост на инвестицията намаляват с увеличаването на цените на енергията", поясни той за Bulgaria ON AIR. От думите му стана ясно, че ефектът от санирането ще бъде видим още след изпълнението на мерките. От старата програма за енергийна ефективност са регистрирани спестявания в размер на 20-40%. Проучванията на Центъра за енергийна ефективност сочат, че с увеличението на минималното изискване за клас на енергийна ефективност на сградите ще се стигне до спестявания в 50-60%.

Цанев посъветва всички потребители, които са принудени да се отопляват с дърва и въглища, как да намалят сметките си.

"Опитайте се максимално да уплътните помещенията, в които живеете, да не изпускате топлината и печелете от слънцето. Това са биоклиматични мерки, които пренебрегваме, а те са известни в архитектурата от хилядолетия", обобщи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
23
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кога взимаш 6к заплата без бонусите и жена ти 3к, ти е все едно колко ще струва отоплението зимата. Пък многознайковците рускoпитеци, понеже имат много знания и умения и вземат по 2к таван, да ходят се молят на товарищите да им направят по една фе....ска, за да имат евтина газчица че с техните възможности само това им е шанса. ДупE за газ иначе нема паре и ще мръзнат. Драги фенове на руското блaто, никога не е късно да се поквалифицирате малко и да вдигнете левъла, та да не мислите за зимата
24
4
 
16
 
! Отговори
Писна ни! преди 1 година
На какво ще се отоплява България, как ще работят производство, транспорт, отопление на домове и на учебни и държавни учреждения? Как?Повръща ни се от предатели, а всеки , който се наема на държавна работа, трябва да подава декларация и удостоверява, че не е чужд агент и не е член на чужда НПО, писна ни от разни предатели да съсипват икономиката на България и работят срещу интереса на България, ПИСНА НИ ОТ ПРЕДАТЕЛИ , КОИТО СИ ПРИДАВАТ ВАЖНОСТИ И УНИЖАВАТ ДЪРЖАВАТА НИ И Я ЗАКОПАВАТ СЪС ЗЛОВРЕДНОТО СИ ПОВЕДЕНИЕ, ГОВОРЕНЕ, ДА СЕ МАХАТ, ИГНОРИРАЙТЕ ГИ ТАКИВА И ГИ РАЗКАРАЙТЕ!
23
2
 
9
 
! Отговори
Кики преди 1 година
с Коко, направихме 200 000 000 евро за само 1 месец от далаверата с Посредниците! пука ми, а и Машините пак ще гласуват за нас!!
22
2
 
15
 
! Отговори
123 преди 1 година
Най-евтино и рентабилно е като браъовчедите от махалата, близо до летище София. Горим кой каквото му е на сърце и сме ви еВали у зеления тероризъм! Или ако пък не, елате и ни платете сметките, за да сте солидарни!!!
21
4
 
8
 
! Отговори
Эвропейски Союз преди 1 година
Експерт по Зелена Сделка и Кръгова Икономика получаваш големите пари от Брюксел! На база опита на Жителите на Аляска знаем, че Начина да си Затвориш Цикъла е да Използваш Костюм за Гмуркане и след като го облечеш, да направиш п иш в него. така, собствената ти топла ури на те топли с часове, през който период имаш време да изработиш още и повтаряш процедурата!!
20
2
 
6
 
! Отговори
селянин преди 1 година
най евтино е на крадени дърва и ток некой да оспори
19
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най евтино е с климатик при условие, че не спира тока. Ако тецовете спрат по една или друга причина масово по блоковете ще преминат на ток и тогава нали се сещате какво ще стане, поредната дискотека тука има, тука нЕма.
18
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Танкери от Сащ.24
17
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-евтино е на стари обувки в кюмбето,зачервява се и може да се играят кючеци!
16
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз имам ток от реката. Реката върти генератора и той произвежда електричество Проблем щее ако нивото на реката спадне и забави течението. Засега не виждам такава опасност дано жегите отминат и да завали.
15
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-евтино е на гуми,обаче е адски вредно не се диша и не трябва да се прави.
14
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз, за щастие имам 2 от общо 4 стаи на апартамента южни и като обитавам предимно тях през зимата се намаляват съществено сметкие за ток, парно няма! Ала колко са така? Не всеки има южна стая, нежели пък 2.... В северна стая само с уплътнение на прозорците нема да стане топло (((
13
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен"Дървата вече са 150 лв за кубик" ...... В гората има шишарки - побързайте, докато не са ги обрали.
12
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-евтино е съществуващото в момента отопление. Всяка смяна в начина на отопление изисква инвестиция, която докато се изплати, трябва нова инвестиция,примерно нови климатици. В този смисъл най-евтино си е с парно и топла вода от ТЕЦ.
11
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До честито -...сега почва... Рекордите ще са през есента, това нищо не е
10
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най евтиното отопление е от стари гуми. Нарязват се с флекса на ситни 10 см парчета и се слагат в кюмбето. Температурата само от 4 парчета зачервява кюнците. Затова слагате само две.Евтина и високо температурна Зелена енергия. Върнаха ни в 30-те години на 20-ти век. Браво евроге йци.
9
1
 
11
 
! Отговори
честито преди 1 година
Природният газ в Европа поскъпна с 3,62 процента към 10:30 часа българско време, показват данните от лондонската борса ICE. Към момента фючърсите за септември на хъба TTF в Нидерландия се търгуват при цена от 212,81 евро за мегаватчас или над 2210 долара за 1000 куб. метра, което е нов исторически ценови максимум.
8
0
 
22
 
! Отговори
българка преди 1 година
Стига ГЛУПОСТИ - както се казва в една реклама. НЕ МОЖЕ да се спести 60% от разхода за отопление с топлоизолация. Живеем в умерения климатичен пояс и имаме и зимен сезон. Нашия блок го санираха - много сме доволни всички живущи, нямаме оплаквания. През зимата температурата в моя апартамент се повиши средно с 3-4 градуса, което е супер. И въобще като цяло във входа стана по-топло и това също има значение. Зимата поддърржам 21 градуса в апартамента, но чак с 60% не ми е намаляло потреблението.
7
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Демократичните евроатлантици и поклонници на западни ценности ще ни върнат в каменната ера! Вместо сега да имаме 3 атомни централи и да сме решили проблема с енергията изцяло ние се чудим какви глупости да измислим и да се харесаме на тоя и оня.
6
0
 
18
 
! Отговори
ceci_ преди 1 година
Крадени дърва, кое да е по-евтино.