РЗИ-тата започват проверки за продажбата на райски газ

Периодично да се уведомява Министерството на здравеопазването
11 авг 2022 14:41, Анисия Иванова
13
РЗИ-тата започват проверки за продажбата на райски газ
Снимка: Pixabay

Министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев изиска регионалните здравни инспекции незабавно да започнат проверки за въведената забрана за продажба и употреба на райски газ и пълнители за него на лица под 18 г.

Още по темата
Действието на министъра е във връзка със сериозните рискове за здравето на непълнолетните лица, свързани с употребата на райския газ, и в изпълнение разпоредбите на Закона за здравето, с които се забранява продажбата на диазотен оксид (райски газ), включително онлайн, на лица под 18 г. на територията на детски градини, училища, общежития за ученици, лечебни заведения и в рамките на спортни прояви, организирани за деца и ученици и в закрити обществени места, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Законът забранява и употребата на райски газ в закрити обществени места (с изключение употребата за медицински цели и за хранително-вкусовата промишленост), както и на открити обществени места като прилежащи терени и тротоари на детски ясли, детски градини, училища, ученически общежития и места, където се предоставят социални услуги за деца, на площадките за игра и при организирани мероприятия за деца и ученици.

В тази връзка на регионалните здравни инспекции са възложени контролни функции по спазване на въведените забрани. В писмото си до РЗИ министър Асен Меджидиев посочва, че за извършените проверки регионалните здравни инспекция периодично трябва да уведомяват Министерството на здравеопазването.

Нарушенията се установяват с актове, съставени от държавни здравни инспектори от РЗИ и/или от държавни здравни инспектори от Министерството на здравеопазването, а наказателните постановления се издават от директора на регионална здравна инспекция, съответно от министъра на здравеопазването.


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Опояването на масите в действие.
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Райски живот в Райса държава , аз не разбирам какъв е проблема ?! Според мен даже трябва да го раздават безплатно и всички ще са щастливи и усмихнати , даже ще се смеят и на сметките за газ и ток !
6
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Такава реклама дръпнаха на тая глупост, че и от кока-кола търсят Асен Меджиев да го назначат при тях. И ти се чудиш? Абе... до там ли стигнахме, че цялото Министерство на здравеопазването да се занимава вече N^ти ден с някакъв откровен келешлък? А иначе дилърите на истинска дрога ги забравихме?! Това ако не е отклоняване на вниманието от действителните проблеми с наркотрафика - здраве да е. Посред лято - представяте си по морето по дискотеките какво е и какви пари се вадят от сериозни наркотици!
5
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тия имат ли право да искат лична карта? Щото иначе дгд, в закона пише само "забранено под 18". Писна ми от симулация на работа.
4
0
 
7
 
! Отговори
Anonymous преди 1 месец
В Слънчев бряг се продажбава свободно.
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Според закона, може да се надишаме с райска газ и да си ходим по купони ... не, че няма да ни псуне след 12 секудни, ам а... все пак/
2
1
 
3
 
! Отговори
мм преди 1 месец
Докато се казва "райски" газ - ще го дишат. Викайте му "вреден" газ и ще спрат.
1
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И понеже трудно ще различат нормалните балони от тези с райски газ, ще трябва да пробват балончетата в дискотеките едно по едно и да вдишват, да видят дали е райски газ.