Зайкова: Няма как да спестяваме 300 лв. на месец

Според икономистът 50% от българите живеят в бедност
16 авг 2022 18:25, Нели Христова
31
Зайкова: Няма как да спестяваме 300 лв. на месец
Снимка: БГНЕС

Според НСИ можем да спестяваме 300 лева на месец, което не е вярно, а причината са неравенствата. От 2,3 млн. пенсионери, 940 000 получават минимална пенсия. Тяхната пенсия се е увеличила с 37 лева. От под 3 млн. работещи, около 430 000 получават минимална работна заплата, която е без необлагаем минимум. 50% от българите живеят в бедност. Това коментира икономистът Мика Зайкова за "Твоят ден".

Според нея няма инвеститори заради голямата корупция и несигурността. "Планът за възстановяване не е съвсем добър, не се знае дали като се хвърлят много пари, нещо ще проработи. Не знаем дали следващият парламент ще има мнозинство или ще влезем в спирала от избори. Освен това светът влиза в рецесия, това значи, че БВП ще има малък или никакъв ръст", подчерта Зайкова. И попита какво пречи "Газпром" да е един от източниците на газ за България.

За икономиста Кузман Илиев реалността е, че инфлацията е регресивен данък, който удря повече бедните. "Храните поскъпват на годишна основа с 25%, докато доходите изобщо не растат с тези темпове. Категорично доходите изостават от инфлацията.  За да може бизнесът да вдига заплатите, трябва да произвежда повече. А това ще стане ако има прогнозируемост и цената на газа да не скочи от 140 на 300 лева", обясни той.

По думите му само през инвестиции частният сектор ще стане по-богат, а доходите ще се вдигнат.  "Може да има избори до откат. Увеличават се приходите и разходите и се налива от пусто в празно. Трябва да има сценарии, който да помогне да се сформира бюджетът за догодина. Когато се вдига минималната работна заплата, сякаш се забранява да се наемат хора. Тя не трябва да пречи на пазара на труда. Положителният ефект ще дойде от инвестиции", категоричен е икономистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЗНАЧИ НСИ ПЛАНИРА ХИПЕРИНФЛАЦИЯ ПО-МОЩНА И ОТ ТАЗИ ПРЕЗ 1997 ГОДИНА !!! ТАКА ДОЛИНАТА НА ТЪМНИТЕ БАЛКАНСКИ ПРО+СТА+ЦИ ЩЕ СЕ СРУТИ В ПРОПАСТ ОТ КОЯТО НЯМА ИЗЛИЗАНЕ...
27
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма страшно кифлите вече са се ориентирали при кой да живеят без да плащат наем. А на гейчетата първият въпрос винаги е какво работиш, какъв бизнес имаш и родителите кои са. Повечето са си опекли работата.
26
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво лаеш какво направи като депутат нищо агнето върви след теб
25
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Болшинството живее в бедност и -30 лв вече не можеш да спестиш след киретата , не че при буцо беше различно
24
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
19, 'За да имаш 300 лева пенсия ясно е колко си работил' --- не е важно колко си работил, а колко си внасял
23
16
 
7
 
! Отговори
но преди 1 година
писна ми от такова бабешки заешки глупости. Няма българи които жевейт в бедност - няма.Може само някой по документи в социалните да се води такъв, но реално той не е такъв, просто точи социалната система.Стига сте мрънкали - няма бедни българи. Половината народ бачка супер много и изкарва супер (дори да него декларира). А тези които не бачкат са издържани от тези които работят много и са доста далеч от бедността. Така че стига мрънкахте.
22
3
 
11
 
! Отговори
fact преди 1 година
малко са.требва 100% да живеят в бедност.
21
1
 
4
 
! Отговори
Хмммм преди 1 година
Не само да произвеждат повече :) Да повишат качеството, да намалят разходите чрез оптимизация, да повишат цените си :)
20
1
 
11
 
! Отговори
Що за специалист.. преди 1 година
Гледах участието й днес по телевизията. Посочените данни за доходите и разходите на човек бяха за ТРИМЕСЕЧИЕ. А тя говореше все едно са за един месец. Което ще ре, че целият й анализ е грешен! Та, питам, що за икономист, специалист и пр. експерт е!? Или само да ходим по студиата и сеир да става!
19
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Георги . . . да беше предложил на лена, само тя щеше да изкарва по 15
18
0
 
15
 
! Отговори
До 14 преди 1 година
И как сметката ти е 100 бе, скот? Отопление, ток, вода, такса вход, интернет, цифрова? Това 100 може да ти е лятото.
17
15
 
2
 
! Отговори
до 17 преди 1 година
За да имаш 300 лева пенсия ясно е колко си работил. И баща ми и майка ми получават над 2000лв.
16
0
 
7
 
! Отговори
Оффф преди 1 година
Много ми харесва формулата за спестяване, която е копирана от... САЩ. Само където забравят, че тя не може да бъде адаптирана към европейската, защото, в САЩ няма гарантирана пенсия, а каквото си спестил и инвестирал, затова пестят и влагат в инвестиционни фондове, а не под дюшека. БГ -5% реално ти отиват в частния пенсионен фонд, държавата ти отделя 10% към държавния пенсионен, та 15 вече са ти спестени, остават между 5 и 15. В САЩ си плащаш здравна застраховка, няма държавно здравно осигуряване
15
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
с 300 лв пенция как се спестява
14
20
 
4
 
! Отговори
Георги преди 1 година
С жена ми общо изкарваме малко над 7000лв. Половината ги спестяваме. А изплащаме и нова кола
13
22
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има ама трябва дупе. Моята заплата е 1300.... сметките са ми 100 ...Живея в София в собствено жилище. Нямам 1лв заем Спестявам около 800...другото е за храна и покупки. Нямам деца. Та при определени обстоятелства може и то доста да се спестява. Пари за глупости не давам. Всичко зависи от финансовата култура.
12
10
 
7
 
! Отговори
До Диана преди 1 година
Ако го е мързяло цял живот и нито е учил, нито може нещо да прави и в тоалетната на някоя дискотека е надул някоя като него, сега е нормално да се чуди какво да прави. Хич не ми пука за такива.
11
2
 
19
 
! Отговори
Диана преди 1 година
До Щерю Зависи, уважаеми! Ако хладилникът ти е перманентно празен а имаш две малки деца, ако трябва да ставаш в 3ч. сутринта за да можеш да купиш поне мляко за децата, ако получаваш 300лв. пенсия а имаш сметки 100лв., ако нямаш работа и никакъв доход без да знаеш до кога, ако,,,, ако...тогава стотинката ти се струва златна и не само се цепи на две, ами и се стиска до припадък, значи...
10
2
 
6
 
! Отговори
Щерю преди 1 година
- "Икономията е майка на мизерията!" - Адама във филма "Опасен чар"...
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Майко мила, то от икономисти, юристи, професори - няма място за нормална изява, поредната глупост изчетох сега. Нямаме мислещи хора, това е проблема.А въпросите свързани с политиката са съвсем ясни и в момента се разясняват на всички в каква криза сме влезли.